Jos tarvitset särkylääkettä flunssaan, älä mene töihin, ohjeistaa WHO – Sairastunut voisi olla omalla ilmoituksella kotona jopa viikon, ehdottaa EK:n lääkäri - Hyvinvointi | HS.fi
Hyvinvointi

Jos tarvitset särkylääkettä flunssaan, älä mene töihin, ohjeistaa WHO – Sairastunut voisi olla omalla ilmoituksella kotona jopa viikon, ehdottaa EK:n lääkäri

Tavallisen kuumeettoman nuhan takia ei tarvitse jäädä töistä pois, sanoo asiantuntija.

Tärkein asia viruksen ja muidenkin hengitystieinfektioiden leviämisen estämisessä on hyvä käsihygienia myös työpaikoilla. Kuva: Trond H. Trosdahl

Julkaistu: 28.2. 10:54, Päivitetty 28.2. 13:48

Koronavirus ja kausi-influenssa jylläävät nyt yhtäaikaa. Lisäksi liikkeellä on muita hengitystieinfektioita, kuten rs-virusta.

Pitäisikö työpaikoilla olla nyt erityisen varovainen, jos joku niiskuttaa tai yskii? Voiko flunssaisena tulla ollenkaan toimistoon töihin, vai tartuttaako avokonttorissa silloin vain turhaan kaikki muutkin?

”Epidemia-aikana omailmoitusaikaa voisi työpaikoilla pidentää viiteen tai jopa seitsemään päivään”, sanoo asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Monilla työpaikoilla voi olla tavallisesti sairaana kolme päivää omalla ilmoituksella. Vasta sen jälkeen työnantaja vaatii sairaudesta lääkärintodistuksen.

Chat- tai puhelinyhteyden saaminen työterveyteen ja esimieheen on nykyään niin yksinkertaista, että tilannetta voi seurata helposti, Rytivaara sanoo.

 ”Tavallisen kuumeettoman nuhan tai pienen yskän takia ei tarvitse jäädä töistä pois.”

Tärkein asia viruksen ja muidenkin hengitystieinfektioiden leviämisen estämisessä on hyvä käsihygienia myös työpaikoilla. THL:n verkkosivuilla on perusteelliset ohjeet käsi- ja yskimishygieniaan.

”Tavallisen kuumeettoman nuhan tai pienen yskän takia ei tarvitse jäädä töistä pois”, Rytivaara muistuttaa.

Hänen mukaansa käsien pesuun kannattaa flunssaisena kiinnittää entistä enemmän huomiota eikä käyttää esimerkiksi yhteistä näppäimistöä muiden kanssa. Flunssaisena kannattaa käyttää lisäksi käsidesiä.

”Kättelyä ja turhaa koskettelua on hyvä myös välttää”, Rytivaara sanoo.

Hän muistuttaa, ettei influenssarokotteen hankkiminen ole edelleenkään liian myöhäistä.

 Tulehduskipulääkkeet voivat peittää oireita ja flunssainen voi huomaamattaan levittää tautia.

Kotiin pitää kipeänä jäädä, jos nousee korkea kuume. Lisäksi jos yleiskunto heikkenee niin, että on kovin väsynyt, kannattaa levätä.

”Kuumeilussa ei ole mitään kolmen päivän sääntöä, vaan yleistila kertoo sen kannattaako mennä lääkäriin”, Rytivaara kertoo.

Kuumeisena voi hyvin sairastaa kotona, jos tulehduskipulääkkeet auttavat, eikä ole kovaa kipua.

Maailman terveysjärjestö (WHO) julkaisi juuri ohjeet siitä, milloin töistä kannattaa olla poissa sairastuessaan hengitystieinfektioon. Ohjeissa muun muassa mainitaan, ettei töihin kannata mennä, jos on sellainen olo että tarvitsee särkylääkettä. Tulehduskipulääkkeet voivat peittää oireita ja flunssainen voi huomaamattaan levittää tautia.

”Koronavirusepäilyyn vaikuttaa työntekijän matkustushistoria. Jos on matkustanut epidemia-alueilla sairastumista edeltävän parin viikon aikana, kannattaa ottaa yhteyttä työterveyteen tai julkiseen terveydenhoitoon”, Rytivaara sanoo.

Yhdellä työikäisellä ihmisellä on Husin alueella todettu koronavirustartunta. Häntä hoidetaan Meilahden sairaalassa Helsingissä. Ainakin kaksi muuta henkilöä on altistunut koronavirukselle. He ovat karanteenissa kotonaan ja heidän tilaansa seurataan.

EK on laatinut myös yrityksille suosituksen, miten mahdolliseen koronaviruksen leviämiseen pitäisi varautua. Niissä muun muassa sanotaan, että yritysten on hyvä miettiä, onko riskialueilla vierailleiden syytä tehdä töitä etänä kotoaan tietty aika matkalta palaamisen jälkeen, vaikka eivät olisikaan saaneet oireita. Tai miten laajamittaiset henkilöstön poissaolot vaikuttaisivat yrityksen toimintaan, jos koronavirus leviäisi laajasti.

Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

Voisiko koronavirus tarttua vierustoverilta 10 minuutin metromatkalla? Professori kertoo, miten lähikontakti määritellään

Mitä jos koronavirus iskee omalle työpaikalle? Saksassa Webaston työntekijä otti särkylääkettä ja ehti tartuttaa kollegansa ennen kuin ymmärsi sairastuneensa