Hyvinvointi

Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

Eturauhassyöpä yleistyy, mutta omaan sairastumisriskiinsä voi vaikuttaa jonkin verran. Asiantuntijat kertovat viisi seikkaa, joilla on tutkitusti vaikutusta.

Eturauhassyöpä on Suomen yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain yli 5 400 miestä. Vuonna 2017 eturauhassyöpään kuoli runsaat 900 sairastunutta.

Luvut ovat olleet kasvussa monestakin syystä, joista ilmeisin on se, että iso joukko miehiä on tullut ikään, jossa syöpää sairastetaan.

Eturauhassyöpään sairastuneiden keski-ikä on 70 vuotta. Terveyden ja hyvinvointilaitoksen ennustuksen mukaan eturauhassyöpään sairastuu vuonna 2025 Suomessa noin 7 000 miestä.

”Syöpä myös löydetään nykyään tarkemmin ja varhemmin”, kertoo syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Timo Joensuu Docrates syöpäsairaalasta.

Joensuun mukaan eturauhassyövän lisääntyminen on osittain todellistakin, sillä osalla nuoremmista miehistä syöpää löytyy entistä aggressiivisempana.

Kun syöpä todetaan, ei kuitenkaan pystytä yleensä sanomaan, mistä se johtuu.

”Se kuitenkin tiedetään, että perimän lisäksi myös ympäristötekijät ja elintavat vaikuttavat eturauhassyövän syntyyn”, Joensuu sanoo.

Tutkimusnäyttöä on siitä, että ainakiin nämä viisi asiaa voivat vähentää riskiä sairastua:

1. Vältä tupakointia ja nuuskaamista

”Eräässä ruotsalaistutkimuksessa todettiin, että nuuskankäyttäjillä on enemmän eturauhassyöpää kuin niillä, jotka eivät nuuskaa”, Joensuu kertoo.

Nuuskan ja tupakan käyttö lisäävät riskiä. Alkoholin käytöllä sen sijaan ei ole havaittu olevan yhteyttä eturauhassyöpään.

2. Kondomin käyttö ja säännöllinen seksielämä voivat suojata

Seksin harrastamisen vaikutus syöpäriskiin ei ole yksiselitteistä, eikä tutkimusnäyttökään ole täysin varmaa.

Joensuun mukaan säännöllinen seksielämä näyttäisi joidenkin tutkimusten mukaan vähentävän riskiä sairastua eturauhassyöpään.

Toisaalta, jos on säännöllisesti seksiä usean kumppanin kanssa niin, että sairastaa sukupuolitauteja, voi sairastumisriski kasvaa.

Sairastetut tulehdukset, eli virukset ja bakteerit siis lisäävät solumuutoksia, ja sairastetuilla taudeilla on havaittu olevan jonkinlainen yhteys eturauhassyövän syntyyn.

3. Tomaatti, parsakaali ja lohi ovat hyvästä

Ylipaino vaikuttaa eturauhassyövän syntyyn. Liikkumalla ja syömällä terveellisesti voi siis vaikuttaa riskiinsä. Säännöllinen alkoholinkäyttö usein lisää ylipainoa, joten sitä kautta se voi lisätä eturauhassyövän riskiä.

Timo Joensuu muistuttaa, että vitamiinit ja hivenaineet suojaavat syövältä, jos ne syödään osana terveellistä ja kasvispainotteista ruokavaliota. Purkista otettavat vitamiinit voivat jopa lisätä syöpäriskiä, koska silloin saatavat määrät ovat turhan isoja tarpeeseen verrattuna.

”Antioksidanteilla neutraloidaan hapetusreaktiot pyrkimyksenä ehkäistä syöpää, mutta onkin havaittu, että tällöin elimistö ei kykenekään itse eliminoimaan vaurioituneita soluja, kuten syöpäsoluja. Sillä tavalla syöpä lisääntyy, mitä puolestaan ylen määrin tabletteina otetut vitamiinit voivat ravita entisestään”, Joensuu sanoo.

 

Miesten kannattaa ottaa ruokavalioonsa parsakaalia, granaattiomenaa, tomaattia, soijaa, kurkumaa ja vihreää teetä.

Rasvaisessa kalassa, kuten lohessa on omega 3:a, mutta vain sen saaminen ei vaikuta eturauhassyöpäriskiin. Kalan syömiseen liittyy luultavasti muitakin seikkoja, jotka ehkäisevät syövän syntyä. Näyttöä on myös siitä, kuinka monet ristikukkakasvit, etunenässä parsakaali, voivat ehkäistä eturauhassyöpää.

Miesten kannattaa ottaa ruokavalioonsa myös granaattiomenaa, tomaattia, soijaa, kurkumaa sekä vihreää teetä. Vuonna 2014 tehdyssä brittitutkimuksessa tutkittavat saivat kurkumaa, vihreää teetä, granaattiomenaa ja parsakaalia tiivistettynä 100 milligrammaa kolmesti päivässä. Annoksen saaneilla PSA-arvo nousi selvästi vähemmän kuin kontrolliryhmässä. PSA-arvon (prostataspesifinen antigeeni) kohoaminen saattaa merkitä syöpää. Joensuu korostaa ravintoaineiden monipuolisuutta.

4. Käy PSA-testissä viimeistään 50-vuotiaana

”Työterveyshuolto tavoittaa lähes kaikki työikäiset miehet”, Suomen eturauhassyöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Kimmo Järvinen muistuttaa.

Siksi hänen mielestään olisi sitä kautta hyvä tarkistaa eturauhasen tilanne viimeistään ennen eläkkeelle jäämistä – varsinkin niiden miesten, joilla on sukurasite tai reilusti ylipainoa.

Jos lähisuvussa on todettu eturauhassyöpää, PSA-testi kannattaisi ottaa jo 40-vuotiaana.

PSA-testissä olisi noin 50 ikävuoden jälkeen hyvä käydä vuosittain, sillä yksittäinen arvo ei vielä kerro yksilön kohdalla kovin paljoa. Taso nousee iän mukana muutenkin ja siihen vaikuttavat yksilölliset tekijät, kuten eturauhasen koko. Parhaimman käsityksen muutoksista saa omaa tasoa seuraamalla. Jos epäily PSA:n perusteella herää, voidaan ottaa vielä magneettikuva ennen kuin tarvitaan näytettä kasvaimesta.

 

Eturauhassyövästä puhutaan liian usein sairautena, jota ei heti tarvitse noteerata ja aktiivisesti hoitaa, Joensuu sanoo.

”Eturauhassyövässä ei pitäisi odottaa oireita, sillä siinä vaiheessa kun virtsarakko ei tyhjene kunnolla tai virtsaamistarve on lisääntynyt, mahdollinen syöpä on jo levinnyt”, Joensuu sanoo.

Joskushan oireiden taustalla voi olla eturauhasen liikakasvu, joka ei ole pahanlaatuista. Eturauhassyöpä voi kuitenkin myös salakavalasti levitä luustoon. Mitä aiemmin syöpä löytyy, sitä paremmin sitä pystytään hoitamaan.

”Jos löydetään paikallinen eturauhassyöpä, rankkoja kastraatiohoitoja ja hormoneja ei tarvita”, Joensuu sanoo.

Hänen mielestään eturauhassyövästä puhutaan liian usein sairautena, jota ei heti tarvitse noteerata ja aktiivisesti hoitaa.

”Kohta meillä on vuodessa jo yli tuhat eturauhassyöpään kuollutta.”

Hänen mukaansa näistä noin 40 prosenttia on miehiä, joilla syöpä ei ollut vielä löydettäessä levinnyt.

”Optimoidulla sädehoidolla voitaisiin osa näistä hoitaa ajoissa.”

5. Tarkkaile virtsaamistiheyttä

”Me miehet voisimme ottaa oppia naisilta ja käydä tutkituttamassa eturauhasen kuntoa säännöllisesti”, Kimmo Järvinen sanoo.

Hänkin korostaa sitä, että on tärkeätä löytää mahdollinen syöpä ajoissa.

Jos lähisuvussa on ollut eturauhassyöpää, tilannetta kannattaa seurata ja hakeutua herkästi tutkimuksiin. Myös elämäntapoihin kannattaa silloin kiinnittää entistä enemmän huomiota.

”Tihentynyt virtsaamistarve on yleensä merkki eturauhasen liikakasvusta, mutta jos yöllä joutuu heräämään 3–4 kertaa vessaan, voi kyseessä olla eturauhassyöpä ja asiasta kannattaa mainita lääkärille”, Järvinen sanoo.

 

Suomessa on eturauhassyöpää paljon verrattuna muihin EU-maihin.

Kylmettyminen ei suoraan vaikuta eturauhassyövän syntyyn, mutta voi hankaloittaa esimerkiksi eturauhastulehdusta, joka joillakin kroonistuu. Tulehduksilla on puolestaan merkitystä myös syövän synnyssä pitkällä aikavälillä.

Suomessa on eturauhassyöpää paljon verrattuna esimerkiksi muihin EU-maihin. Tutkimus- ja kuvantamismenetelmät ovat kuitenkin korkealla tasolla.

PSA-testi ei oikein sovellu seulontatestiksi, mutta viime vuosina on kehitetty geenitestejä eturauhassyöpään. Yksi niistä on Ruotsin Karoliinisessa instituutissa kehitetty Stockholm 3 -yhdistelmätesti, joka tuo tutkimusten mukaan hyvin esiin, jos miehellä on riski sairastua eturauhassyöpään. Sillä testataan yli sata geenimarkkeria.

EU:n alueella on kaavailtu eturauhassyövän seulontaa ja varhaista diagnostiikkaa. Asiaa ajavat voimakkaasti ainakin Euroopan urologiyhdistys ja Europa Uomo eturauhassyöpäyhdistysten kattojärjestö, jotka ovat huolissaan eturauhassyöpää sairastavien määrän lisääntymisestä Euroopassa. Tällä hetkellä potilaita sairastuu vuosittain EU:n alueella yli 400 000.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  3. 3

   Kaupungin työntekijät löysivät nipun avaamattomia posteja kävelytien varrelle sijoitetusta roskakorista Vantaalla

  4. 4

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  5. 5

   Vanhan koulun ostanut perhe yllättyi muutettuaan haavetaloonsa: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa ja remonteille ei näy loppua

  6. 6

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  7. 7

   Oulussa ihmetellään pääkaupunkiseudun ”talvipyöräilyä” – ”Lycraan tai Gore-Texiin pukeutuminen on meillä marginaali-ilmiö”

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki suunnittelee aukovansa Jätkäsaaren liikennesumppua massiivisella rekkarampilla – Asukkaat raivostuivat

  9. 9

   Ensin unohtuivat laulujen sanat, sitten koko elämä alkoi luisua alta – Laulaja Matti Esko on elänyt 20 vuotta masennuksen kanssa, ja nyt hän kertoo, millaista se on ollut

   Tilaajille
  10. 10

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  5. 5

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  6. 6

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  7. 7

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  8. 8

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  9. 9

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  10. 10

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää