Hyvinvointi

Pohjoisessa kasvaa puolukoita, jotka ovat aivan erityisen terveellisiä – Puolukkaa saaneiden rottien elimistössä tapahtui selviä muutoksia

Puolukan polyfenolit voivat laskea kohonnutta verenpainetta. Ravinnolla on lääkehoidon ohella selvästi merkitystä korkean verenpaineen hoidossa ja ehkäisyssä, sanoo tutkija.

Puolukkamehu voi alentaa kohonnutta verenpainetta, kertoo tuore väitöstutkimus. Elintarviketieteiden maisteri Anne Kivimäen tekemässä tutkimuksessa Helsingin yliopistossa saatiin lupaavia tuloksia siitä, että puolukkamehun juominen laski verenpaineen lisäksi elimistön matala-asteista tulehdusta ja paransi verisuonten toimintaa.

Matala-asteinen tulehdus lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, muistisairauksiin ja esimerkiksi diabetekseen. Puolukan polyfenolit mitä ilmeisimmin parantavat verisuonten toimintakykyä.

”Meidän kahdeksan viikon tutkimuksessamme puolukkamehu selvästi alensi verenpainetta sellaisilla rotilla, joilla jo oli korkea verenpaine”, Kivimäki kertoo.

Tutkimuksesta ei voi vetää suoria johtopäätöksiä ihmisten verenpaineen alentamiseen puolukalla. Tämän ja aiempien tutkimusten perusteella voi kuitenkin sanoa, että ravinnolla on lääkehoidon ohella merkitystä korkean verenpaineen hoidossa ja ehkäisyssä.

 

Puolukka voi auttaa painonhallinnassa.

Kivimäen väitöstutkimuksessa selvitettiin kylmäpuristetun puolukka-, karpalo- ja mustaherukkamehun vaikutuksia rotilla, joista osalla oli geneettisesti korkea verenpaine. Rotat saivat mehuja 8–10 viikon ajan.

Laimea puolukkamehu alensi merkittävästi jo koholla ollutta verenpainetta. Enemmän polyfenoleita sisältänyt mehu paransi verisuonten heikentyneen toiminnan terveiden suonten tasolle. Mehu ei estänyt eläinkannalle tyypillistä iän mukaista verenpaineen kohoamista.

Tutkimus vahvistaa jo aiemmin puolukkatutkimuksissa todettua: puolukan sisältämät flavonolit ja resveratroli näyttäisivät ehkäisevän elimistön matala-asteista tulehdusta. HS kirjoitti marraskuussa Tampereen yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan puolukka ehkäisee elimistön matala-asteista tulehdusta ja voi sitä kautta auttaa painonhallinnassa. Artikkelissa farmakologian professori Eeva Moilanen kertoi, että puolukan lisääminen ruokavalioon alentaa veren rasva-arvoja sekä verensokeria ja vaikuttaa elimistön tulehdustilaan.

Tampereen yliopiston immunofarmakologian tutkimusryhmä havaitsi tutkimuksissaan yllättävän tuloksen, jonka mukaan puolukan lisääminen ruokavalioon voi auttaa painonhallinnassa sekä ehkäistä lihavuuden aiheuttamia haitallisia muutoksia.

 

Osittain syynä on Pohjoisen valoisa kesä, mutta myös haastavat kasvuolosuhteet.

Puolukassa on muihin marjoihin verrattuna joitakin polyfenoliyhdisteitä, jotka ovat erityisen hyviä verisuoniston toiminnalle. Pohjoisen metsissä kasvava puolukka tuottaa näitä yhdisteitä marjoihinsa tehokkaasti. Osittain syynä on Pohjoisen valoisa kesä, mutta myös haastavat kasvuolosuhteet, joissa marjat tuottavat yhdisteitä selviytyäkseen vaihtelevissa olosuhteissa.

Anne Kivimäki kertoo, että tavoitteena on jatkotutkimus, jossa kokeiltaisiin puolukan lisäämistä ruokavalioon niillä, joilla verenpaine on lievästi kohonnut.

 

Muutama sata grammaa päivässä voisi olla hyvä määrä.

Ihmisen ei ehkä tarvitse syödä puolukkaa ihan samassa suhteessa kuin mitä rotille annettiin, mutta muutama sata grammaa päivässä voisi Kivimäen mukaan olla ihan hyvä määrä. Puolukka on ruokavaliossa hyvin turvallinen.

Tämän tutkimuksen perusteella puolukka näyttäisi jollakin tavalla vaikuttavan reniini-angiotensiinijärjestelmän säätelyyn, johon esimerkiksi useiden verenpainelääkkeiden vaikutus perustuu.

”Näiden kokeellisten tutkimusten perusteella voidaan edetä vertaileviin kliinisiin tutkimuksiin terveillä henkilöillä, joiden verenpaine on hieman koholla, ja joille suositellaan ravitsemus- ja elintapaohjeita, mutta ei vielä lääkehoitoa. Puolukkamehu ei korvaa lääkehoitoa, mutta se on hyvä ravitsemuksellinen lisä”, Kivimäki sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Saksassa ainakin yhdeksän ihmistä on kuollut ampumisissa kahdessa vesipiippu­kahvilassa, poliisin mukaan myös epäilty ampuja ja toinen henkilö ovat löytyneet kuolleina

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  5. 5

   Entinen Disney-lapsinäyttelijä Rowan Blanchard julkaisi bikinikuvan ja osoitti, että hänen kaltaisiaan aktivisteja tarvitaan edelleen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  3. 3

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  4. 4

   Kimi Räikkönen teki sen taas: erottuu formulakuljettajien yhteiskuvassa hilpeästi edukseen

  5. 5

   Vesi valtasi ennennäkemättömällä tavalla Arabianrannan – Video näyttää, miten ahven uiskentelee keskellä nurmialuetta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää