Hyvinvointi

Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

Erinäisiä kipuja ja särkyjä voisi yhdysvaltalaislääkärien mukaan vähentää se, jos naisetkin istuvat jalat hieman haarallaan kuten miehet. Suomalaiset asiantuntijat kommentoivat väitettä HS:lle.

Nainen, istutko väärin? Kannattaisi ottaa miehistä mallia, väittää yhdysvaltalainen ortopedi Barbara Bergin. Hänen viestinsä on, että osan kivuista ja säryistä voisi välttää kiinnittämällä huomiota istuma-asentoon.

Berginin, 65, mukaan liian kapea tai epäsymmetrinen istuma-asento aiheuttaa tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia erityisesti naisille, joista moni tapaa istua ”hienolle naiselle sopivasti” joko jalat tiukasti yhteen liimattuna tai jalat tai nilkat ristissä niin, että toinen jalka menee toisen yli.

”Tarkkaile miehiä. He istuvat yleensä jalat hiukan erillä toisistaan ja hieman ulospäin painettuina”, Bergin kehottaa.

 

Ajattele, että jalat ovat kello 11:n ja 13:n välisessä kulmassa.

Metroista tuttu ylileveä haara-asento manspreading eli niin sanottu äijähaara olisikin Berginin mielestä parempi istumatyyli myös naisille – tai tarkalleen ottaen hieman äijähaaraa kapeampi, noin lantion levyinen asento.

Hän kehottaa ajattelemaan, että jalat ovat kello 11:n ja 13:n välisessä kulmassa. Silloin asento on nivelille suotuisa.

Aiheesta on kirjoittanut yhdysvaltalaislehti The Washington Post. Lehden artikkelin mukaan Bergin johtaa S.L.A.M.-nimistä liikettä, jossa rohkaistaan naisia istumaan kuten miehet. Bergin sanoo saaneensa apua lonkkakipuihinsa, kun hän tajusi niiden johtuvan liian kapeasta istuma-asennosta.

Aluksi hän ajatteli nivelrikon kaltaisten oireidensa johtuvan ikääntymisestä. Sitten hän kertoo huomanneensa, että ero voi johtua siitä, millaisella ajoneuvolla hän ajaa. Arkisin hän istui autossa, jossa jalat on pidettävä tiiviisti kiinni toisissaan ahtaamman tilan takia. Viikonloppuisin hän ajoi selvästi tilavammalla ajoneuvolla eikä kärsinyt kivusta.

Berginin mukaan naisilla on leveämpi lantio kuin miehillä, ja tämän takia reisiluun päät voivat kiertyä lonkkanivelistä sisäänpäin. Se taas johtaa vinoutuneeseen pihtipolviseen asentoon, jossa sääriluut ovat kääntyneet sisäänpäin, mikä voi aiheuttaa lonkka- tai polvikipuja ja nivelrikkoa.

Mitä mieltä artikkelin väitteistä ovat suomalaiset asiantuntijat?

Fysiatrian dosentti Esa-Pekka Takala sanoo, että Washington Postin juttu vaikuttaa asialliselta. Hän ei kuitenkaan löytänyt tutkimustietoa, joka käsittelisi nimenomaan jalat yhdessä istumista.

”Istumista selvittävä uudempi tieteellinen kirjallisuus on paljon keskittynyt siihen, että istumme liian kauan. Liikkumattomuus taas lisää monien sairauksien riskiä”, Takala kertoo.

Kinesiologian professori Taija Juutinen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta kävi HS:n pyynnöstä läpi viime vuosien tieteellisiä tutkimuksia.

Niiden mukaan jonkinlaista tieteellistä näyttöä on siitä, että epäsymmetrinen istuminen jalat ristissä vaikuttaa selän asentoon ja lantion nivelten ja lihasten kuormitukseen. Lisäksi jalat ristissä istuminen lisää verenpainetta erityisesti diabeetikoilla.

 

”Kivikaudella istumisasento oli pääasiassa syvä kyykky, josta on helppo nousta nopeasti ylös vaaran uhatessa.”

Takalalla on sivistyneitä arvauksia siitä, miksi Berginin kokemukset voivat pitää paikkaansa.

Hänen mukaansa olemme rakenteeltamme ja kehon toiminnoiltamme kutakuinkin samanlaisia kuin kivikauden ihmiset, jotka liikkuivat valoisan ajan ravinnon perässä monipuolisesti. He muun muassa kävelivät, juoksivat, kiipeilivät, konttasivat, ryömivät, kurkottivat ja heittivät. Yöllä ja ruokailun jälkeen levättiin.

”Istumisasento oli pääasiassa syvä kyykky, josta on helppo nousta nopeasti ylös vaaran uhatessa. Evoluutioon liittyvä luonnonvalinta on tuhansien sukupolvien aikana johtanut kehonrakenteeseen, joka sopii tällaiseen toimintaan”, Takala sanoo.

Hän lisää, että se on asento, jota suuri osa maailman ihmisistä yhä käyttää.

Tuolit ovat olleet kansan käytössä vasta muutaman kymmenen sukupolven ajan, jatkuvasta istumisesta puhumattakaan.

 

”Selkätutkijat ovat todenneet jo parikymmentä vuotta sitten, että selällä on niin sanotusti muisti.”

Kun ihminen ei liiku, nivelten ympärillä olevat pehmytkudokset vähitellen mukautuvat eli lyhenevät kyseiseen asentoon. Osa kudoksista lyhenee jo muutamassa kymmenessä minuutissa.

”Selkätutkijat ovat todenneet jo parikymmentä vuotta sitten, että selällä on niin sanotusti muisti. Jos istutaan samassa asennossa pitkään, vaikkapa 20 minuuttia, selän pienet nivelsiteet ovat ottaneen ikään kuin löysät pois, jotta asento olisi mahdollisimman tukeva”, Takala sanoo.

Ongelmia ilmenee, kun tarvittaisiin laajempia liikelaajuuksia. Hän viittaa uutiseen siitä, että monien lasten selät eivät ole taipuneet selkäuinnissa vaadittavaan asentoon.

Tilanne kuitenkin palautuu nopeasti, kun joko liikumme tietoisesti tai vaihdamme asentoa sitä edes havaitsematta.

”Mikään asento ei välttämättä ole haitallinen, ellei se jatku liian kauan.”

Istuessa kannattaa Takalan mukaan omaksua yleisesti suositeltu, niin sanottu hyvä ja ryhdikäs asento. Se vastaa ylävartalon asentoa silloin, kun kävelemme.

”Tuolloin selkärankaan kohdistuva kuormitus on vähäisintä. Nykyisin tätäkin tärkeämpi ohje on keskeyttää istuminen mahdollisimman usein ja vaihdella istumisen, seisomisen ja kävelyn välillä päivän aikana.”

Jos jalat ovat ristissä, moni taivuttaa hieman selkää pystyasennon säilyttämiseksi.

Jos olo tuntuu kankealta, kannattaa Takalan mukaan venytellä mahdollisimman usein.

 

Tytöille ja pojille on lapsesta asti opetettu erilaiset tavat toimia.

Entä miksi kehno istuma-asento on nimenomaan naisten helmasynti? The Washington Postin artikkelissa selitetään, kyse on historiallisesta jäänteestä: naisilta on yhteiskunnallisesti edellytetty siveellisyyttä, ja siveellinen nainen istuu polvet kiinni toisissaan.

Kulttuurihistorian tutkijatohtori Heidi Kurvinen Turun yliopistosta ja kansatieteen dosentti Arja Turunen Jyväskylän yliopistosta vahvistavat, että kyse on siitä, että tytöille ja pojille on lapsesta asti opetettu erilaiset tavat toimia.

Soveliaan istuma-asennon ihanne on muuttunut aikojen kuluessa.

”Esimerkiksi ylemmillä luokilla 1950- ja 1960-luvulla otetuista luokkakuvista näkee hyvin sen, että erityisesti hieman viistosti asetettuja jalkoja pidettiin tuohon aikaan myös suomalaisille naisille kauniina istuma-asentona”, Kurvinen sanoo.

Käsitys siitä, että ”hieno nainen” ei esimerkiksi istu jalat levällään, on hänen mukaansa laajemmin käytössä eri maissa ja siihen on kirjattu sisään ajatus luokka-asemassa nousemisesta.

 

”Naisten ei ole ollut sopivaa niin sanotusti viedä liikaa tilaa.”

Turunen sanoo, että julkinen tila on Suomessakin ollut lähtökohtaisesti miesten tila ja yksityinen tila naisten.

”Julkisessa tilassa olevat naiset ovat täten olleet ’miesten alueella’. Heidän käytöstään on tarkkailtu, eikä heidän ole ollut sopivaa niin sanotusti viedä liikaa tilaa.”

Kurvinen mainitsee, että feministinen liike on yrittänyt rohkaista naisia oman tilan ottamiseen etenkin 1970-luvulta lähtien. Yksi esimerkki tästä on takavuosien womanspreading-ilmiö, josta myös HS on kirjoittanut.

Washington Postin artikkelin mukaan myös naisten seisoma-asento voi olla ergonomisesti huonompi kuin miehillä. Lääkäri Chisa Hidaka sanoo, että tietyt anatomiset piirteet ovat yleisempiä yleisiä naisilla ja aiheuttavat naisille korkeamman riskin tietyille liikunta- ja tukielinten ongelmille.

Ortopedi Charla Fischer kertoo jutussa, että miehet seisovat tasaisemmin kahdella jalalla.

Hänen mukaansa naisilla taas on usein tapana seisoa paino toisella jalalla ja toinen jalka edessä. Asento voi aiheuttaa liiallista kuormitusta sekä jalalle, jolla isompi paino, että painottomalle jalalle, koska se joutuu tekemään enemmän työtä pitääkseen lantion ylöspäin.

Jutun mukaan korkeat korot ja kapeakärkiset kengät voivat aiheuttaa naisille esimerkiksi kipeitä vaivaisenluita ja vasaravarpaita. Fischerin mukaan olisi parempi, että naiset eivät pitäisi korkokenkiä ollenkaan tai ainakin niin vähän kuin mahdollista.

Dosentti Takala sanoo, että myös tämä väite pitää paikkaansa. Professori Juutisen mukaan tutkimusnäyttöä on myös siitä, että korkeilla koroilla kävely aiheuttaa suurempia iskuja erityisesti päkiän alueelle, heikentää pohkeiden lihasten toimintaa, pienentää nilkan liikelaajuutta ja aiheuttaa lihasväsymystä.

Oikaisu 2.12. kello 17.10: Muutettu monitulkintaisuuden takia tekstistä kohta, jossa puhuttiin kuorma-autosta muotoon ”selvästi tilavampi ajoneuvo”.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  2. 2

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  3. 3

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  4. 4

   HS:n piparikisaan ilmoittautui ”täysin lapasesta lähtenyt” suurteos

  5. 5

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  6. 6

   Sotimaan opetettuja lapsia on jo Suomessa, sanoo psykologi – näin radikalisoituneita nuoria autetaan

  7. 7

   Bellingcat: Berliinin puistomurhaaja aloitti uransa Kostamuksessa

  8. 8

   Suomen metsien hiilinielut romahtivat ennätys­hakkuiden vuoksi

  9. 9

   Ruumisauto ajoi takaluukku auki Mannerheimin­tiellä

  10. 10

   Köyhiä ei pidä laittaa maksamaan, Unkarin pää­ministeri uhosi Brysselissä – Suomen EU-puheen­johtajuus­kauden merkittävin ilmasto­tavoite vielä auki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  2. 2

   Oikeustieteilijät ihmettelevät ulkoministeri Haaviston toimia al-Holin pakolais­leirin kysymyksessä

  3. 3

   HS näki poliisin asiakirjat: Ulko­ministeriössä on laadittu suunnitelma kaikkien halukkaiden suomalaisten kotiuttamiseksi al-Holista

  4. 4

   Marinin pääministeripaikka ratkesi viime hetkillä, kun Paatero ja Kiuru saapuivatkin kokoukseen – ja operaation taustalla hääräsi Antti Rinne

   Tilaajille
  5. 5

   Miesjoukko raiskasi nuoren tytön Oulussa, hovioikeus antoi yhdelle tuomitulle luvan tutustua uhrin kaikkiin kuulustelukertomuksiin

  6. 6

   Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu

   Tilaajille
  7. 7

   Viiksekkäät hipsterit rynnivät lähiöbaariin Mellunkylässä – ulkoapäin rujon näköiseen kuppilaan tehdään jo pöytävarauksia

  8. 8

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  9. 9

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  10. 10

   Hillary Clinton jakoi Twitterissä kuvan Suomen uudesta hallituksesta: ”Hyvä Suomi!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  5. 5

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää