Millaisia asioita häpeät? Vastaa HS:n kyselyyn - Hyvinvointi | HS.fi

Millaisia asioita häpeät? Vastaa HS:n kyselyyn

Toisinaan pienetkin kömmähdykset voivat jäädä hävettämään pitkäksi aikaa. Osallistu HS:n kyselyyn ja kerro, miten häpeä on elämääsi vaikuttanut.

16.12.2021 14:35

Poskia kuumottaa, otsalle kohoaa hikeä, koko kehossa tuntuu tukalalta. Tekisi mieli vajota maan alle, pois muiden silmistä.

Häpeä on piinallinen tunne. Usein se iskee pienten kömmähdysten jälkeen: on tullut möläytettyä jotain ajattelematonta tai kämmättyä töissä. Vaikka moka ei edes olisi järin suuri, häpeän tunne voi piinata pitkään – toisinaan vielä vuosia myöhemminkin.

Osalle ihmistä häpeän tunne on satunnainen seuralainen. Toiset taas ovat hyvin häpeäherkkiä, ja silloin arkipäiväinen elämä voi tuntua jatkuvalta häpeällisten hetkien sarjalta.

Häpeästä voi olla myös hyötyä, sillä usein se estää meitä toimimasta ajattelemattomasti. Liiallinen häpeän tunteissa vellominen voi kuitenkin olla henkiselle hyvinvoinnille haitallista.

HS tekee juttua häpeästä ja sen vaikutuksista elämään. Millaisia asioita juuri sinä häpeät? Miten häpeän tunne on elämääsi vaikuttanut?

Yhteystietonsa jättäneiden vastaajien kommentteja saatetaan käyttää jutussa tunnistamattomina. Lisäksi toimittaja saattaa ottaa yhteyttä niihin vastaajiin, jotka ovat antaneet siihen luvan.

Emme julkaise yhteystietoja, mutta HS:n periaate on, että jutussa siteerattujen ihmisten henkilöllisyyden tulee olla toimituksen tiedossa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat