Hyvinvointi

Monen poskiontelotulehduksen syy onkin hampaissa – Hammaslääkäri kertoo, mistä merkeistä hammasperäisen tulehduksen voi tunnistaa

Poskiontelotulehdus voi johtua hampaan juuressa olevasta tulehduksesta. Toispuoleisista poskiontelontulehduksista jopa 70 prosenttia saattaa olla hammasperäisiä.

Onko olosi jälleen tukkoinen, päätä särkee ja poskipäätä jomottaa? Taas poskiontelontulehdus, joka ajaa lääkärille. Poskiontelotulehduksessa poskiontelon limakalvo paksuuntuu ja onteloon kehittyy tulehdus ja limaista eritettä.

Tavallisimmin sivuonteloiden tulehdus syntyy flunssan jälkitautina. Aiheuttajana on silloin jokin bakteeri tai virus, tai joskus allerginen nuha.

Moni ei tule ajatelleeksi, että toistuva, varsinkin vain toiselle puolelle tuleva poskiontelotulehdus voikin johtua hampaista. Usein hammassärkyä ei tule ollenkaan.

Hammasperäinen poskiontelotulehdus alkaa hampaan juuren ympärille syntyneestä tulehduksesta, joka leviää poskionteloon. Syynä voi olla myös vanha, juurihoidettu poskihammas.

 

Toispuoleisista poskiontelontulehduksista jopa 70 prosenttia voi olla hammasperäisiä.

Iso osa poskiontelotulehdusten hammasperäisistä syistä jää havaitsematta siksi, etteivät suun terveydenhoito ja poskiontelotulehduksia hoitavat lääkärit tee yhteistyötä. Terveystalon suunterveyden ylilääkärin Tanja Ketola-Kinnulan mukaan poskiontelotulehduksen syyn selvittäminen voi viivästyä, jos hampaita ei tulla ajatelleeksi.


Viiväs­tymiseen voi olla myös muita syitä. Yksi syy on se, että y­lä­pos­ki­ham­pai­den juu­reen ke­hit­ty­nyt tu­leh­dus­pe­sä­ke ei välttämättä näy edes ham­mas­rönt­genis­sä.

”Y­lä­pos­ki­ham­pai­den juuret sijaitsevat hyvin lähellä poskionteloa, ja joskus poskiontelon pohja on osittain juurten välissä. Mahdollinen tulehduspesäke voi röntgenkuvissa jäädä juurten taakse”, Ketola-Kinnula sanoo.

Poskiontelon pohjan ja yläposkihampaiden juurten välissä on usein vain paperinohut luu.

Mistä sitten voi päätellä, että poskiontelotulehduksen syy piilee hampaissa?

Jos poskiontelotulehdus tulee herkästi uudestaan ja toistuu kolmesta neljään kertaa vuodessa, ei kyse ehkä olekaan flunssan jälkitaudista. Hammasperäistä sivuontelotulehdusta kannattaa epäillä, jos ongelma on vain toisen puolen poskiontelossa.

Lisäksi hammasperäisessä poskiontelotulehduksessa punktiossa ulos tuleva erite haisee todella pahalle ja on hyvin paksua.

Kaikista sivuontelontulehduksista arvioidaan kymmenen prosentin johtuvan hampaista. Toispuoleisista poskiontelontulehduksista jopa 70 prosenttia voi olla hammasperäisiä.

Usein taustalla on jo aikoja sitten juurihoidettu hammas, tyypillisimmin ensimmäinen yläposkihammas, niin sanottu yläkuutonen.

”Vielä muutama vuosikymmen sitten myös luultiin, että yläkuutosen yhdessä juuressa on vain yksi juurikanava, joka sitten juurihoidettiin. Nyt tiedetään, että juurikanavia on hyvin usein kaksi”, Ketola-Kinnula sanoo. Infektio saattaa kyteä hoitamatta jääneessä kanavassa.

Tulehdus on voinut jäädä pesimään hoitamattomaan juurikanavaan, josta se aika ajoin aiheuttaa poskiontelontulehduksen.

Yläposkihampaan poiston yhteydessä poistokohdan ja poskiontelon välille voi syntyä yhteys, joka ei parane. Suun bakteerit pääsivät poskionteloon ja aiheuttavat tulehduksen muuten steriiliin poskionteloon.

Miten hammasperäinen poskiontelotulehdus havaitaan ja hoidetaan?

Hammasperäinen poskiontelotulehdus voi jäädä edelleen diagnosoimatta, vaikka tekniikka ja välineet ovat kehittyneet merkittävästi viimeisen 15 vuoden aikana.

”Jos mahdollinen tulehduspesäke ei näy tavallisessa röntgenkuvassa, voidaan hampaan juuri kuvata kolmiulotteisesti kartiokeilatomografiatutkimuksessa”, Ketola-Kinnula sanoo.

 

Joskus hammas pitää poistaa, joskus juurihoitaa uudelleen jo aiemmin hoidettu hammas.

Näitä kolmiulotteisia tutkimuksia tehdään sekä julkisessa terveydenhuollossa että yksityisesti. Tutkimus on potilaalle kivuton ja kestää noin vartin. Myös korva-, nenä- ja kurkkulääkäreiden tekemissä kuvantamistutkimuksissa voivat Ketola-Kinnulan mukaan näkyä hampaiden juuret.

”Jos hampaista lähtöisin oleva tulehduspesäke havaitaan, tulee miettiä, kuinka tulehdus hoidetaan”, Ketola-Kinnula sanoo.

Joskus hammas pitää poistaa, joskus juurihoitaa uudelleen jo aiemmin hoidettu hammas. Jos suun ja poskiontelon välille on syntynyt hampaan poiston seurauksena yhteys, pystytään se sulkemaan kirurgisesti limakalvokielekkeen avulla. Osassa tapauksissa paranemista voidaan jäädä Ketola-Kinnulan mukaan seuraamaan muutamiksi viikoiksi. Kontrollikäynnillä varmistetaan, ettei yhteyttä enää ole.

Ketola-Kinnula muistuttaa, että suun terveydellä on erittäin iso merkitys yleisterveydelle. Hän peräänkuuluttaa selkeitä hoitopolkuja lääkärin hoidosta hammaslääkäriin ja toisinpäin.

”Nykyään suun terveydenhuolto toimii usein harmillisen erillisenä muusta terveydenhoidosta”, Ketola-Kinnula sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  3. 3

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  4. 4

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  5. 5

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  6. 6

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  7. 7

   Poliisi ei aina peru järjestyksenvalvojan lupaa rikoksista huolimatta – edes murhan yritys ei vienyt lupaa

   Tilaajille
  8. 8

   Vuosittain kuolee 54 500 suomalaista, ja heistä jää jälkeen muutakin kuin muistot – vihreässä hautauksessa huomioidaan kaikki arkun lakasta naulojen määrään

  9. 9

   Moni kärsii yskästä viikosta ja kuukaudesta toiseen – Milloin on syytä hakeutua hoitoon ja miten yskää voi helpottaa?

   Tilaajille
  10. 10

   Taskupuheluita ja noloja sähläyksiä salasanojen kanssa: Trumpin neuvon­antaja Rudy Giuliani on teknologia­taidoiltaan aivan tavallinen seniori

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  10. 10

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää