Viimeinen hetki ryhtyä joulu­karanteeniin on nyt – Jos karanteeni houkuttaa mutta on mahdoton toteuttaa, toimi ainakin näiden 7 ohjeen mukaan, sanoo THL:n Mika Salminen - Hyvinvointi | HS.fi

Viimeinen hetki ryhtyä joulu­karanteeniin on nyt – Jos karanteeni houkuttaa mutta on mahdoton toteuttaa, toimi ainakin näiden 7 ohjeen mukaan, sanoo THL:n Mika Salminen

Virallisessa karanteenissa oleva ei saa mennä esimerkiksi työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin.

Karanteeni tarkoittaisi täydellistä eristäytymistä kodin ulkopuolisista kontakteista. Se on monelle mahdotonta.­

11.12.2020 12:54 | Päivitetty 11.12.2020 13:52

Jouluun on aikaa vajaat kaksi viikkoa. Jos aikoo pienentää mahdollisten tartuntojen riskiä jouluna, omaehtoiseen karanteeniin tulisi vetäytyä viimeistään kymmenen päivää aikaisemmin, eli viikonlopun jälkeen.

 Karanteeni tarkoittaa täydellistä eristäytymistä kodin ulkopuolisista kontakteista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei suosittele mutta ei myöskään kiellä omaehtoista karanteenia. THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kuvaa tekstiviestissään laitoksen linjaa ”neutraaliksi”.

Hän perustelee linjaa sillä, että karanteeni tarkoittaisi täydellistä eristäytymistä kodin ulkopuolisista kontakteista.

”Se voi olla aika vaikeaa käytännössä monelle, erityisesti kun tämä vaatisi koko samassa taloudessa olevien eristäytymistä”, Salminen toteaa.

Virallisessa karanteenissa oleva ei saa mennä esimerkiksi työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin. Karanteenissa oleva lapsi tai nuori ei saa mennä päiväkotiin tai kouluun.

Helsinkiläinen Leo Terävä kertoi HS:n jutussa joulukuun alussa, että hän aikoo olla omaehtoisessa karanteenissa, jotta voi mennä jouluksi perheensä luo.­

Jos täydellinen karanteeni ei onnistu, hyvään tulokseen voi Salmisen mukaan päästä toimimalla seitsemän ohjeen mukaan. Täydellistä suojaa koronavirukselta se ei kuitenkaan takaa.

1. Rajoita omaa liikkumistasi ulkopuolisten keskuudessa vain tarpeelliseen. (Ulkoliikunta kuuluu Salmisen mukaan tarpeelliseen liikkumiseen.)

2. Käytä maskia systemaattisesti.

3. Vältä ruuhkaisia sisätiloja.

4. Pidä etäisyydet. THL suosittelee vähintään 1–2 metrin välimatkaa muihin ihmisiin.

5. Huolehdi käsihygienista.

6. Jos sinulla on vähänkin covid-19-taudin oireita, hakeudu testiin.

7. Lataa puhelimeesi koronavilkkusovellus ja ota se käyttöön.

 THL suosittelee, että ihmiset viettäisivät joulua mahdollisimman pienissä ryhmissä ja mieluiten kotona läheisimpien ihmisten kanssa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottaa tiedotteessaan keskustelemaan juhlapyhien viettämisestä läheisten kanssa etukäteen ja sopimaan yhdessä, miten juhlaa voidaan viettää niin, että se on mahdollisimman turvallista kaikille.

Laitos suosittelee, että ihmiset viettäisivät joulua mahdollisimman pienissä ryhmissä ja mieluiten kotona läheisimpien ihmisten kanssa.

”Esimerkiksi sukulaisvierailuja kannattaa tehdä vain, jos se on välttämätöntä”, THL sanoo.

Jos kuitenkin aikoo joulun aikana tavata muita kuin läheisimpiä ihmisiä, tapaamisen turvallisuutta voi THL:n mukaan lisätä monin tavoin. Niin tulisikin menetellä etenkin, jos aikoo tavata ikääntyneitä tai riskiryhmiin kuuluvia.

Jos vierailee hoivakodissa tai tuetun asumisen yksikössä asuvan riskiryhmään kuuluvan läheisen luona, on tärkeää noudattaa tarkkaan henkilökunnan ohjeita, THL toteaa.

Näin THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen neuvoo viettämään turvallista joulua:

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat