Oletko vähentänyt suolan määrää ruokavaliossasi? Vastaa kyselyyn ja kerro kokemuksistasi - Hyvinvointi | HS.fi

Oletko vähentänyt suolan määrää ruokavaliossasi? Vastaa kyselyyn ja kerro kokemuksistasi

Lähes jokainen suomalainen saa ruokavaliostaan liikaa suolaa. Oletko päätynyt vähentämään suolan määrää ruokavaliossasi? Millaisia vaikutuksia huomasit? Vastaa kyselyyn ja kerro kokemuksistasi.

Viime vuosina suosiotaan ovat kasvattaneet erilaiset erikoissuolat, joiden käyttöä perustellaan mineraalien terveyshyödyillä.

26.11.2021 13:42

Liiallinen suolan saanti on suomalaisten suurimpia ravitsemuksen haasteita.

Vaikka suolan haitallisuudesta erityisesti verisuonten terveydelle on puhuttu vuosikymmeniä, keskimääräinen suolansaantimme on reippaasti yli suositusten.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaiseman Finravinto 2017 -tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta naisesta ja lähes jokainen miehistä saa ruokavaliostaan liian paljon suolaa.

Tietty määrä tavallisen ruokasuolan sisältämää natriumia on terveydelle välttämätöntä. Sydänliiton mukaan ihminen tarvitsee natriumia 1,3 grammaa päivässä.

Aikuiset saisivat suositusten mukaan syödä enintään viisi grammaa suolaa vuorokaudessa. Suomessa miehet kuitenkin syövät päivittäin keskimäärin lähes kymmenen grammaa ja naiset seitsemän grammaa suolaa.

Suositukset täyttyvät varsin nopeasti, sillä moni elintarvike sisältää paljon suolaa.

Moni suomalainen on yrittänyt vähentää suolaa terveys- tai muista syistä, joko itsekseen tai lääkärin kehotuksesta.

Suolan vähentämisen seurauksia ei kuitenkaan välttämättä heti huomaa, vaan vaikutukset kehossa ja terveydessä voivat näkyä vasta vuosikymmenten kuluessa.

Helsingin Sanomien toimituksessa tehtävä Sport-lehti tekee juttua aiheesta, ja se julkaistaan myös HS.fi:ssä. Vastaa kyselyyn ja kerro kokemuksistasi.

Yhteystietonsa jättäneiden vastaajien kommentteja saatetaan käyttää jutussa tunnistamattomina. Lisäksi toimittaja saattaa ottaa yhteyttä niihin vastaajiin, jotka ovat antaneet siihen luvan.

Emme julkaise yhteystietoja, mutta HS:n periaate on, että jutussa siteerattujen ihmisten henkilöllisyyden tulee olla toimituksen tiedossa.

Sport on liikuntaan ja hyvinvointiin keskittynyt aikakauslehti, jota tehdään Helsingin Sanomien toimituksessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat