Hyvinvointi

Smoothiebaari myi hiilishotteja, ja asiantuntijat huolestuivat – Hiiltä sisältävät ruoat ja juomat voivat heikentää ehkäisypillerien tehoa

Professorin mukaan on mahdollista, että pienenkin määrän aktiivihiiltä sisältävät elintarvikkeet voivat heikentää ratkaisevasti tiettyjen lääkkeiden, esimerkiksi e-pillerien, imeytymistä ja tehoa.

Aktiivihiili on nyt trendikäs ravintolisä.

Aktiivihiiltä sisältävien ruokien ja juomien nauttiminen voi kuitenkin heikentää ratkaisevasti joidenkin lääkkeiden imeytymistä ja tehoa. Erityisen alttiita lääkevaikutuksen heikkenemiselle ovat muun muassa yhdistelmäehkäisy- eli e-pillerit, epilepsialääkkeet ja hyljinnänestolääkkeet.

Näin kertoo kliinisen farmakologian ja yksilöllisen lääketieteen professori, ylilääkäri Janne Backman Helsingin yliopistosta.

Lääke- eli aktiivihiili on suun kautta otettava, muun muassa myrkytysten ensihoitoon ja ripuliin käytetty lääke, jonka vaikutus perustuu siihen, että aineet kiinnittyvät tehokkaasti hiilihiukkasten pintaan.

Aktiivihiiltä käytetään myös erilaisten ruokien ja juomien värjäämiseen, ja sillä on väitetty olevan kehoa puhdistava ja kylläisyyttä lisäävä vaikutus. Muun muassa luomutuotteista tunnettu Ruohonjuuri-kauppa esimerkiksi mainostaa aktiivihiilen olevan ”monikäyttöinen tuttavuus”, jonka isoin anti on sen voimakkaasti värjäävä ominaisuus.

Ruohonjuuren verkkosivuilla pyydetään huomioimaan, että aktiivihiili sitoo itseensä ravinteita ja saattaa näin ehkäistä lääkkeen imeytymiseen kehoon ja ”katkaista” sen vaikutuksen.

 

”Kyllä se vähän riskaabelilta vaikuttaa.”

Lääkehiilen kyky sitoa itseensä lääkeaineita on Backmanin mukaan suuri. Hän kertoo tutkimuksista, joiden mukaan jo 0,5–2,5 grammaa lääkehiiltä on vähentänyt merkittävästi joidenkin lääkkeiden imeytymistä.

”Kyllä se vähän riskaabelilta vaikuttaa, jos käyttää aktiivihiiltä samaan aikaan lääkkeiden kanssa.”

Esimerkiksi hiilitabletteja nauttineet naiset voivat tulla raskaaksi, vaikka he käyttävät e-pillereitä.

”Riskin suuruutta on vaikea arvioida. Eihän e-pillerienkään teho ylipäätään ole täysin sataprosenttinen, vaikka niitä käyttäisi täysin ohjeiden mukaisesti. Jos e-pillerien vaikuttavia aineita jää kokonaan imeytymättä parin päivän ajan, se lisää riskiä, ja pienempikin muutos voi huonontaa raskauden ehkäisyn tehoa”, Backman sanoo.

Nuorisolääkäri Miila Halonen nosti aktiivihiilen käytön elintarvikkeissa julkiseen keskusteluun viime perjantaina. Halonen julkaisi Facebook-päivityksessään kuvan mehu- ja smoothiebaariketju Jungle Juice Barin hiilishotista ja varoitti, että ”tällaiset hiilidrinksut voivat heikentää muun muassa e-pillereiden imeytymistä ja siten heikentää ehkäisytehoa”.

Hiilishotin mainoksessa mainittiin, että juoma ei käy nautittavaksi lääkekuurin aikana. Halonen arveli, että moni ei miellä e-pillereitä lääkekuuriksi.Iltalehti kertoi aiemmin tällä viikolla, että Jungle Juice Bar on keskeyttänyt hiilishotin myynnin selvitysten ajaksi.

Yrityksen toimitusjohtaja Noora Fagerström kertoo HS:lle, että hiilishotti ehti olla myynnissä lokakuun alusta asti. Myynti lopetettiin maanantaina. Fagerströmin mukaan tilanne tuli yllätyksenä, vaikka aiheeseen oli etukäteen perehdytty.

”Olimme hyvässä käsityksessä siitä, että aktiivihiilen käyttö on ihan ok. Esimerkiksi Ruotsissa tällainen tuote on ollut myynnissä pitkään. Olen itse käynyt asiakkaana ostamassa sitä ja ajatellut, että vitsi, tämä on makea juttu, jotain uutta.”

 

”Raaka-aine on ristiriitainen.”

Fagerströmin mukaan asiakkaat ja henkilökunta ovat säännöllisesti kyselleet aktiivihiiltä sisältävää juomaa yrityksen valikoimiin pitkin kulunutta vuotta.

”En tiedä tarkalleen syytä siihen, miksi juuri aktiivihiiltä on toivottu valikoimaan. Myyjiä on opastettu kertomaan asiakkaille, että shotti ei sovi nautittavaksi lääkekuurin aikana ja että shotin ja lääkkeen ottamisen välissä kannattaa pitää ainakin tunnin tauko.”

Fagerström sanoo, että näillä näkymin hiilishottia ei aiota palauttaa myyntiin.

”Moni asiakas on kysellyt, mutta olemme sanoneet ei. Raaka-aine on ristiriitainen”, hän luonnehtii.

Jungle Juice Barin neljän sentin kokoinen hiilishotti sisälsi aktiivihiiltä 1,25 millilitraa eli noin 0,25 grammaa ja myös inkivääriä, sitruunaa ja verigreippiä. Greipillä tiedetään olevan lääkkeiden hajoamista hidastavia ja pitoisuuksia nostavia vaikutuksia. Nuorisolääkäri Halonen muokkasi Facebook-päivityksensä tekstiä tiistaina ja tarkensi, että juoman sisältämä hiilimäärä on ”ilmeisen matala” ja se ei sellaisenaan aiheuta lääkkeiden imeytymisen ongelmaa.

”Myös nestemäinen mehumuoto itsessään blokkaa hiilen aktiivisuuden”, Halonen kirjoitti. Hän julkaisi huomionsa myös Twitterissä.Keskusteluun osallistui muun muassa THL:n tutkija Riikka Airaksinen.

Ohessa kuvakaappaus Airaksisen twiitistä.


Professori Backmanin mukaan tutkimuksessa mainittu 0,5–2,5 grammaa aktiivihiiltä ei ole kovin kaukana yhden Jungle Juice Barin hiilishotin hiilimäärästä, jolloin se voi ainakin teoriassa heikentää ehkäisypillerien tehoa merkittävästi ja varsinkin, jos shotteja kulauttaa useita.

”Hiilen määrä on sama kuin yhdessä hiilikapselissa. Neuvoisin välttämään lääkkeenottoa shotin kanssa tai pian sen jälkeen”, Backman sanoo.

 

Kun lääke on imeytynyt, lääkehiili ei voi enää estää sitä.

Sillä on merkitystä, miten nopeasti shotin juomisen jälkeen nielaisee e-pillerin.

Backman sanoo, että useimmat lääkkeet imeytyvät parissa tunnissa ja osa nopeamminkin. Sen jälkeen lääkehiilen ottamisella ei ole merkitystä: kun lääke on imeytynyt, lääkehiili ei voi enää estää sitä.

”Jos taas ottaa lääkehiiltä ja parin tunnin päästä e-pillerin, voi olla, että hiili on yhä elimistössä sitomassa pillerin vaikuttavia aineita.”

E-pillerissä hormoneita on joitain kymmeniä mikrogrammoja, ja jos aktiivihiiltä on vaikkapa 30 milligrammaa, ero on massayksiköissä mitattuna tuhatkertainen.

Myös dosentti, synnytys- ja naistentautien sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri Terhi Piltonen sanoo, että suurina annoksina lääkehiili estää vatsalaukussa olevien lääkeaineiden imeytymisen.

”Jos ehkäisyvalmiste otetaan suun kautta ja lääkehiili perään, imeytyminen voi estyä. Pienillä annoksilla ei liene väliä, mutta jos haluaa olla varma, ei kannata nauttia lääkehiiltä lähellä suun kautta otettavien ehkäisyvalmisteiden ottamisajankohtaa.”

Piltonen vinkkaa vuonna 2001 tehdystä suomalaistutkimuksesta, jossa testattiin, voivatko ehkäisypillereitä käyttävät naiset samanaikaisesti hyödyntää lääkehiiltä hoitona ripuliin.

Tutkimuksessa käytettiin viiden gramman hiiliannoksia neljästi päivässä ja ehkäisyvalmisteen ja lääkehiilen nauttimisen välillä oli kolme tuntia. Tällä tavoin nautittuna lääkehiili ei tutkimuksen mukaan vaikuttanut ehkäisytehoon.

 

Elimistön puhdistamisen hoitavat kuitenkin maksa ja munuaiset. ”Ei siihen mitään lääkehiiliä tarvita.”

Kun lääkehiilellä hoidetaan myrkytystilaa, lääkehiilen määrä on 50–100 grammaa. Backmanin mukaan iso osa lääkehiileen liittyvästä tutkimuksesta onkin tehty 50–100 gramman annoksella, koska tiedetään, että sillä saadaan niin sanotusti riittävät tehot aikaiseksi.

”Siitä isompi määrä taas ei enää paranna hiilen tehoa kerta-annoksina.”

Aktiivihiili annetaan nesteenä myös myrkytystilan hoidossa.

”Hiili otetaan nesteliuoksessa tai joissakin tilanteissa esimerkiksi juomaan sekoitettuna, ei sitä pysty muutoin nauttimaan. Kuiva-aineena se takertuu joka paikkaan”, Backman kertoo.

Hän ymmärtää tietyllä tavalla ajatuksen aktiivihiilen detox-vaikutuksesta, koska hiili ei vain estä jonkin myrkyn imeytymistä vaan myös nopeuttaa joidenkin myrkkyjen poistamista kehosta.

”Sellaisten myrkkyjen, jotka erittyvät esimerkiksi suolistoon, poistaminen nopeutuu, kun aktiivihiiltä annetaan toistetusti. Tavallaan taustalla on järkevä ajatus”, Backman sanoo.

Elimistön puhdistamisen hoitavat kuitenkin maksa ja munuaiset.

”Ei siihen mitään lääkehiiliä tarvita.”

HS kirjoitti vuonna 2017, että detox-puhdistautumiskuurit voivat olla haitaksi elimistölle – tai ainakaan niistä ei ole hyötyä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Järvenpinta alkoi nousta selittämättömästi Kauniaisissa: Sitten poisto-ojasta löytyi huolellisesti ladottu kyhäelmä

  2. 2

   Joonas Majuri varttui alkoholiongelman ympäröimänä ja ihmetteli, miksei juomista voi vain lopettaa – Nyt hän on riippuvuustutkija, joka tietää vastauksen

   Tilaajille
  3. 3

   Maailman hauskimmat eläinkuvat valittiin, katso voittaja ja kisan parhaimmisto tästä

  4. 4

   Vihreät ehdottaa isovanhemman vapaata: Ansiosidonnaisella rahalla voisi jäädä hoitamaan lapsenlastaan

  5. 5

   Verkossa leviää video, jolla Stella-koira ilmaisee neljällä sanalla haluavansa ulos – Suomalaiset asiantuntijat arvioivat, miten se on mahdollista

  6. 6

   Gallen-Kallelan maineikas Palokärki-maalaus vedettiin yllättäen pois Sothebyn huutokaupasta

  7. 7

   ”On nöyryyttävää saada rahaa tekemättä mitään”, sanoo Mustafa Abdulameer – tutkimus kertoo, miten Suomi ajaa turvapaikan­hakijoita elämään sosiaaliturvan varassa

  8. 8

   Bailutelineen voimat ehtyvät – HS:n 3d-malli näyttää, miksi huteraa Mantaa on pilkattu ”kevytmieliseksi katunaiseksi”

  9. 9

   Yli 800 ulkomaisen opiskelijan oleskeluluvat juuttuivat käsittelyyn, osa korkea­kouluista joutuu palauttamaan kymmenien­tuhansien eurojen arvosta luku­vuosimaksuja

  10. 10

   Suora lähetys: Trumpin virkarikos­tutkinnan julkiset kuulemiset käynnissä, Ukrainan-lähettilään mukaan Yhdysvalloilla oli ”kaksi kanavaa” Ukrainaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Majuri varttui alkoholiongelman ympäröimänä ja ihmetteli, miksei juomista voi vain lopettaa – Nyt hän on riippuvuustutkija, joka tietää vastauksen

   Tilaajille
  2. 2

   Bailutelineen voimat ehtyvät – HS:n 3d-malli näyttää, miksi huteraa Mantaa on pilkattu ”kevytmieliseksi katunaiseksi”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   ”On nöyryyttävää saada rahaa tekemättä mitään”, sanoo Mustafa Abdulameer – tutkimus kertoo, miten Suomi ajaa turvapaikan­hakijoita elämään sosiaaliturvan varassa

  5. 5

   Maailman parhaan ruokakaupan Citymarket-kauppias kertoo nyt esiin tulleesta perheväkivallasta: ”Eittämättä elämäni suurin virhe”

  6. 6

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  7. 7

   ”Napa selkärankaan” on vanhentunut ohje, joka voi altistaa treenaajan vatsalihasten erkaumalle – Kolme parempaa tapaa vahvistaa syviä vatsalihaksia

   Tilaajille
  8. 8

   Verkossa leviää video, jolla Stella-koira ilmaisee neljällä sanalla haluavansa ulos – Suomalaiset asiantuntijat arvioivat, miten se on mahdollista

  9. 9

   Pysäköinninvalvoja vei rahat tililtäni ulosoton kautta, vaikka en ollut pysäköinyt koko autoa

  10. 10

   HS-analyysi: Kaupungin­valtuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein rikkoi politiikan tärkeintä sääntöä, ja nyt maahan­muuttajat pannaan maksamaan siitä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Viola Wallenius, 24, haaveili perhe-elämästä ja urasta Suomessa, mutta päätyi kahdeksanlapsisen perheen äidiksi Keniaan – Keskellä yötä minibussissa hänen käsiinsä syntyi uusi ihminen

   Tilaajille
  4. 4

   Illalla nukuttaa, mutta aamuyöllä alkaa valvominen – Liian varhainen heräily on monen vaiva, ja unitutkija kertoo, mistä siinä on kyse

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  6. 6

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  9. 9

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  10. 10

   11 000 tutkijaa varoittaa ilmasto­hätätilasta – Suomalainen tutkimus­professori: En olisi toden­näköisesti alle­kirjoittanut vetoomusta

  11. Näytä lisää