HS testasi 70 euron ja 500 euron tehosekoittimet tositoimissa – Selvisi, paljonko laitteesta kannattaa maksaa - Hyvinvointi | HS.fi

HS testasi edullista ja hintavaa tehosekoitinta tositoimissa. Eroja löytyi.

Tehosekoittimet testissä

Jos tehosekoittimelta haluaa monipuolisuutta, siitä kannattaa maksaa. Sen sijaan pienten määrien tai smoothien tekemiseen riittää halvempi ja yksinkertaisempi laite. HS vertaili kalliin ja edullisen laitteen eroja.


4.12.2021 7:00

Tehosekoitin on parhaimmillaan tehokas ja nopea ruoanlaiton yleislaite.Tarjolla on valtava määrä erilaisia tehosekoittimia, joiden hinnat vaihtelevat alle sadasta eurosta lähes seitsemään sataan euroon.

Millainen tehosekoitin sitten kannattaa hankkia? Se riippuu, mitä blenderillä haluaa tehdä. Kaikki laitteet eivät esimerkiksi sovi jääpalojen murskaamiseen tai niissä ei voi sekoittaa kuumia keittoja.

Myös käyttöominaisuuksissa on eroja. Esimerkiksi niin kutsutulla sporttiblenderillä voi tehdä nopeasti yksittäisiä smoothieita. Vakuumiblenderi taas sopii raakaruokaa valmistavalle, sillä se minimoi hapettumisen sekoittamisen aikana.

Tässä vertailussa keskitymme klassisiin tehosekoittimiin. Pyysimme asiantuntijaksi Työtehoseuran tutkijaa Tarja Marjomaata testaamaan kanssamme kallista ja halpaa laitetta.

Testatuista tehosekoittimista halvempi on OBH Nordica 6700 Hero, jonka hinta esimerkiksi Verkkokauppa.comissa on 69,99 euroa.

Kalliimmaksi laitteeksi valittiin Vitamix Explorian 310, jonka hinta maahantuojan verkkokaupassa on 499 euroa.

Vasemmalla Vitamix, oikealla OBH Nordica.

Tehosekoittimia vertaillessa yleensä ensimmäisenä tarkastellaan tehoa. Molempien laitteiden tehoksi luvataan 1 400 wattia, joten tältä osin ne eivät eroa toisistaan.

Iso wattimäärä ei kuitenkaan automaattisesti paranna sekoitustulosta, sillä siihen vaikuttavat myös kannun ja terän muotoilu, sekoitettava raaka-aine ja sen määrä, Marjomaa kertoo.

Ensimmäinen ero laitteissa huomataan jo ennen varsinaista testiä, kun Marjomaa tutustuu käyttöohjeisiin.

Yllättäen Heron käyttöohjeista selviää, ettei laitetta suositella kuiva-aineiden sekoittamiseen. Tätä ei kuitenkaan mainita laitteen pakkauksessa tai laitetta myyvien verkkokauppojen sivuilla selkeästi, vaan asia selviää vasta käyttöohjeista.

”On ehdottomasti puute, ettei tätä mainita, sillä joku saattaa ostaa laitteen ja huomata vasta sitten, ettei voikaan käyttää sitä haluamaansa tarkoitukseen”, Marjomaa sanoo.

Herossa on paitsi portaaton tehonsäätö myös kolme automaattiohjelmaa: jään murskaaminen, smoothien sekoittaminen sekä sykäystoiminto, jossa laite sekoittaa aineksia jaksoittain eri nopeuksilla 45 sekunnin ajan.

Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa valmisti HS:n pyynnöstä tehosekoittimilla kahta smoothieta.

Kalliimpaa Exploriania tutkiessa selviää, että kyseessä on Vitamixin kuluttajille suunnatuista laitteista riisutumpi malli. Se ei sisällä omia ohjelmia smoothielle, kuumille keitoille ja jäätelöille, kuten saman merkin kalliimpi vaihtoehto Ascent-sarjassa, jonka hinta on 649 eurosta ylöspäin.

Explorianissa nopeutta voi säätää vain manuaalisesti. Marjomaa ei silti pidä sitä isona puutteena.

”Valmisohjelmat helpottavat laitteen käyttöä ja voivat auttaa aloittelijaa, mutta niilläkään ei aina päästä ihannetulokseen”, Marjomaa sanoo.

”Kun laite tulee tutuksi, voi manuaalisesti säätämällä onnistua jopa paremmin kuin valmisohjelmilla, kun oppii itse valitsemaan erilaisille raaka-aineille sopivimmat sekoitusnopeudet ja -ajat.”

Kaikkein tärkeimpänä toimintona Marjomaa pitää sykäys- eli pulse-toimintoa, joka on tarkoitettu nopeaan hetkelliseen silppuamiseen, sekoittamiseen ja vatkaamiseen.

”Pulssaamalla ainekset saa irtoamaan kulhon seiniltä ja terästä ja usein sekoitustuloskin on parempi.”

Tämä toiminto löytyy molemmista laitteista. Explorianin mukana tulee myös niin kutsuttu tampperi eli sauva, jolla voi työntää aineksia teriä kohti laitteen käydessä.

"On kätevää, ettei laitetta joudu välillä pysäyttelemään sekoittamista varten”, Marjomaa arvioi.

SeuRaavaksi Marjomaa kiinnittää huomiota laitteiden muotoiluun. Molempien kannujen tilavuus on melko sama. Heron tilavuus on 1,75 litraa, Explorianin 1,4 litraa.

Erot ovat kannun materiaaleissa. Explorianin kannu on valmistettu Tritan-muovista. Kannu onkin hyvin kevyt.

”Kannun neliskulmaisuuden takia soseutettavat aineet eivät todennäköisesti nouse reunoja pitkin yhtä helposti ylös kovillakaan nopeuksilla”, Marjomaa arvioi.

Heron pyöreä, lasinen kannu on sen sijaan hyvin raskas ja tuntuu kädessä hieman kömpelöltä. Myös kaatonokka vaikuttaa paksulta, mikä voi vaikuttaa kaatamiseen, Marjomaa huomaa.

Heron kannu on lasinen ja pyöreä. Kaatonokka on hieman paksu.

Molemmat kannut kestävät konepesun, mikä on tärkeää puhdistamisen kannalta. Heron kannun pohjan ja terät saa erikseen irrotettua, mikä helpottaa pesemistä.

Kannut vain asetetaan rungon päälle, eikä kumpaakaan tarvitse erikseen kääntää. Sen sijaan kannun kansi on Heron laitteessa todella tiukka, mikä vaikeuttaa hieman kiinnittämistä ja avaamista.

Tehosekoitinta ei tule käyttäneeksi, ellei se ole helposti saatavilla. Mikäli kannu on hyvin korkea, se ei välttämättä mahdu keittiön tason ja yläkaappien väliseen tilaan, jolloin sitä voi joutua siirtelemään paikasta toiseen.

Heron alaosa on korkea ja kapeampi kuin Explorianissa, mutta sen alla on imukupit, mikä tuo lisää vakautta. Ainakin tiskipöydän rosteriin imukupit nappaavat hyvin.

Explorianin alaosa on Heroon verrattuna hyvin massiivinen. ”Jopa ruma”, sanoo estetiikkaan työkseen huomiota kiinnittävä tämän jutun valokuvaaja.

Explorianin alaosa on melko massiivinen.

Molempien laitteiden johdot ovat pituudeltaan metrin. Marjomaan mukaan se yleensä on riittävä pituus laitteen monipuolista sijoittelua ajatellen. Explorianin pohjassa on erikseen johdoille pidikkeet, mikä helpotta ylimääräisen johdon kiertämistä laitteen alle.

Selkeä turvallisuusriski syntyy siitä, että kumpikin laite käynnistyy myös ilman kantta, Marjomaa huomaa.

Sitten itse testiin.

Tehosekoittimen tyypillisin käyttökohde lienee erilaiset smoothiet. Testasimme laitteiden sekoitustehoa kahdella reseptillä, marja-hedelmäsmoothiella sekä vihersmoothiella. Lopuksi testasimme vielä, kuinka laitteet selviävät jään murskaamisesta.

Ensin kokeilemme marja-hedelmäsmoothieta. Jäiset mansikat ja jäädytetyt banaanipalat ovat monen tehosekoittimen murheenkryynejä.

Hero jyrähtää lupaavasti käyntiin. ”Aika kova ääni”, Marjomaa sanoo. Jos se äänestä olisi kiinni, ei smoothien tekemisessä pitäisi olla ongelmaa.

Kokeilemme laitetta ensin manuaalisesti noin 30 sekuntia. Aika on Herolle varsin lyhyt, sillä laitteen oma smoothieohjelma sekoittaa aineksia vuorotellen eri nopeuksilla minuutin ajan.

Explorian kehrää hiljaisemmin. Vasta tehoja lisätessä ääni kovenee. Pyörivän terän synnyttämä kitka on huipussaan kovemmilla tehoilla.

"Ainakin tehoja löytyy”, sanoo Marjomaa, kun laite ärjäisee. Tällöinkin terä pyörii kuitenkin nätisti, eikä smoothie kiipeä kovillakaan tehoilla pitkin kannun reunaa toisin kuin Heron kannussa.

Tehojen nostaminen on kuitenkin tarpeetonta, sillä matalammat tehot yleensä riittävät tehosekoittimissa pehmeiden ainesten murskaamiseen.

”Itse asiassa pienemmät määrät valmistuvat matalammalla sekoitusteholla jopa paremmin ja hiljaisemmin kuin voimakkaalla teholla, jolloin raaka-aines voi sinkoutua kannun reunoille ja jää sekoittumatta”, Marjomaa sanoo.

Myös pulse-toimintoa käyttämällä tulosta saa usein parannettua.

Kaadamme smoothiet laseihin. Marjomaan aavistus osoittautuu oikeaksi: Heron kaatonokka tiputtelee selvästi Exploriania enemmän.

Myös smoothiessa on näkyvissä eroja. Explorianilla sekoitettu on selvästi samettisempi ja kuohkeampi. Herolla sekoitettuun juomaan jää karkeutta ja mansikan hiput ovat silmin havaittavissa.

Explorianin käsittelyssä marjasmoothieen ei jää sattumia.

Koska testissä käyttämämme aika on lyhyempi kuin Heron ohjekirjassa suositellaan, päätämme kokeilla, millainen lopputulos saadaan, jos sekoittamista jatketaan. Tulos: Ihan yhtä kuohkeaan lopputulokseen kuin Explorianilla ei tälläkään kerralla päästä, mutta smoothie on selvästi äskeistä sileämpää.

”Molemmilla laitteilla päästään siis kutakuinkin samanlaiseen lopputulokseen, toisessa aikaa menee vain enemmän. Onko se sitten ongelma, riippuu tietysti käyttäjästä”, Marjomaa sanoo.

Toinen testattava on vihersmoothie, sillä tiedämme arkikokemuksesta, etteivät kaikki sekoittimet tee yhtä hyvin selvää esimerkiksi lehtikaalista.

Vihersmoothiessa tulee esiin samat erot kuin marja-hedelmäsmoothiessa. Explorianilla lehtikaalia ei lopputuloksesta enää näy ja smoothie on kuohkeampaa. Herolla tehdyssä smoothiessa lehtikaalihiput erottuvat, mutta eivät paljon.

Päätämme kokeilla laitteiden eroja, kun laitetta kuormitetaan äärirajoille. Marjomaan mukaan tehokas laite käy tasaisesti myös suurimmalla tehonsäädöllä, mutta jotkut laitteet saattavat alkaa täristä ja haista palaneelle, jolloin ylikuumenemissuoja kytkee laitteen pois toiminnasta.

Heron yhtäjaksoiseksi maksimitoiminta-ajaksi kerrotaan kolme minuuttia, jonka jälkeen laitteen on annettava jäähtyä ennen uudelleen käynnistämistä.

Explorianissa emme edes uskalla kokeilla täyttä tehoa, sillä tuntuu, että laite ampaisee alta.

”Kovat ainekset vaativat pidemmän sekoitusajan ja hyvää suorituskykyä myös leikkuuteriltä, joten uskoisin, että myös pähkinöiden murskaaminen tai korppujauhojen tekeminen onnistuisi tällä laitteella hyvin”, Marjomaa sanoo viitaten Explorianiin.

Vielä on edessä viimeinen ja ratkaiseva koe: jääpalojen murskaaminen.

Herossa on erillinen toiminto jään murskaamiseen. Jos toimintoa ei ole, kannattaa jäät murskata nopein sykäyksin pulse-toiminnolla tai kovimmalla teholla.

Kokeilemme molemmilla laitteilla jäiden murskausta ensin manuaalisesti. Laitamme 20 kappaletta pussissa jäädytettyä jääpalaa ensin Heroon. Tulos on pettymys: jääpalat jäävät pomppimaan kannun keskelle ja alkavat murskan sijaan vettyä. Myöskään jäänmurskaustoiminnosta ei ole apua.

Sen sijaan Explorian tekee hienoa jäähilettä jo 20 sekunnissa ja murskaa jäät viimeistään 30 sekunnin aikana.

”Tässä on laitteiden kaikkein selvin ero”, Marjomaa sanoo.

Mutta onko kokonaisuudessaan yli seitsemän kertaa kalliimpi Vitamix Exlporian myös monta kertaa OBH Nordican Heroa parempi?

Vastaus ei ole yksiselitteinen, sanoo Marjomaa. Toimintojen monipuolisuus vaikuttaa laitteen hankintahintaan. Eri toimintojen käytännön merkitys on talouskohtainen.

Jos tehosekoitin on käytössä viikoittain tai jopa päivittäin, ja sen käyttötarve on monipuolinen, niin kyllä.

Jos käyttö rajoittuu pelkän smoothien tekemiseen, ehkä ei. Pelkästään pieniä määriä sekoittavalle sauvasekoitin tai sporttiblenderi voivat olla toimivampia.

”Se riippuu, mitä arvostaa. Kaikki eivät pidä smoothieissakaan liiasta kuohkeudesta, tai heitä ei haittaa surauttaa laitteella pidempään”, Marjomaa sanoo.

Hän muistuttaa, että moni muukin hintaerosta kertova seikka selviää vasta pidemmän käytön myötä. Nyt testasimme vain laitteiden suorituskykyä ja käytettävyyttä.

Kestävyyttä ei testattu. Vitamix Explorianin viiden vuoden täystakuu kattaa kaikki paketissa toimitettavat osat sekä mahdolliset korjaukseen liittyvät toimituskulut, mikä voi kertoa siitä, että myös sen kestävyys olisi parempi. OBH Nordican Heron takuu on 24 kuukautta.

”Tärkeintä, että laite on sellainen, että sille on myös käyttöä. Jos se jää kaappiin, niin silloin se vasta kallis ja turha onkin", Marjomaa sanoo.

Ostotilanteessa laitteen ominaisuuksien hyötyjä voi kuitenkin olla vaikeaa arvioida.

Explorianilla sekoitettu vihersmoothie on kuohkeaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat