Oletko liian kiltti? Vastaa kyselyyn - Hyvinvointi | HS.fi

Oletko liian kiltti? Vastaa kyselyyn

Kiltteys on kohtuullisissa määrin hyvä asia, mutta vaikeus sanoa ei voi myös uuvuttaa. HS tekee aiheesta juttua ja kerää lukijoiden kokemuksia.

Liiallinen kiltteys voi joskus ahdistaa. Kiltti saattaa esimerkisi sanoa kyllä ehdotuksiin, joihin ei oikeastaan haluaisi suostua.­

25.2. 11:22

Tuttava kysyy muuttoavuksi, ja suostut, vaikket oikeastaan millään ehtisi tai jaksaisi. Kuulostaako tutulta?

Kiltteys on kohtuullisissa määrin hyvä ominaisuus, mutta liiallisena se voi uuvuttaa. Ylikiltti saattaa esimerkiksi joustaa toistuvasti omista tarpeistaan ja päätyä tekemään muiden mieliksi asioita, joita ei oikeastaan haluaisi tehdä.

Hän saattaa kierrellä kauppoja muiden makutuomarina, vaikka keksisi lauantailleen kiinnostavampaakin tekemistä, tai suostua toistuvasti seuralaiseksi urheilumatsiin, vaikka inhoaa penkkiurheilua.

Muut saattavat myös käyttää kiltteyttä hyväkseen ja pyytää kiltiltä ihmiseltä palveluksia. Niinpä ylikiltti ajautuu toistuvasti auttamaan muita tai ottamaan vastaan ne ikävät työvuorot, joita kukaan muu ei halua.

HS tekee juttua ylikiltteydestä ja kerää aiheesta lukijoiden kommentteja. Juttuun etsitään myös haastateltavaa, joka on valmis kertomaan laajemmin kokemuksistaan.

Miten kiltteys näkyy tai on näkynyt elämässäsi? Mitä hyvää tai huonoa siitä on seurannut? Oletko oppinut kokemuksen myötä jämäkämmäksi ja osaatko kenties puolustaa nykyisin rajojasi paremmin?

Yhteystietonsa jättäneiden vastaajien kommentteja saatetaan käyttää jutussa. Toimittaja voi mahdollisesti myös ottaa yhteyttä niihin vastaajiin, jotka ilmoittaneet suostuvansa haastatteluun.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat