Sukujouluja ei ole peruttu, sanoo THL:n Mika Salminen - Hyvinvointi | HS.fi

Sukujouluja ei ole peruttu, sanoo THL:n Mika Salminen

Jos on rokotettu ja perusterve, voi viettää joulua niin kuin muutenkin viettäisi, sanoo Mika Salminen.

Mika Salmisen mukaan rokotettu perusterve suomalainen voi viettää tänä vuonna joulua läheistensä kanssa tavalliseen tapaan.

30.11.2021 9:10 | Päivitetty 30.11.2021 11:01

Sukujoulua ei ole tänä vuonna peruttu, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

Rokotettu perusterve suomalainen voi hänen mukaansa viettää tänä vuonna joulua läheistensä kanssa kotonaan aivan kuin muutoinkin viettäisi.

Vaikka tautitilanne on monissa sairaanhoitopiireissä heikentynyt nopeasti ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulla korona­koordinaatio­ryhmä palautti viime viikolla etätyö- ja maskisuosituksen, voivat rokotetut Salmisen mukaan näillä näkymin kokoontua oman harkintansa mukaan oman lähipiirinsä kanssa.

Talvikuukausina virukset leviävät meillä herkemmin, niin myös koronavirus.

”Tautitapausten aaltoilu talven aikana tulee olemaan fakta niin kauan kuin meillä on altista väkeä, jotka eivät ole sairastaneet koronavirustautia tai heitä ei ole rokotettu”, Salminen sanoo.

”Kolmannen rokoteannoksen saanut voi olla varsin rauhallinen.”

Ja koska virusta on paljon liikkeellä, myös osa rokotetuista saa tartunnan ja pieni osa heistä myös sairastuu. Se tiedettiin Salmisen mukaan jo silloin, kun rokotteet kehitettiin. Rokotteiden tiedetään kuitenkin suojaavan vakavalta tautimuodolta. Rokottamattomilla on tilastollisesti huomattavasti suurempi kuolema- ja sairaalahoitoriski.

"Yhdessä sitten otetaan huomioon, jos perheessä tai lähipiirissä on riskiryhmään kuuluvia tai heikkokuntoisempia iäkkäitä läheisiä”, Salminen sanoo.

Salminen muistuttaa, että 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmään kuuluville on jo jonkin aikaa suositettu kolmatta rokoteannosta.

”Jos sen on saanut, voi olla varsin rauhallinen”, Salminen sanoo.

Lapset, joille rokotetta ei vielä anneta, ovat vaikea kysymys. Salmisen mukaan suurin osa lasten tartunnoista tulee kuitenkin lähipiiristä, eli rokottamattomilta perheenjäseniltä.

”Sanoisin, että jos lapset ovat nuhaisia ja kipeitä niin kannattaa miettiä, kannattaako vanhojen isovanhempien juuri silloin tulla”, Salminen pohtii.

Pikkujoulujen suhteen on Salmisen mukaan vähän sama tilanne: jos tiedetään, että kaikki osallistujat on rokotettuja, pikkujouluja voi pitää.

"Jos ei ole rokotettu, niin siihen liittyy sairastumisriski, kun tautia kuitenkin on liikenteessä”, Salminen sanoo.

Salminen pitää kokoontumisrajoitusten hyvänä vaihtoehtona koronapassia, jonka käyttö on tässä tilanteessa perusteltua.

Tilaisuuden luonne määrittelee, tulisiko tilaisuudessa käyttää lisäksi varuilta maskeja vai ei. Seminaareissa, konserteissa ja teatterissa maskit ovat tarpeen, mutta jos on tarjolla ruokaa ja juomaa tai vain lähipiiri paikalla, maskeja ei Salmisen mukaan tarvita.

Jouluostoksilla tartuntariski ei ole suuri.

Kauppakeskusten jouluruuhkassa hän ei näe suurta tartuntariskiä, koska ostoksilla samojen ihmisten kanssa ei vietetä samassa tilassa pitkää aikaa. Maski on silti hänen mielestään edelleen tarpeellinen ja suositeltava kaikissa julkisissa sisätiloissa, joissa liikkuu ihmisiä, joiden rokotustilannetta ei voi tietää.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

Kotimaan sisäisiä juna- tai muita matkoja voi hänen mielestään varata joulunpyhille huoletta.

”Ulkomaan matkojen tilannetta on tietysti vähän hankalampi ennustaa, koska me emme oikein tiedä omikronvariantista vielä tarpeeksi”, Salminen sanoo.

Nyt THL suosittaa varotoimenpiteenä välttämään matkustamista Etelä-Afrikkaan, koska Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut Etelä-Afrikassa leviävän omikronmuunnoksen huolestuttavaksi.

"Muualle matkustamiseen joutuu jokainen tekemään omat päätöksensä, mutta onhan tässä nyt jo matkustettu jonkin aikaa ilman mitään suurempia uhkakuvia”, Salminen sanoo.

Hän muistuttaa tarkistamaan matkakohteen tilanteen, jos aikoo ulkomaille.

”Jos siellä on tiukat rajoitukset päällä, matkasta ei ehkä tule niin mieluisaa. Aina pitää myös tarkistaa maahantulon ehdot.”

Jo ennen kuin uutinen ensimmäisestä Suomeen rantautuneesta omikrontapauksesta tuli, Salminen sanoi, ettei meillä ole keinoja ikuisesti pysäyttää sitä rajalla. Hän painottaa, ettei ole vielä ainakaan tietoa siitä, etteivätkö rokotteet tehoaisi myös tähän uuteen varianttiin.

Lue lisää: Suomessa todettu ensimmäiset omikronepäilyt – Ainakin toinen tapaus koskee Afrikasta Suomeen saapunutta

Salmisen mukaan spekulaatio virusmuunnoksen ympärillä on ennenaikaista ja turhaa.

"On vain odotettava tutkimustuloksia ja katsottava, miltä ne näyttävät”, Salminen sanoo.

Pidemmällä aikavälillä tulisi hänen mielestään lisätä terveydenhuollon kapasiteettia vakavasti sairaiden hoitamisessa, sillä koronavirustauti näyttää hänen mukaansa ikävä kyllä tulleen jäädäkseen.

"Ettei meillä ole joka talvi edessä tämmöistä tilannetta, että terveydenhuolto on lähellä ylikuormittumista.”

Juttua on täydennetty 30.11. klo 10:57. Lisätty Salmisen kanta maskien käyttöön tilaisuuksissa, joiden sisäänpääsyyn on vaadittu koronapassia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat