Päiväunet eivät sovi kaikille: Osalle ihmisistä nokoset aiheuttavat jopa tuntien tokkuraisuuden, sanoo unitutkija - Hyvinvointi | HS.fi
Hyvinvointi

Päiväunet eivät sovi kaikille: Osalle ihmisistä nokoset aiheuttavat jopa tuntien tokkuraisuuden, sanoo unitutkija

Nokosten hyödyt vähenevät, jos nukkuu liian pitkään ja vaipuu syvään uneen, sanoo unitutkija Mikael Sallinen.

Julkaistu: 17.2. 2:00, Päivitetty 17.2. 11:32

Tämä juttu on osa Minä väitän -sarjaa, jossa yksi asiantuntija kertoo näkemyksensä jostakin omaan alaansa liittyvästä kiinnostavasta aiheesta.

Unitutkija, psykologi ja ohjelmapäällikkö Mikael Sallinen Työterveyslaitokselta:

”Päiväunista tiedetään olevan paljon hyötyä. Tehonokoset lisäävät vireyttä, nostavat mielialaa ja parantavat aivojen tiedonkäsittelyä, kuten muistia.

Unitutkija Mikael Sallinen.

Puolen tunnin päiväunilla on vireyteen yhtä suuri vaikutus kuin sillä, että yöunia pidentää kahdella tunnilla. Hyötysuhde on siis suuri.

Päiväunista hyötyvät etenkin pienten lasten vanhemmat, joiden yöuni ei ole riittävän palauttavaa. On myös tutkimusnäyttöä siitä, että ihmisen ikääntyessä syvän unen osuus alkaa vähentyä ja siksi päiväunien tarve kasvaa.

Kaikki eivät kuitenkaan koe päiväunia miellyttäviksi. Se johtuu yleensä siitä, että päiväunista voi seurata kova uni-inertia eli heräämisvaiheeseen liittyvä tokkuraisuus.

Yleensä se menee ohi vartissa, mutta toiset kärsivät uni-inertiasta jopa pari tuntia. Päiväunien hyöty jää silloin pieneksi, koska mieliala laskee ja toimintakyky huononee.

Voimakas päiväunien jälkeinen uni-inertia voi johtua siitä, ettei nuku tarpeeksi yöllä. Syntyy univajetta, jota elimistö pyrkii korjaamaan päiväunilla.

Jos menee päiväunille liian väsyneenä, saattaa vaipua syvään uneen, josta herääminen aiheuttaa voimakkaampaa uni-inertiaa kuin kevyestä unesta herääminen. Riski kasvaa, jos päiväunet venyvät yli tunnin mittaisiksi.

 ”Helposti vaipuu kierteeseen, jossa tulee nukkuneeksi aina liian pitkiä nokosia.”

Nokosista hyötyy eniten, kun ne pitää kohtuullisina. Itselle sopiva päiväunien kesto löytyy kokeilemalla, mutta hyvä nyrkkisääntö on nukkua vartista puoleen tuntiin. Toki tilannekohtaisesti voi olla tarpeen paikata menetettyä yöunta pidemmillä päiväunilla.

Tärkeintä kuitenkin olisi, ettei siitä tule tapa. Päiväunilla ei kannata korvata kunnollista yöunta, jotta ei tule sekoittaneeksi luonnollista uni-valverytmiä.

Pitkät päiväunet voivat viivästyttää nukahtamista illalla, jolloin yöunet saattavat jäädä liian lyhyiksi. Helposti vaipuu kierteeseen, jossa tulee nukkuneeksi aina liian pitkiä nokosia.

Yksi ihmisen biologisista rytmeistä on noin 12 tunnin mittainen ja siksi moni väsähtääkin iltapäivällä. Ilmiötä kutsutaan post lunch dipiksi. Helpoin aika nukahtaa päiväunille onkin yleensä kello 13 ja 17 välillä, kun taas klo 19–21 on useimmille virkeää aikaa.

Kaikki eivät kuitenkaan pysty nukahtamaan päivällä, vaikka haluaisivat ja univelkaa olisi. Se on kiinni siitä, kuinka joustavat tai jäykät nukahtamistottumukset ovat.

 ”Vaikkei nukahtaisikaan kunnolla, saattaa huomaamattaan käydä kevyessä unessa.”

Nukkumisympäristö kannattaa luoda otolliseksi. Pimennä huone verhoilla tai käytä unimaskia, säädä lämpötila sopivaksi ja rauhoita tila äänistä. Rentoutunut olo on portti uneen. Jos jännität esimerkiksi sitä, että nukut liian pitkään, aseta kello soimaan. Rentouttavat mielikuvaharjoitukset voivat myös auttaa.

Jos nukahtaminen ei onnistu tai tunnu miellyttävältä, pelkkä lepääminenkin on oikein hyvä vaihtoehto. Kun alkaa rentoutua, unikin saattaa tulla kuin varkain.

Vaikkei nukahtaisikaan kunnolla, saattaa huomaamattaan käydä kevyessä unessa, joka piristää eikä aiheuta uni-inertiaa.

Päiväunien kanssa lähes saman veroinen piristäjä on kofeiini. Kahvia ei kuitenkaan kannata juoda iltapäivällä paria kuppia enempää.

Kofeiini on myös yksi keino välttää uni-inertiaa. Jos kärsit tokkuraisesta olosta, juo kupillinen kahvia juuri ennen päiväunia. Kofeiinin piristävä vaikutus alkaa vasta parinkymmenen minuutin kuluttua nauttimisesta, eli se alkaa potkia sopivasti siinä vaiheessa, kun täytyy herätä.

Uni-inertiaa voi karistaa myös kevyellä jumpalla tai huuhtomalla kasvot kylmällä vedellä.”

Unettomuus on vahvuus, sanoo unettomien hoidon uranuurtaja Soili Kajaste: ”Unettomia kannattaa palkata töihin”

Musiikki herättää parhaiten: Tutkijat ratkaisivat, millainen herätys­ääni virkistää

Tee se näin|Voit vaikuttaa siihen, millaisia unia näet – Unitutkija neuvoo myös, miten unet voi muistaa paremmin

Seuraa uutisia tästä aiheesta