Amerikkalaismies sanoo päässeensä migreenistä eroon ruokavalion avulla – Suomalaisneurologi pitää tapausta uskottavana - Hyvinvointi | HS.fi

Amerikkalaismies sanoo päässeensä migreenistä eroon ruokavalion avulla – Suomalaisneurologi pitää tapausta uskottavana

Amerikkalaispotilas parani migreenistä muuttamalla ruokavaliotaan. Suomalaislääkärin mukaan se on mahdollista, mutta ei auta kaikkia.

Suomessa migreeniä sairastaa yli puoli miljoonaa ihmistä. Elintavoilla on merkitystä sen hoidossa.

25.11. 12:35

Amerikkalainen mies kertoo saaneensa avun kroonisiin migreenikohtauksiinsa muuttamalla ruokavaliotaan. Hän kertoo kärsineensä migreenikohtauksistaan yli 12 vuotta. Kuukauden sisällä hänellä oli kuudesta kahdeksaan toimintakykyä lamauttavaa kohtausta, jotka kestivät aina noin 72 tuntia.

Hän hoiti migreeniään sekä esto- että kohtauslääkkeillä, mutta ne eivät läheskään aina tehonneet. Nyt hänellä ei ole ollut yhtään migreenikohtausta tai edes lievää päänsärkyä seitsemään vuoteen, 60-vuotias valokuvaaja kertoo British Medical Journal -tiedelehden (BMJ) tapausselostuksessa, joka julkaistiin syyskuussa. Myös The Guardian -lehti siteerasi artikkelia.

Mitä ihmettä tapahtui?

Mies kertoo muuttaneensa ravitsemustaan ”suoliston tulehdustilaa tasapainottavammaksi”. Hän kertoo käytännössä lisänneensä ruokavalioonsa vihreitä kasviksia, kuten kaalia ja pinaattia sekä hedelmiä, papuja, kauraa ja hyviä rasvoja. Hän alkoi muun muassa juoda yhden vihersmoothien päivässä.

Ruokavalion aiheuttamaa tulehdusreaktiota elimistössä on aiemmin tutkittu ja sen vähentämisen on todettu laskevan ainakin kolesterolia, verenpainetta ja verensokeria.

Lue Lisää: Vaimea tulehdus voi kyteä ihmisessä monesta syystä, ja pahimmillaan seurauksena on vakava sairaus

Suomessa migreeniä sairastaa reilut puoli miljoonaa ihmistä, joista muutamalla prosentilla on yli 15 päänsärkypäivää kuukaudessa.

Neurologian erikoislääkäri Mikko Kallela on hoitanut migreenipotilaita vuosia. Hän työskentelee Helsingin Päänsärkykeskuksessa ja on tutkinut muun muassa migreenin genetiikkaa Helsingin yliopistossa.

BMJ:ssa julkaistu tapausselostus on Kallelan mukaan hyvin uskottava, vaikka onkin harvinaista, että muutokset ravitsemuksessa auttaisivat pysyvästi noin vaikeaan migreeniin.

”Oman kokemukseni mukaan muutokset ruokavaliossa auttavat jonkin aikaa, mutta vaikeassa migreenissä oireet usein palaavat”, Kallela sanoo.

Ruokavaliota on tieteellisesti vaikea tutkia samaan tapaan kuin lääkkeiden vaikutuksia, mutta se tiedetään, että terveellisillä elämäntavoilla on merkitystä myös migreenikohtausten esiintymiseen.

”Itse suosittelen migreenipotilaille ravitsemussuositusten mukaista terveellistä ruokavaliota, en mitään erityisruokavaliota”, Kallela kertoo.

Hänen mukaansa migreeni on tietynlainen elimistön tasapainotilan järkkyminen. Kohtauksen puhkeamiseen voi vaikuttaa se, että nukkuu huonosti tai stressaa liikaa. Sama ongelma voi liittyä ruokavalioon, johon autonominen hermosto reagoi. Kun se korjaantuu, migreeni häviää tai ainakin lievenee.

”Valtaosa lievää migreeniä sairastavista pärjää ilman lääkärin apua”, Kallela muistuttaa.

Neurologi tapaa tietysti ne, joilla on hankalat oireet ja kohtauksia usein. Jokaisen migreenipotilaan kohdalla lähdetään aina ensin siitä, mitä elämäntavoissa voisi muuttaa, jotta migreeni helpottaisi. Liikkuminen ja terveellinen ruokavalio ovat aina osa hoitoa.

Kallelan mukaan esimerkiksi valtaosa oikein vaikeasta migreenistä kärsivistä karttaa alkoholia, koska alkoholin aineenvaihduntatuote asetaldehydi laukaisee migreenin herkästi.

”Sama aine aiheuttaa krapulan. Migreenistä kärsivä on tavallaan herkempi krapulalle”, Kallela sanoo.

Migreeniin liitetyn suklaan- tai muun makeanhimon uskotaan olevan ennemmin migreenikohtauksen oire sen sijaan, että suklaa sinänsä laukaisisi kohtausta.

”Minulla on kuitenkin myös potilaita, jotka kertovat, että sokerin vähentäminen on helpottanut migreeniä”, Kallela sanoo.

Hän ei usko, että on tiettyä ruokavaliota, joka helpottaisi kaikkia migreenipotilaita, mutta aineenvaihdunnalla tiedetään olevan merkitystä. Anemia on Kallelan mukaan ehkä tyypillisimpiä puutostiloja, jonka tiedetään laukaisevan migreenikohtauksia. Myös esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnan korjaaminen kilpirauhashormonilla poistaa joidenkin migreenin.

Migreenin taustalta on löydetty 123 geeniä, joista yksittäinen geeni aiheuttaa migreeniä vain vähän. Se minkälaisen geeniyhdistelmän sattuu saamaan, vaikuttaa osaltaan siihen, kuinka vaikea ja millainen migreeni puhkeaa, jos on puhjetakseen. Siksi hoitokaan ei ole kaikille migreenipotilaille samanlainen.

Esimerkiksi ylipainon tiedetään tutkitusti lisäävän migreenioireita, ja painonpudotus on osalle tärkeä hoito. Se tietysti liittyy terveisiin elämäntapoihin, liikuntaan ja ravitsemukseen.

”Minulla on ollut jokunen potilas, joiden migreeni helpottui lihavuusleikkauksen jälkeen”, Kallela sanoo.

Rasvakudoksesta erittyy kalsitoniinigeeniin liittyvää peptidiä (cgrp), jonka pitoisuuden tiedetään lisääntyvän veressä myös migreenikohtauksen aikana.

Kallela kuitenkin sanoo, että iso osa vaikeasta migreenistä kärsivistä tarvitsee lääkkeitä, joko estämään kohtauksia, niiden aikana tai uudenlaista pistoksina annettavaa biologista hoitoa.

Pari vuotta sitten Suomen markkinoille tuli lääke, joka estää kipua välittävien hermosignaalien kulkua ja verisuonten laajenemista ja ehkäisee sitä kautta migreenioireiden syntyä.

”Biologisten estolääkkeiden vaikutus migreenissä perustuu nimenomaan cgrp peptidin vaikutusten estoon elimistössä”, Kallela sanoo.

Nyt lääkkeitä on käytössä jo kolmea eri valmistetta, ja vielä yksi on tulossa markkinoille. Kauppanimiltään myynnissä olevat lääkkeet ovat Aimovig, Ajovy ja Emgality, joiden vaikuttavat aineet ovat erenumabi, fremanetsumabi ja galkanetsumabi.

Kallelan mukaan tämä vasta-aineisiin perustuva estohoito on merkittävin apu migreeniin sen jälkeen, kun 1990-luvulla markkinoille tulivat migreenin hoitoon tarkoitetut kohtauslääkkeet.

Lue lisää: Suomalaisilla on kolme merkittävää ravitsemus­ongelmaa, joiden korjaaminen parantaisi terveyttä huimasti

Lue lisää: Uusi migreenilääke pääsi Kela-korvauksen piiriin – migreenistä kärsiville voi tulla tuhansien eurojen säästöt

Lue lisää: Terveystalo jakoi uutta migreenilääkettä puoli-ilmaiseksi ja viranomainen kymmenkertaisti hinnan – Suvi-Tuuli Kankaanpää maksaisi lääkkeestä lähes mitä vain, koska uskoo sen pelastavan hänen elämänsä

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat