Hyvinvointi

Masennuksen hoitosuositus muuttui: Mukana tarkat ohjeet lääkkeistä vieroittautumiseen

Alle 20 kerran terapiakin voi helpottaa lievää tai keskivaikeaa masennusta, kertoo uusittu depression kansallinen hoitosuositus.

Masennuksen uusi kansallinen hoitosuositus julkaistiin keskiviikkona.

”Dramaattisia muutoksia suositukseen ei tullut, mutta entistä enemmän korostetaan yksilöllistä hoitosuunnitelmaa ja oikean diagnoosin tekemisen tärkeyttä”, kertoo Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja, ylilääkäri ja psykiatrian professori Erkki Isometsä Helsingin yliopistollisen keskussairaalan Psykiatriakeskuksesta ja Helsingin yliopistosta.

Masennuksesta kärsii 200 000–300 000 suomalaista vuosittain. Hoitosuositusta varten asiantuntijat kävivät perusteellisesti läpi masennuksen hoitoa koskevia tutkimuksia, ja niiden pohjalta laadittiin noin sata näytönastekatsausta.

 

”Ikäihmisillä jopa muisteluterapia voi olla masennusta sairastavalle hyödyllistä.”

Isometsän mukaan on yhä enemmän näyttöä siitä, että erilaiset lyhytterapiat ja esimerkiksi etäterapiana toteutettu nettiterapia ovat tehokkaita hoitoja lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa.

”Suositus nostaa vahvemmin esiin psykoterapian roolin iäkkäiden depression hoidossa. Ikäihmisillä jopa muisteluterapia voi olla masennusta sairastavalle hyödyllistä”, Isometsä sanoo.

Muisteluterapian tavoitteena on masennuksen helpottuminen löytämällä elämän varrelta mielekkäitä asioita ja jakamalla omia kokemuksiaan.

Mielenterveyslakiin on kansalaisaloitteessa ehdotettu niin sanottua terapiatakuuta, joka takaisi kaikille nopean pääsyn hoidolliseen psykoterapiaan tai muuhun psykososiaaliseen hoitoon ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen. Lakiesityksen käsittely alkoi eduskunnassa viime vuoden loppupuolella.

”Terapiatakuu ei sinänsä vaikuta suositeltaviin hoitomuotoihin, mutta voi antaa aihetta päivittää suositusta terapian käytännön järjestelyjen osalta, jos takuu tulee voimaan”, Isometsä sanoo.

 

Suomessa on tällä hetkellä noin 8 500 psykoterapeuttia, joista 2 000 on jo eläkeiässä.

Iso käytännön kysymys on tietysti, mistä kaikki tarvittavat terapeutit saadaan erityisesti isojen asutuskeskusten ulkopuolella. Suomessa on tällä hetkellä noin 8 500 psykoterapeuttia, joista 2 000 on jo eläkeiässä. Myös terapian rahoitus on iso ongelma, sillä vaikka Kelan kuntoutustuki psykoterapiaan on 1990-luvulta alkaen 12-kertaistunut, on omavastuuosuuskin monelle potilaalle iso raha.

”Meillä Kelan rahoitusjärjestelmä myös ohjaa pitkiin terapioihin, vaikka osalle riittäisi lyhyempi interventio”, Isometsä sanoo.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on Isometsän mukaan kehitetty vaikkapa masennuksen mindfulness-hoitoa ja muita lyhytterapiamuotoja sekä uusiutuvan masennuksen ehkäisyhoitoa. Näihin on koulutettu henkilökuntaa, ja ihmisiä voidaan ohjata lyhyisiin hoitojaksoihin järjestelmän sisällä. Yleensä potilaan pitää itse löytää itselleen sopiva psykoterapeutti, mikä on joskus haastavaa.

Suositus ohjeistaa terveyskeskuksia myös masennuksen hoidon yhteistoimintamalliin, jossa masennuksen hoitoon perehtynyt sairaanhoitaja ottaa osan hoidon seurantavastuusta. Isometsän mukaan tämänkaltainen toimintamalli ei toteudu läheskään kaikissa kunnissa.

”Perusterveydenhuollossa suositus toteutuu vaihtelevasti”, Isometsä sanoo.

Isometsä ei ole sitä mieltä, että esimerkiksi masennuslääkkeitä määrättäisiin Suomessa liikaa, mutta sekä ali- että ylihoitoa voi olla samanaikaisesti. Osa masentuneista saattaa siis saada liian vähän hoitoa ja tukea, kun taas osan kohdalla esimerkiksi lääkitys voi olla hoitokeinona ylimitoitettu. Isometsän mukaan hoidon tarpeen pätevä arviointi ja sen seuranta ovat tärkeitä.

Masennuslääkkeistä noin 50–70 prosenttia käytetään masennuksen hoitoon ja loput muihin tarkoituksiin, kuten ahdistuneisuushäiriöihin ja kroonisiin unihäiriöihin tai kipuun.

”Masennuslääkkeiden käyttö on Suomessa ollut varsin vakaata koko 2010-luvun. Matalampaa kuin Ruotsissa tai USA:ssa, mutta korkeampaa kuin vaikkapa Norjassa”, Isometsä sanoo.

”Vain vanhuksilla voi olla epäsuhtaa masennuksen esiintyvyyden ja lääkkeiden käytön välillä.”

 

”Suositukseen on lisätty ohjeet siitä mitä tehdä, jos potilaalle ilmaantuu vieroitusoireita.”

Lääkehoitoa on uudessa hoitosuosituksessa yritetty ohjeistaa aiempaa selkeämmin.

”Sinne on lisätty ohjeet siitä, mitä tehdä, jos potilaalle ilmaantuu vieroitusoireita. Silloin lääkitystä on tarvittaessa ajettava alas mahdollisimman hitaasti ja lääkärin valvonnassa”, Isometsä sanoo.

Hänen mielestään vuosikausia kestävät vieroitusoireet ovat erittäin harvinaisia ja tutkimusta niiden syistä tarvittaisiin. Geenitutkimuksilla voitaisiin joitain vastauksia saada.

”Lääkeainevaikutuksia säätelevät geneettiset tekijät. Tiettyjen ihmisten elimistö hajottaa lääkkeet nopeammin tai hitaammin kuin muilla ihmisillä. On on mahdollista, että myös poikkeukselliset haittavaikutukset liittyvät geneettiseen haavoittuvuuteen”, Isometsä sanoo.

HS kirjoitti masennuslääkkeiden vieroitusoireista tammikuun alussa.

 

Tällä viikolla julkaistiin ensimmäistä kertaa myös hoitosuositus itsemurhan ehkäisyyn.

Hoitosuosituksessa on myös maininta uudesta lääkkeestä, joka saadaan Suomessa käyttöön nyt alkuvuodesta. Se on nenän kautta annosteltava esketamiini, josta ei vielä ole meillä käytännön kokemusta.

Ketamiinia on aiemmin ollut käytössä vain suonensisäisinä infuusioina. Sen etuna on hyvin nopea teho, haittoja ovat lyhyt vaikutusaika ja hankalat sivuvaikutukset. Hoitoa antavat vain siihen perehtyneet erikoislääkärit poikkeustapauksissa.

Masennuksen käypä hoito -suosituksen rinnalla julkaistiin tällä viikolla ensimmäistä kertaa myös hoitosuositus itsemurhan ehkäisyyn ja itsemurhaa yrittäneiden hoitoon. Lähes kaikilla itsemurhaa yrittäneillä on masennus tai jokin muu mielenterveyden häiriö.

”Tämä on uusi ja tärkeä suositus ja pitää sisällään paljon ohjeita siitä, miten erityisesti itsetuhoisuutta voidaan hoitaa”, Erkki Isometsä kertoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  3. 3

   Kommentti: Tuore HS-gallup ei lupaa hyvää hallitusyhteistyölle

   Tilaajille
  4. 4

   Kansanedustaja Mika Niikko myöntää myyneensä sähkötupakkaa yrityksensä kautta, puhui eduskunnassa sähkötupakan puolesta

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  7. 7

   Taitoluisteluliitolta vuoden kilpailukiellon saanut valmentaja Mirjami Penttinen ei tyydy saamaansa tuomioon

  8. 8

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  9. 9

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  10. 10

   Disco Ensemblen, Lapkon ja Children of Bodomin jäsenet muodostivat uuden superyhtyeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  3. 3

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  6. 6

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  7. 7

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  8. 8

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  9. 9

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat löysivät immuunijärjestelmästä uuden hyökkäystien syöpäsoluja vastaan – ”On mahdollista, että tällä voisi hoitaa jokaisen potilaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää