Riku Rantala listasi kolme kovaa kotimaista kirjaa tältä vuodelta – ja niitä yhdistää eräs yllättävä asia - Hyvinvointi | HS.fi

Riku Rantala listasi kolme kovaa kotimaista kirjaa tältä vuodelta – ja niitä yhdistää eräs yllättävä asia

Riku Rantala jakaa tämän vuoden kotimaiset kirjasuosituksensa. Kolmea hyvinkin erilaista teosta yhdistää yksi yllättävä asia.

29.12.2021 11:00

On aika pistää kolumnistin kirjavuosi pakettiin. Siihen kuuluu kolkkoa betonilähiötä ja radanvarren ankeutta, Vantaan Korsoa, Helsingin Puistolaa ja Tapulikaupunkia.

Hienoja kotimaisia teoksia ilmestyi toki monta muutakin, mutta kolme kirjaa palauttivat kerta toisensa jälkeen ajatukseni nuoruuteen, väkivaltakulttuuriin, päihdeongelmiin, maahanmuuttoon, tasa-arvoon, luokkakysymykseen, selviytymiseen sekä vanhemmuuteen.

1. Jääkiekkoilija Siim Liivikin tarina Fuck you Liivik (kirjoittaja Aki Ollikainen)

Alle 35-vuotiaiden elämäkerrat ovat harvoin perusteltuja, mutta ”Märkä-Simon” eli Siim Liivikin matka neuvostoeestiläisestä kolhoosista Korsoon, Kanada-maljan kohottamiseen ja keikkalavoille on.

Monelle junioriurheilijalle – ja junnun vanhemmalle – tekisi taatusti hyvää kuunnella, miten yksinhuoltajaäidin maahanmuuttajapoika kuvaa takamatkalta startannutta tietään huipulle.

2. Jenni Pääskysaaren esikoisromaani Mielen maantiede

Kirjallisuuden supervoima on uskoakseni se, miten lukija tulee eläytyneeksi erilaisiin elämiin, näkökulmiin ja kokemuksiin – ja ehkä siten ymmärtämään maailmasta enemmän. Jenni Pääskysaari on kasvanut Korsossa kohdusta konfirmaatioon, joten hän tuntee aiheensa.

Ikätoverina ja radanvarsilähiön kasvattina luulin tuntevani myös.

Paskan marjat! En ollut ehkä koskaan kunnolla ajatellut, millaista 1980-luvun pilottitakkien, toksisuuden, sietämättömän norminmukaisuuden ja haparoivan kasvun aika saattoi olla tytön näkökulmasta.

3. Tuomas Kyrön omaelämäkerrallinen teos Kirjoituskonevaras

Korsosta muutamaa pysäkkiä etelämpänä on Puistolan asema. Niillä nurkilla vietin itse kukkeimmat nuoruusvuoteni, kuten myös laajasta ja kiitetystä tuotannostaan tunnettu kirjailija Tuomas Kyrö. Eri jengeissä tosin: Kyrö nahkapäisenä ja Suomen lippu hihassaan.

Kirjoituskonevarkaassa kuvataan elävästi, miten eräs alueella simputtajaksi tunnettu opettaja aiheutti oppilailleen syviä epäoikeudenmukaisuuden kokemuksia. Monen heistä tiedän päätyneen väkivalta- ja päihdekierteeseen. Kyrö ehti muuttaa pois.

Mikä yhdistää kaikkia kolmea selviytymistarinaa, paitsi lähiö ja jonkinlainen osattomuus?

Jokaisessa nousee esiin vähintään yksi merkityksellinen, perheen ulkopuolinen aikuinen – opettaja, valmentaja – joka näkee, kuuntelee ja tukee.

Toivottavasti sellaisia on myös vuonna 2022. Luulen, että tarve ei ole ainakaan vähentynyt.

Kirjoittaja on toimittaja, kirjailija ja tv-tuottaja, jonka nuoruuden selviytymiskeinoihin kuuluivat suunsoiton harjoittelu ja naamioituminen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat