Virusta kantavia hiukkasia voi leijailla ilmassa minuuttien ajan, selvisi suomalais­tutkimuksessa – Kaupassa on syytä käydä yksin ja ripeästi, sanoo tutkija - Hyvinvointi | HS.fi
Hyvinvointi|Tartunnat

Virusta kantavia hiukkasia voi leijailla ilmassa minuuttien ajan, selvisi suomalais­tutkimuksessa – Kaupassa on syytä käydä yksin ja ripeästi, sanoo tutkija

Ei voida poissulkea sitä, että koronavirus voisi tarttua myös ilmateitse, kertoo suomalaistutkimus.

Julkaistu: 6.4. 18:22

Entuudestaan on tiedetty, että koronavirus tarttuu lähikontaktissa eli pisaratartuntana ja kosketuksen kautta ihmisestä toiseen. Koronaviruksen tarttumista myös ilmateitse aerosolitartuntana ei voida täysin sulkea pois, kertoo juuri julkaistu suomalaisryhmän alustava tutkimustulos, jota ei ole vielä vertaisarvioitu.

”Lääkäreiden mukaan eräs koronaviruksen oireista on kuiva yskä. Aiemmista julkaisuista muiden sairauksien tapauksissa tiedetään, että kuivassa yskässä ilmaan tulee äärimmäisen pieniä partikkeleita, jotka leijuvat ilmassa tupakansavun lailla”, kertoo apulaisprofessori Ville Vuorinen Aalto-yliopistosta.

On siis mahdollista, että koronaviruskin voisi tarttua ilmateitse ilman suoraa pisaratartuntaa. Se tarkoittaisi sitä, ettei esimerkiksi metrin turvaväli virusta kantavaan tartuttajaan olisi riittävä.

 Hiukkaset säilyvät ilmassa vähintään useita minuutteja esimerkiksi kaupan käytävällä.

Suomalaistutkijat ovat selvittäneet, millä tavoilla äärimmäisen pienet ilmassa leijuvat aerosolihiukkaset, jotka poistuvat hengitysteistä yskiessä, aivastaessa tai jopa puhuessa, kulkeutuvat ilmavirran mukana. Hiukkaset kantavat mukanaan myös taudinaiheuttajia, kuten koronaviruksia.

Samansuuntaisia mittaustuloksia on saanut myös japanilainen tutkijaryhmä Tokiossa. Japanilaistutkijat uskovat, että ilmassa leijuvat mikropisarat voivat levittää virusta jossain määrin.

Alustavien tutkimusten mukaan tämä pieniä hiukkasia sisältävä aerosolipilvi leviää ihmisen yskiessä lähiympäristöön – siis muuallekin kuin yskivän henkilön välittömään läheisyyteen. Nämä hiukkaset säilyvät ilmassa vähintään useita minuutteja ja leijailevat ilmavirtausten mukana esimerkiksi kaupan tai muun julkisen tilan käytävällä.

Se tarkoittaa sitä, että jos ihminen yskii kaupan hyllyjen välissä, hänen yskimänsä pienen pienet hiukkaset voivat kulkeutua jonkun samassa tai jopa viereisissä hyllyvälissä liikkuvan ihmisen hengityselimiin minuuttienkin kuluttua. Mallinnetut pienet aerosolipartikkelit leviävät ilmassa hyvin samankaltaisesti kuin esimerkiksi savu ilman mukana.

 Tutkijat mallinsivat tilannetta, jossa ihminen yskäisee hyllyjen rajoittamalla käytävällä.

Tutkijat mallinsivat tilannetta, jossa ihminen yskäisee päivittäistavarakaupoille tyypillisellä, hyllyjen rajoittamalla käytävällä, jossa on julkiselle tilalle tyypillinen ilmanvaihto. Tutkimuksessa mukana olevat Aalto-yliopisto, VTT ja Ilmatieteen laitos tekivät jokainen samasta lähtötilanteesta mallinnuksia itsenäisesti. Hengitysteistä poistuvien pisaroiden liikettä ja säilymistä ilmassa laskettiin supertietokoneella, ja tuloksista tehtiin 3D-mallinnuksia.

”Hiukkaspilvi leviää useita minuutteja, mutta samalla myös sen mahdollinen viruspitoisuus laimenee”, Vuorinen kertoo.

Hän korostaa, ettei tiedetä kuinka paljon koronavirusta tarvitaan tartuttamaan toinen ihminen, eikä näiden tutkimusten perusteella pystytä vetämään suoria johtopäätöksiä koronaviruksen säilymisestä ja leviämisestä ilmassa.

”Tätä tartuntareittiä ei voida kuitenkaan sulkea pois”, Vuorinen sanoo.

”Tutkimus kuitenkin vahvistaa mielestämme viranomaisten viestiä henkilöiden välisen etäisyyden maksimoinnista, julkisten tilojen välttämisestä ja fyysisten kontaktien poistamisesta.”

Mallinnukset on tehty sisätiloja vastaavissa olosuhteissa, joissa aerosolit pääsevät kiertämään helpommin kuin ulkona. Vuorinen ei silti suosittele ulkoilemaankaan ihmisten joukossa, jos on flunssainen ja yskii kovasti.

”Tulkinta koronaviruksen kannalta on epäselvä, koska viruksen tartuttavaa määrä ei tunneta tarkasti. Kun kansainvälinen tieto aiheesta lisääntyy, pystymme mahdollisesti tulkitsemaan tuloksia myös koronan kannalta ”, Vuorinen sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi influenssa A -viruksesta tiedetään, että virus viihtyy kevyissä aerosolihiukkasissa, sillä virusta löytyy paljon hyvin pienistä, alle viiden mikrometrin hiukkasista. Nyt tehdyssä tutkimuksessa tutkijat mallinsivat alle 20 mikrometrin kokoisten aerosolihiukkasten liikettä ilmassa.

 ”Kaupassa tai muussa julkisessa tilassa kannattaa myös olla mahdollisimman lyhyt aika, eli hoitaa ostokset ripeästi.”

Ville Vuorisen mukaan viranomaissuosituksia pitäisi noudattaa entistä tarkemmin. Vilkkaiden julkisten tilojen välttäminen vähentää sekä pisaratartuntoja että mahdollisia ilmateitse tapahtuvia altistumisia koronavirukselle.

Pääsiäisostoksilla kannattaa hänen mukaansa käydä harkiten ja yksin, ei esimerkiksi koko perheen voimin.

”Kaupassa tai muussa julkisessa tilassa kannattaa myös olla mahdollisimman lyhyt aika, eli hoitaa ostokset ripeästi”, Vuorinen sanoo.

Tutkimusankkeessa on mukana noin 30 tutkijaa, joiden erikoisaloja ovat muun muassa virtausfysiikka, aerosolifysiikka, sosiaaliset verkostot, ilmanvaihto, virologia ja lääketieteellinen tekniikka. Tutkimusta tehdään yhdessä Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten sekä THL:n infektiotautien asiantuntijoiden kanssa. Se on Aalto-yliopiston, Ilmatieteenlaitoksen, VTT:n, Helsingin yliopiston ja CSC:n muodostaman monitieteellinen yhteistyöhanke.

Tutkijat jatkavat mallinnusten tekemistä ja tarkentamista. Tartuntatautien ja virusopin asiantuntijat tarkastelevat mallinnuksia koronavirustartuntojen ja viruksesta kertyvän uuden tiedon kannalta.

Koronavirus|Millainen ruokakauppa on turvallisin, pitääkö pakkaukset puhdistaa ja miten toimia kassa­jonossa? Asiantuntija neuvoo, miten kaupassa­käynti sujuu mahdollisimman hygieenisesti

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Elämä & Hyvinvointi

Luetuimmat

Uusimmat