Suomalaistutkijat kehittivät uuden menetelmän, joka voi parantaa antibioottilääkkeiden osumatarkkuutta tuntuvasti – seuraavaksi sitä sovelletaan koronaviruksen tutkimiseen - Hyvinvointi | HS.fi

Suomalaistutkijat kehittivät uuden menetelmän, joka voi parantaa antibioottilääkkeiden osumatarkkuutta tuntuvasti – seuraavaksi sitä sovelletaan koronaviruksen tutkimiseen

Antibiooteista on ihmisille hyötyä, mutta myös haittaa, sillä ne voivat häiritä hyödyllisiä mikrobeja.

Uusi menetelmä voi tuoda lisää tietoa mekanismista, jolla rokotus saa elimistön toimimaan koronavirusta vastaan. Kuvituskuva.­

17.1. 13:25

Suomalaiset tutkijat ovat kehittäneet uuden menetelmän, joka voi merkittävästi parantaa antibioottihoidon osumatarkkuutta ja jota voidaan hyödyntää myös esimerkiksi koronaviruksen ja virusten aiheuttamien syöpien hoidossa.

Helsingin yliopiston sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin tutkijoiden kehittämällä sekvensointiin perustuvalla analyysillä voidaan selvittää, miten tulehdussairauden hoidossa käytetty lääkitys on tehonnut ja kuinka hyvin tulehdus on parantunut.

”Toiveemme ja unelmamme on, että tulevaisuudessa potilaille ei enää annettaisi turhia antibiootteja”, sanoo tutkijatohtori Matti Kankainen sanoo.

Hän uskoo, että parhaassa tapauksessa menetelmä voisi olla osa nykydiagnostiikka jo muutaman vuoden kuluttua.

Kankainen, Teija Ojala ja Esko Kankuri sovelsivat tutkimusryhmänsä kanssa uutta menetelmää vastikään kaksivuotiaan palovammapotilaan hoidossa. Tulokset julkaistiin Clinical Microbiology and Infection -lehdessä.

Lapsella oli pään sivussa iso, tulehtunut palovamma, joka oli laajuudeltaan viisi prosenttia koko kehon pinta-alasta.

Lasta oli hoidettu tuloksetta kolmella eri antibiootilla yli sadan päivän ajan, mutta tulehdus palasi jokaisen kuurin jälkeen uudelleen. Lisäksi hänelle oli tehty jo kaksi ihonsiirtoleikkausta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaalassa.

Vähän ennen kolmatta ihonsiirto-operaatiota pienelle potilaalle oli aloitettu neljäs antibioottikuuri. Leikkauksen yhteydessä kirurgit ottivat kudoksesta näytteen, jonka tutkijat analysoivat sekvensointiin perustuvalla menetelmällään.

Analyysi vahvisti, että neljäs hoito tehoaisi juuri kyseiseen mikrobiin. Niin myös kävi ja tulehtunut haava parani.

Ojalan mukaan tutkimus osoitti, uusi sekvensointiratkaisu voi auttaa määrittämään nykyistä paremmin ja nopeammin tulehduksen aiheuttajan sekä sen auttaako lääke siihen. Se soveltuu myös hankaliin tulehduksiin ja sellaisten näytteiden analysointiin, jotka sisältävät erittäin pieniä mikrobimääriä.

”Sen lisäksi, että menetelmä tunnistaa taudinaiheuttajia, se kartoittaa tapoja, joilla bakteerit ovat vuorovaikutuksessa ihmissolujen kanssa”, Ojala kertoo.

”Käytännössä menetelmä pohjautuu ratkaisuihin, joilla ihmisen perimää eli DNA:ta luetaan. Olemme räätälöineet luennan toimimaan tehokkaasti bakteereilla ja viruksilla”, Kankainen sanoo.

Antibiooteista on ihmisille hyötyä, mutta myös haittaa, sillä ne voivat häiritä hyödyllisiä mikrobeja, joita on suolistossa, suussa, emättimessä ja iholla. Liiallinen käyttö edistää myös antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien syntyä ja leviämistä.

Tulehdusten hoito aloitetaan nykyisin usein parhaaseen käytännön tietoon perustuvalla lääkityksellä, vaikka täydellistä ymmärrystä lääkkeen tehosta ei olisi. Tulehtuneesta alueesta otetaan näyte, josta tehdään niin sanottu bakteeriviljely. Lääkkeen tehoa tarkastellaan pääsääntöisesti seuraamalla taudin oireita.

Uudessa menetelmässä tulehdusnäytteestä eristetään niin sanotut geeni-ilmentymistuotteet eli RNA. Tämän jälkeen mikrobiperäinen RNA rikastetaan, jotta taudinaiheuttajista saadaan mahdollisimman paljon tietoa. Sitten se sekvensoidaan eli sen emäsjärjestys selvitetään ja tieto analysoidaan algoritmien avulla. Tietoa voidaan käyttää tarkemman hoidon määrittämisessä.

Seuraavaksi Ojala aikoo soveltaa uutta menetelmää koronavirukseen. Hän on jo kerännyt tietoa koronapotilaista.

”Uusi menetelmä voi lisätä ymmärrystä siitä, miten koronavirus toimii ja taudin oireet muodostuvat. Oikeanlaisella koesuunnitelmalla voidaan myös tuoda lisävalaistusta siihen, miten elimistö toimii rokotuksen jälkeen virusta vastaan”, hän sanoo.

Ymmärrys koronaviruksen monimuotoisuudesta voi Kankaisen mukaan auttaa kehittämään erilaisiin muunnoksiin parempia hoitoja.

Kankainen on puolestaan tutkinut, miten menetelmää voidaan soveltaa erilaisten virusten aiheuttamien syöpien tutkimisessa, tunnistamisessa ja hoidossa. Uusi menetelmä on myös lisännyt tietoa syöpähoitojen aiheuttamista mikrobitulehduksista. Tutkimus tähtää siihen, että tehokas tulehduksen hoito voitaisiin aloittaa ilman viivettä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat