Suomalainen huumekeskustelu on uuvuttavan typerää - Hyvinvointi | HS.fi

Suomalainen huumekeskustelu on uuvuttavan typerää

Vihreät tietävät varsin hyvin, että matka kannabiksen laillistamiseen on pitkä, kirjoittaa Riku Rantala kolumnissaan.

15.9. 11:45

Suomalainen huumekeskustelu on niin uuvuttavan pöllöä, että sitä seuraavan tekee mieli vetää oikein kunnon härmäläiset perskännit.

Kun vihreät päätti puoluekokouksessaan tavoitella kannabiksen laillistamista, koloistaan kömpi yksi sun toinen poliitikko keräilemään äänestäjiltä irtopisteitä. Tarjolla oli se tavallinen: 4 cl moraalipaniikkia, 4 cl hihasta kiskaistua mutua, ravistettuna asiantuntijatiedon vähättelyn ja populististen heittojen kera.

Drinkki kihahtaa kansalaisen hattuun, koska media toimii poliitikkojen sätkynukkena ja julkaisee klikkikalastelumöläytyksiä sellaisenaan – panematta poliitikkoja tilille tietämättömyydestä.

Kun toimin aikoinaan tämän lehden rikostoimittajana, opin hyvin nopeasti, että huumekeskustelun yrittäminen asia-argumentein on kuin antaisi kuolleelle lääkettä.

Yksi iso muutos on kuitenkin tapahtunut: nykyisin media itse harvemmin lietsoo moraalipaniikkia. Muistan, miten 20 vuotta sitten kirjoitin uudesta tutkijoiden käsitteestä huumeiden viihdekäyttö.

Pian sain noottia peräti pääkirjoituksessa, joka tuomitsi artikkelini jyrkästi: sanapari muka romantisoi huumeiden käyttöä. Nykyisin termi on yleisessä käytössä, koska se kuvaa maailmaa sellaisena kuin se on.

Journalistien tulisi nyt vihdoin vaatia poliitikkojen löysille huumeheitoille perusteluja.

Toki Twitterissä muutama toimittajien 80-luvun korruptioviinalla marinoidun juopposukupolven edustaja hihitteli vihreille ja toivoi puheenjohtaja Ohisalolta ”mallipössäyttelyä”. Mutta ne ajat alkavat onneksi olla takana, jolloin mediankin edustajat kategorisesti leimasivat realismin tai pragmaattisuuden ”huumemyönteisyydeksi”.

Journalistien tulisi nyt vihdoin vaatia poliitikkojen löysille huumeheitoille perusteluja.

Vihreät – jotka hekin taitavat olla äänikalareissulla – tietävät varsin hyvin, että matka laillistamiseen verotuloineen ja myyntikanavineen on pitkä. Ensin pitäisi dekriminalisoida eli jättää rankaisematta huumausaineiden käyttäjiä: sitä mieltä ovat olleet maailman johtavat lääketieteen asiantuntijat.

Mutta mediassa tätä saivat rauhassa paheksua etenkin Liisa Hyssälä (kesk), Jari Kinnunen (kok), Riikka Purra (ps), Päivi Räsänen (kd) ja Arto Satonen (kok).

Mitä parempaa tietoa heillä on kuin esimerkiksi YK:lla, lääketieteen ykkösnimillä, THL:llä, rikosoikeuden professoreilla, asianajajilla, Youth Against Drugsilla, A-klinikkasäätiöllä, Kanadalla, Portugalilla tai Sveitsillä?

Sitä olisi pitänyt kysyä.

Kirjoittaja on toimittaja, kirjailija ja tv-tuottaja, joka on seurannut suomalaista huumekeskustelua 1990-luvulta alkaen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat