Finrexin palasi apteekkeihin lähes vuoden tauon jälkeen - Hyvinvointi | HS.fi
Hyvinvointi

Finrexin palasi apteekkeihin lähes vuoden tauon jälkeen

Finrexin-lääkettä on taas tulossa apteekkeihin. Syy saatavuusongelmaan oli pakkauksen muuttuminen.

Finrexin-kuumajuomajauhe on apteekkien myydyimpiä flunssalääkkeitä. Se on ollut loppu apteekeista viime vuoden alusta lähtien. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Julkaistu: 24.2. 14:53

Finrexin-lääkkeen saatavuusongelmat ovat jatkuneet jo melkein vuoden. HS kirjoitti lääkkeen loppumisesta apteekeista jo viime vuoden helmikuussa.

Finrexin-kuumajuomajauhe on apteekkien myydyimpiä flunssalääkkeitä. Nyt kun influenssakausi on käsillä, sitä on taas tulossa.

”Viikolla neljä saatiin erä, joka on nyt loppumaisillaan”, kertoo viestintäjohtaja Jenni Tyrni Yliopiston Apteekista.

Satunnaisia mustaherukan makuisia pakkauksia voi yksittäisistä apteekeista hänen mukaansa löytyä. Tamron tukusta on kerrottu, että viikkojen 10–14 välillä eri makuja ja pakkauskokoja on tulossa lisää.

Tyrnin mukaan asiakkaat ovat kyselleet tuotetta paljon. Finrexinin puuttuessa on apteekeista myyty muun muassa Panadol Hot -nimistä lääkejuomajauhetta.

Finrexinin sisältämä tulehduskipulääke on asetyylisalisyylihappoa siinä missä Panadol Hot -kuumajuomassa on parasetamolia.

Syy Finrexinin saatavuusongelmaan oli tuotannollinen. Jakelusta vastaava Takeda oy kehitti tuotteelle uusia annospusseja, joiden testaus ja hyväksyntä vei aikaa. Yhtiön lääketieteellinen johtaja Klaus Tamminen kommentoi asiaa HS:n jutussa viime lokakuussa.

”Monet apteekit tilasivat tuotetta heti isoja määriä, kun sitä pitkästä aikaa sai. Siksi se loppui välittömästi tukusta, ja nyt monissa apteekeissa on taas hyllyt tyhjänä”, sanoo viestintäfarmaseutti Taru Vanhala Apteekkariliitosta.

Hänen mukaansa Finrexin-kuumajuomapulverin suosio perustuu pitkälti sen makuun ja siihen, että tuotteella on pitkät perinteet. Vanhala arvelee, että sen suuri suosio on osittain psykologinen.

”Tuote ei flunssan oireiden hoidossa ole millään lailla ylivertainen. Itse asiassa asetyylisalisyylihappo on tulehduskipulääkkeistä eniten vatsaa ärsyttävimmästä päästä”, Vanhala sanoo.

Lääkkeiden saatavuusongelmat ovat laajempikin ilmiö. Puhutaan maailmanlaajuisesta hankaluudesta, joka johtuu paineesta laskea lääkkeiden hintoja.

”Valtaosa lääkkeiden raaka-aineista tuotetaan Kiinan isoissa tehtaissa, joissa yhdessä paikassa saatetaan tuottaa tiettyä lääkeainetta kaikille sitä tarvitseville lääketehtaille”, Vanhala kertoo.

Jos yhden raaka-aineen valmistuksessa tulee ongelmia, jonkin tietyn lääkkeen valmistus hankaloituu joka puolella maailmaa.

”Myös lääkkeiden pakkauslainsäädäntö on tiukka”, Vanhala sanoo.

Esimerkiksi jos merkinnät eivät pakkauksessa ole kunnolla luettavissa, lääkettä ei voi myydä.

Finrexinin kohdalla kyse ei kuitenkaan ollut raaka-aineen saatavuusongelmasta eikä pakkausmerkinnöistä, vaan jakelijan omasta tuotantoketjusta.

Kun influenssahuippu saavutetaan Suomessa maaliskuussa, Finrexiniä pitäisi taas olla apteekkien hyllyillä.

Seuraa uutisia tästä aiheesta