Koronaviruksen muunnos on saapunut Suomeen, ja tartuntojen määrän pelätään räjähtävän – asiantuntija kertoo, miten jokaisen suomalaisen pitäisi ottaa tilanne huomioon - Hyvinvointi | HS.fi

Koronaviruksen muunnos on saapunut Suomeen, ja tartuntojen määrän pelätään räjähtävän – asiantuntija kertoo, miten jokaisen suomalaisen pitäisi ottaa tilanne huomioon

Suomen etu on nyt se, että tieto viruksen helpommin tarttuvasta variantista tuli etukäteen. Jokaisen pitää nyt kantaa kortensa kekoon, sanoo infektiosairauksien professori Anu Kantele.

Koronaviruksen uusi muunnos aiheuttaa jo noin 60 prosenttia kaikista uusista tartunnoista Britanniassa. Mainoksissa muistutetaan eristäytymisen tärkeydestä.­

13.1. 11:49 | Päivitetty 13.1. 20:11

Uusi, nopeasti leviävä brittiläinen koronavirusmuunnos on saapunut moniin Euroopan maihin, myös Suomeen.

Brittiasiantuntijat ennustavat, että useat maat raportoivat lähiviikkoina koronavirustartuntojen jyrkkää kasvua. Tartuntojen räjähtäminen on heidän mukaansa vain ajan kysymys.

Voiko tällaista kehitystä mitenkään estää?

”Nyt tarvitaan sitä suomalaista sisua”, sanoo Helsingin yliopiston infektiosairauksien professori ja Meilahden Rokotetutkimuskeskus MeVacin johtaja Anu Kantele.

”Vaikka taisteluväsymystä on varmasti jo monella, kaikki suojaustoimet pitää tehdä vielä entistä tehokkaammin ja huolellisemmin”, hän sanoo.

Anu Kantele.­

Huolestuttavinta uusissa varianteissa on Kanteleen mukaan se, että ne leviävät herkemmin kuin vanhat viruskannat. Mikään ei kuitenkaan osoita, että ne aiheuttaisivat vakavamman taudin tai että niihin liittyisi suurempi kuolleisuus. Mutta koska virus leviää niin tehokkaasti, suurempi määrä ihmisiä sairastuu – ja samalla myös vakavampien tautitapausten määrä nousee.

”Tämä pitää ottaa vakavasti. Jokaisen pitää kantaa kortensa kekoon. Huolettomalla asenteella kulkeva voi tahtomattaan levittää taudin henkilöön, jolle se käy kohtalokkaaksi”, Kantele tähdentää.

Juttua kirjoitettaessa Suomessa oli varmennettu 47 brittimuunnosta ja kaksi eteläafrikkalaista muunnosta. Keskiviikkona THL kertoi, että muunnoksia on havaittu jo 61 näytteessä.

Lähes kaikki tapaukset oli todettu henkilöillä, jotka olivat palanneet ulkomailta tai altistuneet ulkomailta palanneen henkilön saamalle variantille. Kaikkien tartunnan saaneiden yhteyttä ulkomaille ei ole kuitenkaan löydetty.

Paras tapa estää uusia varianttikantoja leviämästä Suomeen on Kanteleen mukaan nimenomaan ulkomailta tulevien tautitapausten nopea tunnistaminen.

Tavallinen koronatesti ei kerro, millainen koronavirus on kyseessä. Varianttien erottaminen edellyttää näytteen sekvenointia, mikä on työläämpää ja kalliimpaa kuin ”tavallisen” testin tekeminen. Siksi tällaiset tarkat virusanalyysit kohdennetaan näytteisiin, jotka ovat peräisin matkailijoilta tai heidän kanssaan kontaktissa olleilta.

Avainasemassa varianttikantojen torjunnassa onkin Kanteleen mukaan on sairastuneiden tehokas testaaminen, jäljitys, karanteenit ja uusien tartuntojen estäminen tartuntareitit katkaisemalla.

Brittiläinen virusmuunnos havaittiin ensimmäisen kerran syyskuun lopulla Kentissä. Siellä koronavirustartunnan saaneiden määrä ei laskenut vaan kolminkertaistui, vaikka Britanniaan julistettiin marraskuussa jo kolmas poikkeustila. Nyt uusi muunnos aiheuttaa jo noin 60 prosenttia kaikista uusista tartunnoista Britanniassa.

Variantti levisi nopeasti ulkomaille.

Lokakuun ja joulukuun välillä Britanniasta lähti The Guardianin mukaan kahdeksan miljoonaa lentomatkustajaa. Tähän mennessä virusmuunnosta onkin löytynyt jo useista Euroopan maista. Niistä 24 maasta, joissa tartuntamäärät ovat kasvaneet joulun jälkeen, kymmenessä on virallisesti tunnistettu viruksen brittimuunnos.

Irlannissa tartuntakäyrä kääntyi joulun jälkeen lähes pystysuoraan kasvuun. Muunnoksen osuus tartunnoista on BBC:n mukaan jo 45 prosenttia.

Tanskassa uuden muunnoksen leviäminen on ollut niin nopeaa, että maan kansanterveyslaitos arvioi muunnoksen aiheuttavan helmikuun lopussa jo suurimman osan tartunnoista. Tällä hetkellä brittimuunnoksen osuus tautitapauksista on vain 2,3 prosenttia. Sen siis otaksutaan leviävän räjähdysmäisesti.

Kantele tähdentää, että Suomen etuna on nyt se, että tieto variantista tuli etukäteen.

”Britanniassa muunnos tuli yllätyksenä. Irlanti osoitti, että tilanne voi muuttua nopeasti. Me saimme vähän peliaikaa varautumiseen. Se mahdollistaa, että voimme entistäkin tehokkaammin panostaa testaamiseen, jäljittämiseen ja torjuntaan sekä maan sisällä että rajoilla.”

Kisa Suomen ja koronaviruksen välillä on nyt tiukka, Kantele toteaa.

”Rokotteet ovat tulossa, mutta samaan aikaa ilmaantui aiempaa helpommin tarttuva virus.”

Parhaillaan selvitetään, tehoavatko rokotukset yhtä hyvin variantteihin kuin alkuperäiseen kantaan ja myös sitä, kauanko rokotteen teho kestää.

”Nyt näyttää siltä, että rokotteet tehoaisivat myös uusiin muunnoksiin, ainakin Britannian varianttiin”, Kantele sanoo.

Jos kuitenkin kävisi niin, että nykyiset rokotteet eivät tehoaisi uusiin muunnoksiin, uuden RNA- tai DNA-pohjaisen rokotteen kehittäminen voisi Kanteleen mukaan onnistua varsin nopeasti – ainakin jos jo hyväksyttyyn rokotteeseen vain vaihdettaisiin se osa, joka on muuntunut.

Influenssarokotteen kohdalla muuntuneita osia vaihdetaan Kanteleen mukaan sujuvasti, tarvittaessa vuosittain.

Iso kysymys liittyisi kuitenkin rokotteen hyväksymisprosessiin: pitäisikö hyväksyntään vaadittuja rokotekehityksen vaiheita uusia ja miltä osin, jos osa rokotteesta muutettaisiin?

Tutkimusten mukaan brittiläinen virusvariantti on jopa 56 prosenttia tarttuvampi kuin muut viruskannat. Kantele antaa viisi ohjetta, jolla voit ehkäistä viruksen leviämistä:

1. Nyt tarvitaan sinnikkyyttä – onneksi keinot ovat tuttuja. Pidä kiinni suojautumistoimista: vältä kokoontumisia ja turhia kontakteja, pidä turvavälit, käytä maskia, noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Oireiden alkaessa hakeudu heti testiin, mutta pysy muuten kotona.

2. Pidä huolta muista ympärilläsi ja auta heitä suojautumaan.

3. Vältä matkailua. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan ei matkustettaisi toistaiseksi ollenkaan.

4. Jos olet palannut ulkomailta tai olet ollut kontaktissa ulkomailta palanneen henkilön kanssa ja sairastut, kerro koronatestiin hakeutuessasi tästä. Silloin laboratorio tietää analysoida viruksen genomin ja tarkistaa onko kyseessä muunnos. Jos kyseessä on variantti, joudut olemaan tavallista pidempään karanteenissa eli 10 vuorokauden sijasta 14 vuorokautta.

5. Ota rokotus heti, kun vuorosi tulee. Kysymys ei ole ainoastaan sinusta itsestäsi vaan myös läheisistäsi – ja kaikista muista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat