Hyvinvointi

Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

Mikä sai Tukesin puuttumaan Maria Nordinin kurssin sisältöön? HS kävi kurssimateriaalin läpi yhdessä Tukesille lausunnon tehneen lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuutin kanssa.

Mun teoria onkin, että meidän sairaudet johtuu siitä, että meidän ympäristö on täynnä erilaisia ärsykkeitä, jotka tuottaa tiedostamatonta stressiä eikä meidän keho oikein osaa tunnistaa sitä tai sit myöskään purkaa sitä.

Näin sanoo Eroon oireista -nimisen kurssin videolla yrittäjä, bloggaaja ja arkkitehti Maria Nordin.

Nordinin kurssin sisällöstä on keskusteltu kuukausia sekä sosiaalisessa että perinteisessä mediassa. Tällä viikolla Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kielsi Nordinia esittämästä kurssinsa yhteydessä ohjeita tai väitteitä, jotka voivat aiheuttaa vaaraa terveydelle. Tukes on asettanut päätöksen tehosteeksi 100 000 euron uhkasakon.

Nordin kommentoi Tukesin päätöstä HS:n perjantaina julkaisemassa jutussa. Siinä Nordin kertoo, että palvelussa on ollut alusta asti selkeästi esillä tieto, ettei kyse ole lääketieteellisestä hoidosta eikä menetelmä sulje pois lääketieteellistä hoitoa.

Lue lisää: Tukesin ylitarkastaja HS:lle: ”Vaaroja oli tunnistettavissa jo heti alussa” – Uhkasakon saanut Maria Nordin kiistää kurssinsa vaarallisuuden

”En minä eikä kukaan mukaan saa tarjota vaarallista palvelua ja esittää terveysväitteitä, jotka eivät pidä paikkansa”, Nordin sanoo jutussa.

Nordin on muokannut kurssimateriaalejaan, ja Tukesin mukaan kurssi täyttää nykyisellään lainsäädännön minimivaatimukset.

Uhkasakko määrättiin, jottei kurssilla tai siihen liittyvissä sosiaalisen median sisällöissä palattaisi aiemmin esiintyneisiin, mahdollisesti vaarallisiin väitteisiin.

Mitä Nordinin kurssissa on sitten pidetty vaarallisena?

Maria Nordin on koulutukseltaan arkkitehti. Hän on esiintynyt muun muassa Iholla-ohjelmassa ja kirjoittanut kohuja herättäneitä blogipostauksia. Nordin on puhunut julkisuudessa sisäilmaoireilustaan ja erilaisista yliherkkyyksistään.

Muutama vuosi sitten Nordin alkoi harjoitella DNRS- eli Dynamic Neural Retraining System -menetelmää. Hän on kertonut julkisuudessa parantuneensa menetelmän avulla muun muassa kemikaali- ja tuoksuyliherkkyydestä.

Nordin on sittemmin kehittänyt oman Free to Heal -menetelmänsä, jossa on vaikutteita DNRS-menetelmästä. Kurssimateriaalia on uusittu syksyn aikana.

Nordin kertoo uusituilla kurssivideoilla, että hänen menetelmänsä perustuu muun muassa aivojen plastisuuteen, aivopuoliskojen yhteistoiminnan tasapainottamiseen, tiedostamattoman stressin vähentämiseen ja mikrobiomin muokkaamiseen.

Yksi Nordinin uusittujen kurssivideoiden keskeisistä väitteistä kuuluu, että monien oireiden taustalla on menneisyydessä koettu stressireaktio. Nordin tosin puhuu videoillaan oireiden sijaan ”haasteista”.

Nordinin mukaan ihminen alkaa kärsiä terveyshaasteista, kun aivot yhdistävät stressin ja jonkin altisteen, vaikkapa ruoka-aineen, toisiinsa. Nordin kertoo videolla:

Mun teoria on, että lapsi on saattanut vaikkapa kaatua tai kokea jotain negatiivista ja saanut vahvan negatiivisen tunnereaktion ja sattumalta ilmassa tai ympäristössä on ollut vaikkapa siitepölyä. Siinä tapauksessa aivot on tulkinnut, että se surun ja kauheen stressin aiheuttaja on siitepöly.

Kurssin tavoitteena on opettaa aivot purkamaan näitä yhteyksiä ja lievittää tiedostamatonta stressiä. Keskeinen osa menetelmää ovat mielikuvaharjoitukset ja uudenlaisen suhtautumisen opetteleminen.

Nordin pyytää kurssilaisia ”virittäytymään kiitollisuudentunteeseen” aina, kun he ajattelevat terveyshaasteitaan tai tuntevat niihin liittyviä oireita.

Lisäksi hän pyytää heitä muun muassa käyttämään myönteistä kieltä ja irrottautumaan vertaistukiryhmistä.

Kurssin keskeinen harjoitusmuoto ovat mielikuvaharjoitukset. Nordin kehottaa kurssilaisia sukeltamaan mielikuvissaan menneeseen ja kokemaan, miltä tuntuu olla lapsi. Tavoitteena luoda aidolta tuntuva lapsuusmuisto, jossa tuntee olonsa turvalliseksi ja rakastetuksi.

Lisäksi menetelmään kuuluu myönteisten tulevaisuudenvisioiden luominen. Nordin kehottaa eläytymään siihen, miltä tuntuu olla onnellinen vanhus.

Ei kuulosta sen vaarallisemmalta kuin rentoutusnauhojen kuunteleminen. Mikä sitten on saanut Tukesin puuttumaan kurssin sisältöön?

”Kurssiin ei ole puututtu mielenmuokkausmenetelmän vuoksi vaan siksi, että siihen on liitetty perusteettomia tai mahdollisesti vaarallisia terveysväittämiä, joilla on houkuteltu ihmisiä kurssille”, sanoo lausunnon Tukesille tehnyt lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuuti.

Knuuti on analysoinut Tukesille tekemäänsä lausuntoa varten Nordinin aiemman videomateriaalin, mutta hän on tutustunut perjantaina myös uusittuun kurssimateriaaliin.

Kurssin keskeiset ongelmat liittyivät altisteharjoituksiin. Menetelmään kuuluu, että ennen kuin kurssilainen tekee mielikuvaharjoituksia, hän kokeilee altistaa itseään ”haasteita” aiheuttavalle asialle.

Sanamuotoja on sittemmin muutettu, ja uusituilla videoilla Nordin sanoo näin:

Jos haasteesi on vaikkapa porkkana tai kemikaalit, niin ota harjoituksen ajaksi itsellesi vaikkapa se haastetta aiheuttava asia käteen. Sä voit myös miettiä vain sitä haastetta aiheuttavaa asiaa, mutta parempi olis, jos sulla olis se konkreettisesti mukana. Sä voit ihan vaan katsella sitä, sä voit koskettaa sitä, pitää sitä kädessä, sä voit haistaa sitä, sä voit jopa, jos on kyse porkkanasta, niin hieman maistaa sitä.

Juuri altisteharjoittelua on pidetty kurssin vaarallisena kohtana, sillä esimerkiksi pähkinäallergiasta kärsivä voi pahimmillaan saada altistumisesta hengenvaarallisen reaktion.

Nordin ei ole nykyisillä tai aiemmilla kurssivideoillaan neuvonut pähkinäallergiasta kärsivää syömään pähkinöitä, mutta hän on kirjoittanut ensimmäinen syyskuuta Facebookissa, että ”pähkinäallergiastakin voi parantua”.

Nordinin sosiaalisen median kommenttien vuoksi vaaralliset tulkinnat ovat olleet mahdollisia.

”Videot sisälsivät elementtejä, jotka yhdistettynä somessa esiintyneisiin väitteisiin olivat selkeästi vaarallisia”, Knuuti sanoo.

Kurssisivujen tämänhetkisessä versiossa sanotaan selvästi, että altisteena voi käyttää pelkkiä mielikuvia.

Lisäksi sivuilla varoitetaan, että jos altiste voi aiheuttaa vakavan reaktion, altisteharjoittelusta pitää keskustella lääkärin kanssa ja altistusta saa kokeilla vain lääketieteen ammattilaisen valvonnassa.

Toinen ongelmallinen kohta on kurssin esittelysivulla oleva sairauksien lista.

Vaikka uusitun kurssin sivuilla todetaankin, ettei menetelmässä ole kyse lääketieteellisestä hoidosta eikä sitä ole tarkoitettu sellaista korvaamaan, sivulla listataan joukko vaivoja ja sairauksia, joihin kurssilaiset kertovat saaneensa sen opeilla helpotusta.

Listalla mainitaan väsymyksen ja tunteiden heittelyn kaltaisia subjektiivisia oireita, mutta myös muun muassa Parkinsonin tauti ja virheasennot.

”Tällaiset väitteet ovat kyseenalaisia, sillä tällaisia sairauksia ei mielikuvaharjoittelulla tulisi hoitaa.”

Tukes arvioi vain kurssin yhteydessä annettujen väitteiden tai ohjeiden turvallisuutta. Sen tehtävä ei siis ole puuttua esimerkiksi siihen, perustuvatko kurssilla esitetyt teoriat tutkimusnäyttöön.

Knuutin mukaan Nordin on esittänyt kurssivideoillaan ja sosiaalisen median kanavissaan useita väitteitä, jotka eivät kestä tieteellistä tarkastelua. Knuuti on oikonut väittämiä aiemmin blogissaan.

”Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö kurssilla olisi materiaalia, joka on tutkimustiedon vastaista.”

Oma kysymyksensä on se, millaista apua menetelmän käyttämisestä voi saada. Tutkimustietoa Free to Heal -menetelmän toimivuudesta ei ole.

Nykyisin tiedetään, että keho ja mieli eivät ole toisistaan erillisiä saarekkeita, ja esimerkiksi kivun merkityksestä tehdyt tulkinnat vaikuttavat kivun kokemiseen.

Niinpä Knuutikaan ei kiistä sitä, etteivätkö ihmiset voisi kokea saavansa menetelmästä apua joihinkin oireisiinsa.

”Itse pidän tämän tyyppistä mielenmuokkausta harmittomana. Jos siitä on hyötyä, se on tietenkin ok. En ole kritisoinut itse kurssia tai väittänyt, ettei se ole auttanut. Olen kritisoinut selkeästi virheellisiä väittämiä, jotka voivat olla vaarallisia”, Knuuti sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  5. 5

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  6. 6

   Monet suomalaislapset syövät liikaa nitriittiä: ”Jos lapset itse saisivat valita, makkararuokia olisi enemmän”

  7. 7

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  8. 8

   BBC: Britannian Hongkongin-konsulaatin työntekijä kertoo joutuneensa Kiinan kiduttamaksi – lyötiin ja valvotettiin kansallishymnin laulamisella

  9. 9

   Koirat tappoivat raskaana olleen naisen Ranskassa

  10. 10

   HS-analyysi: Poliisi ajaa tutkintojensa salausta tavalla, joka liikkuu lain rajamailla – ”Aivan liian pitkälle menevää salaamista”, sanoo professori

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  8. 8

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää