Kohta saa taas harrastaa, mutta asiantuntija muistuttaa varovaisuudesta – Yksi laulaja tartutti melkein koko kuoron harjoituksissa Yhdysvalloissa - Hyvinvointi | HS.fi
Hyvinvointi|Koronavirus

Kohta saa taas harrastaa, mutta asiantuntija muistuttaa varovaisuudesta – Yksi laulaja tartutti melkein koko kuoron harjoituksissa Yhdysvalloissa

Laulaessa koronavirus leviää tehokkaasti. Kuva ei liity jutussa mainittuun Skagit Valley Choraleen.

Julkaistu: 15.5. 18:41

Kuntosalit ja liikuntapaikat avautuvat ja kesäkuun alussa pääsee jo moniin muihinkin harrastuksiin.

Mutta mitkä harrastukset ovat koronavirustartuntojen näkökulmasta turvallisia?

Voiko uimahalliin, lukupiiriin tai kuoroharjoituksiin mennä turvallisin mielin ilman pelkoa tartunnan riskistä?

Harrastamiseen pätevät samat säännöt kuin tartuntojen ehkäisyyn tähänkin asti, muistuttaa Tampereen yliopiston epidemiologian professori Pekka Nuorti. Pidetään etäisyyttä muihin ihmisiin, pestään käsiä ja pidetään huolta hygieniasta. Suuria joukkoja kannattaa välttää edelleen, vaikka valtiovalta laajensikin tilaisuuksien sallittua osanottajamäärää kesäkuun alusta kymmenestä viiteenkymmeneen.

Nuorti antaa kolme suositusta harrastamisen turvalliseen aloitukseen:

1. Harrastaminen kannattaa yleisesti aloittaa vähitellen ja porrastetusti, jotta tartuntatilanteen kehittymistä voidaan seurata ja sitä, että se pysyy hallinnassa. Raamit tähän asettaa valtiovalta.

2. Harrastustoiminnan järjestäjien tulee laatia yhteistyössä viranomaisten kanssa täsmälliset ohjeet siitä, miten tartuntojen leviäminen ehkäistään juuri tämän toiminnan puitteissa. Heidän vastuullaan on pitää huolta tarvittavasta siivouksen ja desinfioinnin tasosta sekä siitä, että harrastajat voivat pitää kiinni etäisyyksistä ja hygieniasta.

3. Harrastamisen vaikutuksia mahdollisten tartuntojen kehittymiseen seurataan tarkasti myös harrastusryhmissä.

Harrastuksia ei Nuortin mukaan voi laittaa turvallisuusriskien perusteella järjestykseen.

Ulkotiloissa etäisyyksien pitäminen vaikuttaisi olevan pääsääntöisesti helpompaa kuin sisätiloissa. Uimahallissakaan vaaraa ei aiheuta vesi vaan tungos: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei ole löytänyt näyttöä siitä, että koronavirus leviäisi uima-allasvesissä.

Vaarallisimpia ovat kokemusten mukaan tilaisuudet, joissa lauletaan, tanssitaan, huudetaan tai istutaan tiiviisti lähekkäin, kuten juhlat tai urheilukilpailut.

Varoittava esimerkki on Yhdysvalloissa Washingtonin osavaltiossa toimiva Skagit Valley -kuoro. ”Tapaus havainnollistaa hyvin sitä, miten koronavirus tarttuu ja on siksi tärkeä”, Nuorti sanoo.

Tapauksesta kertoo Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaava viranomainen CDC.

Maaliskuun 10. päivän iltana 61 kuoron jäsentä kokoontui harjoituksiin Mount Vernonin presbyteerikirkolla, kuten kuorolla on tapana joka tiistai ilta.

Kolme päivää aikaisemmin yksi kuoron jäsenistä oli saanut koronavirustartunnan, mutta hän ei vielä tiennyt sitä itse. Kahden ja puolen tunnin harjoitusten aikana hän tartutti koronaviruksen mahdollisesti jopa 52 kuorolaiseen, joista kolme joutui sairaalahoitoon ja kaksi kuoli. Sairastuneista 32:n tartunta vahvistui testillä. 20 epäili oireidensa perusteella saaneensa koronavirustartunnan, mutta he eivät käyneet koronavirustestissä.

Miksi sitten juuri kuorolaulu on koronan leviämisen kannalta vaarallista?

Koronavirus tarttuu lähikontaktissa eli pisaratartuntana ja kosketuksen kautta. Skagit Valleyn kuorolaisista kukaan ei ollut fyysisessä kontaktissa toisen kanssa. Sen sijaan he siirtelivät tuoleja harjoituksen aluksi ja lopuksi ja söivät väliajalla keksejä ja appelsiineja. Varsinaisen harjoituksen aikana he istuivat vierekkäin ja peräkkäin ja lauloivat.

Tutkimusten mukaan koronavirus leviää paitsi pisaroiden, myös äärimmäisten pienien aerosolihiukkasten mukana, jotka leviävät hengitysteistä ihmisen yskiessä, puhuessa tai laulaessa. Tuoreen Stanfordin yliopiston tutkimuksen mukaan aerosolipäästön on havaittu olevan yhteydessä jopa siihen, miten ihminen ääntää tai miten voimakkaalla äänellä hän puhuu.

Aerosolihiukkaset voivat leijua suljetussa tilassa jopa 14 minuutin ajan ja levitä useiden metrien etäisyydelle.

Onni onnettomuudessa oli se, että kuorolaiset eivät kuitenkaan juuri levittäneet koronavirusta eteenpäin. He vetäytyivät vapaaehtoiseen eristykseen tai karanteenin niin pian kuin tieto koronavirustartunnasta selvisi.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Elämä & Hyvinvointi

Luetuimmat

Uusimmat