Tämä koronaviruksesta pitää tietää - Hyvinvointi | HS.fi

Tämä koronaviruksesta pitää tietää

Artikkeli kokoaa yhteen ajantasaista tietoa koronaviruksen vaikutuksista ja itse viruksesta.

Julkaistu: 12.3. 18:09, Päivitetty 13.3. 14:49

Miten koronaviruksen torjunta muuttaa arkea?

Koronaviruksen leviämisen torjunnassa arkisilla teoilla voi olla suuri merkitys. Näiden jokapäiväisten rutiinien mukaan asiantuntijat suosittelevat nyt toimimaan:

1. Pidä vähintään metrin turvaväli jokaiseen kansaihmiseen, jolla on flunssaoireita.

2. Pysy poissa väenpaljoudesta tai tungoksesta.

3. Älä osallistu tapahtumiin, yleisötilaisuuksiiin äläkä isoihin kokouksiin. Pidä kokoukset etänä.

4. Sairasta kotona.

Lisää neuvoja joukkoliikenteessä, kaupassa ja kotona toimimiseen löydät tästä jutusta.

Miten voin varautua ja mitä tehdä jos epäilen tartuntaa?

Jos epäilet tartuntaa:

Suomessa on tällä hetkellä runsaasti kausi-influenssaa, jonka oireet ovat hyvin samanlaiset kuin koronavirustartunnan. Oleellinen erottava tekijä on altistuminen koronavirukselle.

THL:n tuoreiden ohjeiden mukaan koronaviruksen aiheuttama tauti sairastetaan pääasiassa kotona. Terveyskeskuksiin ei tule soittaa heti lievien oireiden ilmetessä, koska tauti on vaaraton suurimmalle osalle ihmisistä.

Terveydenhoitoon tulee ottaa yhteyttä, jos oireet ovat vakavia. Turhat yhteydenotot kuormittavat terveydenhuoltoa.

Helsinkiläiset voivat soittaa erityiseen koronavirusneuvontaan 09 310 10024 (arkisin klo 7-20). Numeroon voi soittaa myös, jos oma tai omaisen altistuminen tai oireet huolettavat. Saat puhelimitse ohjeet hoitoon hakeutumisesta.

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta palvelee numerossa 0295 535 535 arkisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Numero tarjoaa yleistä tietoa viruksesta mutta ei terveysneuvontaa eikä päivystyksellistä ohjausta.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsingin kaupunki

Onko enää turvallista matkustaa?

Ulkoministeriö ei suosittele matkustamista tällä hetkellä. Suomen edustojen sivuilta saa maakohtaista tietoa.

Monet maat ovat asettaneet matkustusrajoituksia koronavirustilanteen vuoksi. Ajankohtainen lista löytyy kansainvälisen lentoliikenneyhdistys IATA:n sivuilta.

Ristelyliikenne: Ei muutoksia toistaiseksi, liput voi vaihtaa maksutta.

Lentoliikenne: Yhdysvallat kieltää matkustamisen Schengen-maista 30 päivän ajaksi. Schengeniin kuuluu 26 maata Euroopassa, Suomi mukaan lukien. Kielto tulee voimaan 13. maaliskuuta. Myös lukuisia Euroopan-, Aasian- ja kotimaan-lentoja on peruttu maalis- ja huhtikuussa. Ajankohtaiset tiedot kannattaa tarkastaa lentoyhtiön sivuilta.

Junaliikenne: Venäjän terveysviranomaiset ovat ryhtyneet koronaviruksen vuoksi mittaamaan kuumeen kaikilta Allegro-junalla Pietariin saapuvilta matkustajilta. Mittaus tapahtuu etälaitteella. Mittausta on määrä jatkaa Allegrossa toistaiseksi. Kuume mitataan vain Venäjän puolella.

Miksi maailmalla ollaan niin huolissaan?

Koska kyseessä on uusi virus, sen seurauksia ei täysin tiedetä eikä virukselle ole immuniteettia tai lääkettä.

Tartuntatautien vaarallisuus johtuu kahdesta seikasta: viruksen kyvystä levitä ja infektion tappavuudesta. Eniten kuolemaa aiheuttavat influenssat. Uusi koronavirus tappaa herkemmin kantajansa kuin influenssa, mutta se ei leviä läheskään yhtä tehokkaasti. Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11. maaliskuuta.

Miten koronavirus tarttuu?

Virus tarttuu, kun kantaja yskii ja viruksia sinkoutuu toisen henkilön suun, nenän tai silmän limakalvoille. Viruksia voi päätyä myös erilaisille pinnoille, joilta virukset saattavat siirtyä kosketuksen kautta suun tai nenän limakalvoille tai silmään. Ilmaan virukset eivät jää leijumaan. Ei tiedetä, miten pitkään uusi koronavirus voi säilyä elottomilla pinnoilla.

Kotioloissa viruksen voi saada myös oireettomalta kantajalta tai ennen oireiden ilmaantumista.

Käsien pesu torjuu tehokkaasti tartuntoja. Hengityssuojaimista ei ole todettu olevan juuri hyötyä.

Itämisaika on keskimäärin 5–6 päivää. Se voi kuitenkin vaihdella päivästä kahteen viikkoon. Virus leviää tehokkaasti perhepiirissä, mutta sen ulkopuolella hitaammin. Yksi sairastunut tartuttaa viruksen nykytiedon mukaan nollasta kymmeneen toiseen ihmiseen.

Lue lisää koronaviruksesta täältä: Tällainen on korona

Oikaisu 13.3.2020 klo 14.55: Poistettu jutusta nyrkkitervehdystä esittävä kuva, koska ei ole varmuutta siitä, miten helposti virus leviää nyrkkitervehdyksessä.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Elämä & Hyvinvointi