Suomessa leviää nyt myös tavallinen nuhakuume, ja se on ruuhkauttanut koronatestausta – Jos flunssa pääsee valloilleen, se voi tehdä koronatilanteesta vieläkin tukalamman - Hyvinvointi | HS.fi
Hyvinvointi|Koronavirus

Suomessa leviää nyt myös tavallinen nuhakuume, ja se on ruuhkauttanut koronatestausta – Jos flunssa pääsee valloilleen, se voi tehdä koronatilanteesta vieläkin tukalamman

Jos flunssa leviää rajusti, se voi pitkittää omaehtoisia karanteeneja, varoittaa asiantuntija. Kaikkein flunssaoireisten on syytä hakeutua testattavaksi.

Lieväoireisenkin on syytä hakeutua koronavirustestiin.

Julkaistu: 30.7. 15:23

Tavallinen nuhakuume leviää nyt Suomessa. Flunssaa sairastaneet ovat hakeutuneet koronatesteihin niin, että Helsingissä ja Uudellamaalla on tehty heinäkuussa ennätyksiä testien määrässä. Tampereella koronatestaus on ajoittain jopa ruuhkautunut.

Varsinainen flunssakausi on kuitenkin todennäköisesti vasta edessäpäin, kun ihmiset palaavat kesälomilta. Kun samaan aikaan eletään koronan toisen aallon uhan alla, virusten leviämisen ehkäisyä ei pidä unohtaa.

”Erityisen tärkeää on pitää kiinni siitä, että päiväkotiin, kouluun tai töihin ei mennä, vaikka flunssan oireet olisivat lieviä”, sanoo Tampereen yliopistollisen keskussairaalan infektiolääkäri Janne Laine.

Koronavirukset aiheuttavat samankaltaisia oireita kuin muutkin hengitystieinfektioita aiheuttavat virukset. Ne myös leviävät samalla tavalla, pääosin kosketus- ja pisaratartuntana. Ihminen ei voi itse päätellä, johtuvatko hänen flunssaoireensa koronaviruksesta vai jostakin toisesta viruksesta.

 Tällä hetkellä Suomessa on todettu muun muassa rinovirusten aiheuttamia tartuntoja.

Onko nuhakuumeen leviäminen merkki siitä, että ihmiset eivät enää jaksa noudattaa koronaviruksen leviämistä ehkäiseviä varotoimia?

”Ei ole”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoisasiantuntija Niina Ikonen.

”Täysin virusvapaata ympäristöä emme pysty luomaan emmekä välttämään kokonaan hengitystieviruksia, vaikka olisimme miten huolellisia. Omalla käytöksellämme pystymme kuitenkin vähentämään tartuntoja”, hän sanoo.

Tällä hetkellä Suomessa on Ikosen mukaan todettu muun muassa rinovirusten aiheuttamia tartuntoja. Määrät ovat toistaiseksi pieniä. ”Pikkuhiljaa todennäköisesti myös adenovirustartunnat yleistyvät ja joulun paikkeilla saattaa alkaa jopa influenssaepidemia”, Ikonen arvioi.

 ”On erittäin tärkeää, että ihmiset käyvät testissä ilman kynnystä.”

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä tehtiin heinäkuussa ennätysmäärä koronatestejä. Kesäkuussa testejä tehtiin korkeimmillaan noin tuhat päivässä, mutta heinäkuun alussa määrät alkoivat nousta. Huippu oli 17. heinäkuuta, jolloin tehtiin yhteensä 1 900 testiä.

Vielä tämän viikon tiistaina tehtiin 1 750 koronatestiä. Positiivisen tuloksen koronatestistä on saanut kuitenkin vain 0,1–0,3 prosenttia näytteen antajista. Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen pitää tilannetta hyvänä: ”On erittäin tärkeää, että ihmiset käyvät testissä ilman kynnystä”, hän toteaa.

Helsingin ja Uudenmaan alueella kaikki halukkaat pääsevät testiin 24 tunnin kuluessa.

Ruotsalaisen mukaan Uudellamaalla on havaittu ainakin yksi rinovirusepidemia. Muitakin tapauksia voi olla, mutta niistä ei välttämättä tiedetä. ”Yleensähän flunssaviruksia ei testata, ellei epidemia ilmene jossakin tietyssä kohteessa, kuten hoivalaitoksessa tai päiväkodissa”, Ruotsalainen sanoo.

Hengitystievirusten leviämistä ehkäistään keinoilla, joita suomalaiset ovat tämän kevään harjoitelleet: käsienpesulla, yskimishygienialla ja turvaväleillä.

”Mehän näimme tämän keväällä: Ihmisten toteuttamat varotoimet yhdessä muiden rajoitustoimenpiteiden kanssa vähensivät influenssaepidemian kestoa ja voimakkuutta. Influenssatapaukset sairaaloiden vuodeosastoilla ja tehohoidossa loppuivat nopeasti”, Ruotsalainen sanoo.

 Tässä tilanteessa on erityisen tärkeätä pitää kiinni siitä, että sairaana ei mennä päiväkotiin, kouluun eikä töihin.

Tampereen yliopistollisen keskussairaalan infektiolääkäri Janne Laine vahvistaa, että koronatestauksessa on Tampereella ollut jopa ruuhkaa.

”Testitulokset näyttävät kuitenkin päivästä toiseen nollaa. Selityksen täytyy siis olla se, että tavalliset flunssat ovat nyt liikkeellä”, Laine toteaa.

Kesälomakauden aikana koronatestiin pääsyä on Tampereella joutunut ajoittain odottamaan jopa pari vuorokautta. Testitulosta joutuu vielä odottamaan vuorokauden ajan. ”Se on yhteensä aika monta vuorokautta kontaktien välttelyä”, Laine sanoo.

Nyt tilanne on saatu hänen mukaansa korjattua niin, että koronanäytteen pääsee antamaan vuorokauden sisällä.

Laine muistuttaa, että tässä tilanteessa on erityisen tärkeätä pitää kiinni siitä, että sairaana ei mennä päiväkotiin, kouluun eikä töihin.

”Jos flunssa leviää rajusti, ja kaikki oireiset hakeutuvat testiin, moni joutuu olemaan omaehtoisessa karanteenissa useita päiviä. Siksi flunssan leviämistä olisi hyvä hillitä”, Laine huomauttaa.

 Koronatestiin on syytä mennä, vaikka hengitystieoireet olisivat lieviä.

Koronaviruksen aiheuttamat oireet muistuttavat tavallisia flunssaoireita, joihin kuuluvat yleensä kurkkukipu, nuha, yskä, väsynyt olo, lihassärky ja kuume. Laine tähdentääkin, että koronatestiin on syytä mennä, vaikka hengitystieoireet olisivat lieviä.

”Jos testitulos on negatiivinen eikä kyseessä ole koronaviruksen aiheuttama tauti, se hoidetaan kuten tavallinen flunssa: pysytään kotona, vältetään rasitusta, juodaan runsaasti ja otetaan tarvittaessa kuumetta alentavaa särkylääkettä.”

Jos taas testissä löytyy koronavirus, avautuu Laineen mukaan aivan toisenlainen hoitopolku: potilas määrätään eritykseen ja hänen mahdollisesti altistamansa ihmiset karanteeniin.

Millaista särkylääkettä tulisi käyttää, jos sairastaa hengitystieinfektiota, eikä koronavirustartuntaa ole suljettu pois?

Maaliskuussa brittiläinen lääketieteen lehti British Medical Journal julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan yleinen tulehduskipulääke ibuprofeeni saattaa pitkittää ja vaikeuttaa koronavirusinfektion oireita. Ranskan terveysministeri Olivier Véran, joka on koulutukseltaan lääkäri, suositteli, että koronavirustautiin sairastuneet eivät käyttäisi ibuprofeenia oireidensa lievittämiseen. Asiasta ei kuitenkaan ole löydetty vakuuttavaa tieteellistä näyttöä.

Suomalaislääkärit suosittelevat yhtä kaikki käyttämään särkylääkkeenä parasetamolia, joka on turvallinen ja sopii monille erityisryhmille.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Elämä & Hyvinvointi