Suomessa saattaa olla jopa kymmeniä­tuhansia pitkittynyttä koronaa sairastavia, ja se voi vaikuttaa rajoitusten purkuun merkittävästi – Asiantuntijat kertovat, mitä long covid -potilaista tiedetään juuri nyt

Suomessa pitkittyneistä koronaoireista kärsiviä voi olla jopa kymmeniä tuhansia. Muun muassa neurologisista oireista kärsivät etenkin nuoret. Asiantuntijoita huolettaa taudin yhteiskunnallinen vaikutus.

Yhdysvalloissa korona­virus­keskustelun painopiste on siirtynyt jo long covidiin. Penny Parkin, 69, sairastui koronavirustautiin vuosi sitten, ja jälkioireet aiheuttavat hänelle yhä päivittäistä väsymystä.

| Päivitetty

KUOLLEISUUS koronaviruksen aiheuttamaan tautiin laskee rokotusten ansiosta, mutta asiantuntijoita painaa entistä enemmän uusi huoli: koronataudin pitkäaikaisoireet.

”Tiedämme, että kahdella kolmasosasta koronavirustautiin sairastuneista on jonkinlaista oireilua kolmen viikon jälkeen. Vielä kuuden kuukauden päästä osalla on jokin oire”, Husin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat