Muuta nämä asiat arjessasi – HS kokosi 24 ohjetta, joiden mukaan on nyt syytä toimia kotona, kaupassa ja joukkoliikenteessä - Hyvinvointi | HS.fi
Hyvinvointi|Varautuminen

Muuta nämä asiat arjessasi – HS kokosi 24 ohjetta, joiden mukaan on nyt syytä toimia kotona, kaupassa ja joukkoliikenteessä

Pysy poissa väenpaljoudesta tai tungoksesta. Älä osallistu ryhmäharrastuksiin. Siirrä vapaa-ajan matkat tulevaisuuteen.

Jokaisen kannattaa huolehtia omalta osaltaan hygieniasta ja riskiryhmien, kuten vanhusten suojelemisesta. Kuva: Jussi Helttunen, Emilia Kangasluoma, Sari Gustafsson / Lehtikuva

Julkaistu: 10.3. 17:21, Päivitetty 13.3. 18:21

Koronaviruksen leviämisen torjunnassa arkisilla teoilla voi olla suuri merkitys. HS kokosi yhteen jokapäiväiset rutiinit, joiden mukaan asiantuntijat suosittelevat nyt toimimaan.

1. Pysy poissa väenpaljoudesta tai tungoksesta.

2. Ulkona liikkuminen ja liikunta ovat hyviä asioita, mutta pidä etäisyyttä muihin ihmisiin. Pidä vähintään metrin turvaväli jokaiseen kansaihmiseen, jolla on flunssaoireita.

3. Älä osallistu ryhmäharrastuksiin, tapahtumiin, yleisötilaisuuksiiin äläkä isoihin kokouksiin. Pidä kokoukset etänä.

4. Sairasta kotona.

Matkustaminen ja joukkoliikenne:

5. Muut kuin täysin välttämättömät työmatkat tulee perua. Vapaa-ajan matkat tulee siirtää tulevaisuuteen.

6. Jos sairastat flunssaa, vältä julkisia liikennevälineitä. Liikkuessasi julkisen liikenteen välineissä huolehdi siitä, että yskit tai aivastat paperiliinaan tai hihaan.

7. Vältä tungosta ajoittamalla liikkumisesi ruuhka-aikojen ulkopuolelle. Pahin ruuhka Helsingin seudun lähijunissa, metrossa, busseissa ja raitiovaunuissa on arkipäivisin aamulla klo 7–9 aamulla ja iltapäivällä noin klo 15.30–18.

8. Ota pyörä esille tai kävele.

Kaupassa:

9. Kaupassa voi käydä tarpeen mukaan, mutta ostoskeskuksissa ei ole viisasta viettää aikaa. Jos sinulla on flunssan oireita, älä mene kauppaan vaan hyödynnä verkkokauppaa ja kotiinkuljetuspalveluja.

10. Pese kätesi ennen kauppaan menoa.

11. Vältä läheistä kontaktia muihin asiakkaisiin tai kaupan henkilökuntaan.

13. Ajoita kaupassakäyntisi mahdollisuuksien mukaan ruuhka-aikojen ulkopuolelle. Eniten väkeä kaupoissa on lounasaikaan sekä työajan jälkeen.

14. Ole erityisen varovainen ostaessasi vihanneksia ja hedelmiä tai annostellessasi salaattia. Jos yskittää tai aivastuttaa, muista edellä mainittu oikea suojaustekniikka.

15. Huuhtele hedelmät ja vihannekset kotona juoksevalla vedellä.

16. Varaa kotiin ruokaa, mutta älä hamstraa. S-ryhmästä kerrotaan, että vaikka käsihuuhteiden ja pitkään säilyneiden elintarvikkeiden menekki on hiukan kasvanut, elintarvikkeista ei ole pulaa. Kaupat ovat myös varautuneet kasvavaan kysyntään.

Kotona:

17. Suojele riskiryhmiä. Älä mene tapaamaan ikäihmistä – pidä yhteyttä muilla tavoin. Isovanhempia ei pidä pyytää hoitamaan sairastuneita lapsia.

18. Älä käy tapaamassa sairasta ystävää tai läheistä sairaalassa.

19. Pese kädet aina tultuasi ulkoa sisään, ennen ruokailua, WC-käynnin tai vaipanvaihdon jälkeen, niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen tai jos olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.

20. Jos perheessäsi on flunssaa, voit tehostaa kodin siivousta pyyhkimällä pöytäpinnat, ovenkahvat, valokatkaisijat ja yhteiskäytössä olevat tietokonenäppäimet ja kaukosäätimet yleispuhdistusaineilla.

21. Vaihda käsipyyhe vähintään viikoittain ja laita ainakin keittiöön esille talouspaperia käsien kuivausta varten. Varaa jokaiselle perheenjäsenelle oma käsipyyhe. Pese puhdistusliinat ja pyyhkeet 60 asteessa.

22. Jos epäilet, että olet ollut tekemisissä koronavirusinfektioon sairastuneen kanssa ja saat parin viikon sisällä kuumetta ja hengitystieoireita, ota puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen, työterveyshuoltoon tai terveydenhuollon päivystykseen.

23. Jos sinulle tulee kuumetta, yskää, nuhaa tai lihassärkyä, jää kotiin kunnes oireet loppuvat. Älä hakeudu terveydenhuoltoon tai testiin, elleivät oireet pahene tai pitkity.

24. Jos sinulle tulee hengenahdistusta, hakeudu hoitoon. Soita ensimmäisenä terveysasemalle.

Lähteet: THL, THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta, HSL:n viestintäpäällikkö Sari Kotikangas, S-ryhmän riskienhallintayksikön päällikkö Mikko Koskinen, Työterveyslaitoksen ylilääkäri Heikki Frilander ja vanhempi asiantuntija Sirpa Laitinen.

Matkailu|”Tilanne kääntyy vain huonommaksi” – Ulkomaiset ryhmät peruvat varauksiaan helsinkiläisiin ravintoloihin ja hotelleihin

Koronavirus|Koronaviruksen leviäminen voi aiheuttaa osassa ihmisistä suhteetonta pelkoa – Asiantuntija kertoo, milloin pelko on liiallista ja miten rauhoittaa omaa ja lapsen mieltä

Lentoliikenne|Finnair peruu 2 400 lentoa lisää korona­virus­tilanteen vuoksi, Norwegian peruu 3 000 lentoa ja lomauttaa työntekijöitään

Suomen tartunnat|Uudellamaalla kolme uutta koronatartuntaa tiistaina, Kuopiossa todetun tartunnan saanut alkoi oireilla jo lento­koneessa Italiasta

Seuraa uutisia tästä aiheesta