Liikunta on paras lääke krooniseen kipuun – Asiantuntija kertoo, mitkä lajit vievät selkäkivun mennessään - Hyvinvointi | HS.fi

Liikunta on paras lääke krooniseen kipuun – Asian­tuntija kertoo, mitkä lajit vievät selkä­kivun mennessään

Liikunta on ylivoimainen hoitokeino krooniseen selkäkipuun, mutta kipu saa usein pelkäämään liikkumista. Jyväskylän yliopiston liikuntalääketieteen professori Jari Parkkari kertoo, millaisella liikunnalla voi parantaa kroonisen selkäkivun.

Pilates on hyvä urheilumuoto selkäkipuiselle.

7.12.2021 19:00 | Päivitetty 8.12.2021 9:34

Juttu on osa Minä väitän -sarjaa, jossa yksi asiantuntija kertoo näkemyksensä jostakin omaan alaansa liittyvästä kiinnostavasta aiheesta.

Jyväskylän yliopiston liikuntalääketieteen professori, erikoislääkäri Jari Parkkari:

“Tuki- ja liikuntaelinvaivat ja selkäkivut ovat tällä hetkellä yksi yleisimmistä syistä hakeutua lääkärille, ja ne aiheuttavat paljon poissaoloja töistä.

Vain noin 10 prosentille selkäkivuista löydetään selkeä lääketieteellinen syy, kuten välilevynpullistuma, reumasairaus tai infektio. Suurin osa on niin sanottuja epäspesifejä selkäkipuja, joiden tarkkaa syytä ei tunneta.

Krooniseen kipuun, erityisesti selkäkipuun, tehokkain ja turvallisin hoito on liikunta.

Noin 20–30 prosenttia kivuista kroonistuu, eli kipu pysyy, vaikka sen aiheuttaja olisi jo poistunut. Useita hyvälaatuisia tutkimuksia yhdistävissä meta-analyyseissä on osoitettu, että krooniseen kipuun, erityisesti selkäkipuun, tehokkain ja turvallisin hoito on liikunta.

Selkäkipu ei ole ainoastaan somaattista ja fyysistä, vaan siihen liittyy psyykkisiä ja monia muita tekijöitä. Ihminen voi alkaa pelätä kipua, minkä seurauksena hän välttää selän käyttämistä. Ajaudutaan helposti syöksykierteeseen, jossa liikkumattomuus pahentaa kipua ja toisinpäin.

Jos selkä tulee kipeäksi, sen kanssa ei kannata sinnitellä viikkoja, vaan hakeutua pian selkäkipuihin perehtyneen fysioterapeutin luokse. Jos vaivaan liittyy kuumetta, jalkojen tunnottomuutta tai muita vakavia oireita, harvinaisemmat syyt tulisi sulkea pois lääkärillä.

Liikunnan tiedetään vaikuttavan kipuun solutasolla. Liikunta lisää keskushermostossa esimerkiksi välittäjäaine serotoniinin ja endogeenisten opioidien tuotantoa, jotka vähentävät kivun aistimista. Liikunta vaikuttaa myös elimistön tulehdusta lisääviin ja hillitseviin sytokiineihin kipua alentavasti.

Jotta krooninen kipu voi hellittää, pitää palauttaa kehon normaalit liikeradat ja saada lihakset taas aktivoitumaan oikeassa järjestyksessä.

Suurin osa selkäkipupotilaista hyötyy hermolihasjärjestelmää kehittävistä harjoitteista, joilla pyritään palauttamaan hermoston ja lihasten normaali toiminta. Kipu nimittäin sammuttaa lihaksen aktivaatiota ja sekoittaa lihasten supistumista liikkeiden aikana. Kehon asennon ja liikkeen hallinta voivat pettää. Osa rakenteista muuttuu liian kireiksi ja toiset liian liikkuviksi.

Jotta krooninen kipu voi hellittää, pitää palauttaa kehon normaalit liikeradat ja saada lihakset taas aktivoitumaan oikeassa järjestyksessä. Jos nämä ovat pielessä, esimerkiksi kumartaessa suurin voima voikin kohdistua vahvojen reisilihasten sijaan alaselkään, mikä pahentaa kipua.

Juuri julkaistussa 21 000 potilasta kattavassa meta-analyysissä kolme parasta liikuntahoitoa krooniseen selkäkipuun olivat pilates, McKenzie-menetelmä ja toimintakyvyn palauttamiseen tähtäävä liikuntaharjoittelu yhdistettynä psykososiaaliseen tukeen. McKenzie on tunnettu fysioterapiamenetelmä, jossa haetaan selkäkivun syy ja ohjataan siihen yksilöllisiä harjoitteita.

Venyttelystä yksinään ei ole merkittävää apua kipuihin.

Myös voimaharjoittelulla ja aerobisella treenillä oli merkittävä myönteinen vaikutus selkäkipuihin. Ainoastaan venyttelystä yksinään ei ollut merkittävää apua kipuihin.

Pilates on hyvää treeniä selkävaivaiselle, koska hengityksen avulla voidaan vaikuttaa lihasaktivaatioon ja autonomisen hermoston toimintaan. Kun harjoituksessa tehdään jokin raskas liike uloshengityksen aikana, pinnallisten lihasten tuki heikkenee ja syvät vatsalihakset aktivoituvat.

Oikealla harjoittelulla toiminnallinen kipu saadaan hallintaan muutamien viikkojen tai kuukausien aikana, riippuen siitä, kuinka kauan selkä on ollut kipeä. Yleensä yksi tai kaksi kertaa pilatesta viikossa riittää. Lisäksi voi tietenkin liikkua vapaasti oman mieltymyksen mukaan.

Sillä on väliä, miten nostaa kauppakassit tai sitoo kengännauhat.

Jos selässä on ollut välilevynpullistuma, voi mennä pitkän aikaa ennen kuin se kestää tärähtelevää liikettä, kuten juoksua. Selkä saattaa kuitenkin kestää ihan normaalisti pyöräilyä, uintia, kuntosalia ja kävelyä.

Pelkkä hyvä lihastuki ja liikkuvuus eivät kuitenkaan riitä, vaan selkää on myös käytettävä arjessa fiksusti. Sillä on väliä, miten nostaa kauppakassit tai sitoo kengännauhat. Nämä kannattaa tehdä toinen jalka edessä, jotta alaselän tuki paranee. Samaan tapaan auto kestää käyttöä kauemmin, jos jarrutat hidasteisiin kuin jos ajaisit niihin aina 40 kilometriä tunnissa.

Toivottomuuteen ei kroonista kipua kokevan tarvitse upota: kipu kyllä saadaan pois tai ainakin lievittymään, kun saadaan tuki ja liike oikeaan paikkaan.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat