Kuinka moni nainen voi tulla raskaaksi lähes viisikymppisenä? Asiantuntija kertoo, mitä naisen hedelmällisyydestä tiedetään - Hyvinvointi | HS.fi

Kuinka moni nainen voi tulla raskaaksi lähes viisi­kymppisenä? Asiantuntija kertoo, mitä naisen hedelmällisyydestä tiedetään

Naisen hedelmällisyys laskee iän mukana. Kaikille raskaaksi tulo yli 40-vuotiaana ei ole enää mahdollista, kertoo lapsettomuuslääkäri.

Iän mukana munasolujen määrä ja laatu laskevat ja raskaaksi tulo yli 40-vuotiaana on vaikeampaa kuin nuorempana.

23.12.2021 16:38

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, 47, kertoi keskiviikkona julkisuuteen odottavansa vauvaa. Me Naiset -lehden haastattelussa Kiuru kertoo, ettei ole halunnut kertoa raskaudestaan julkisuuteen aiemmin, koska on ikänsä puolesta riskiodottaja.

Myös näyttelijä, valokuvaaja Laura Malmivaara, 48, kertoi joulukuun alussa Seiska-lehdelle odottavansa lasta.

Näin iloiset uutiset eivät ole yli 40-vuotiaille naisille itsestäänselvyyksiä, sillä naisen hedelmällisyys alkaa tutkitusti laskea merkittävästi 35 ikävuoden jälkeen. HS kysyi naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna-Kaisa Poraselta viisi keskeistä kysymystä naisen hedelmällisyydestä ja iän vaikutuksesta siihen. Poranen työskentelee lapsettomuushoitoja tekevässä Felicitas-klinikassa Turussa.

Suomessa syntyi vuonna 2020 reilut 46 000 lasta. Synnyttäjien keski-ikä on meillä noussut jo yli 30 vuoden, ja yli 35 vuotta täyttäneiden synnyttäjien osuus oli viime vuonna 24,8 prosenttia. 40-vuotiaita ja sitä vanhempia synnyttäjiä on Suomessa vuodessa alle viisi prosenttia kaikista synnyttäjistä.

Ikä lisää keskenmenon riskiä ja lisäksi yli 40-vuotiaalla naisella raskauteen liittyy myös äidin omaan terveyteen liittyviä riskejä, kuten verenpaineen nousu.

Miten ikä vaikuttaa hedelmällisyyteen?

Porasen mukaan nainen on hedelmällisimmillään 20-vuotiaana, ja sen jälkeen hedelmällisyys lähtee hiljalleen laskuun.

”35 ikävuoden jälkeen laskuvauhti jyrkkenee ja 40 ikävuoden jälkeen hedelmällisyys on monilla naisilla hyvinkin matala ja keskenmenot lisääntyvät”, Poranen sanoo.

Kuinka pitkään raskaaksi tulo on naiselle ylipäätään mahdollista?

Hedelmällisyyden säilyminen on Porasen mukaan hyvin yksilöllistä. Sukusolut, eli naisella munasolut alkavat kuitenkin vähentyä ja niiden laatu heikkenee iän mukana.

”Luovutetuilla tai omilla nuorempana pakastetuilla munasoluilla raskaaksitulo on mahdollista vielä 50-vuotiaanakin”, Poranen kertoo.

Omilla munasoluilla kuitenkin esimerkiksi koeputkihedelmöityksen onnistumisprosentti on 43-vuotiaalla laskenut jo alle kymmenen prosentin. Siksi hedelmöityshoitoja ei Felicitas-klinikalla tehdä yli 45-vuotiaille naisille. Julkisen puolen hedelmöityshoidoissa yläikäraja naisille on 40 vuotta.

Porasen mukaan Suomessa ei ainakaan vielä ole kovin yleistä pakastaa omia munasolujaan mahdollista myöhempää käyttöä varten, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa niin tehdään yhä useammin. Suomessakin se on mahdollista, mutta Porasen mukaan erittäin kallista.

”Jos munasolujaan haluaa pakastaa, se kannattaa tehdä ennen kuin täyttää 35 vuotta”, Poranen sanoo.

Mitä elimistössä tapahtuu, kun hedelmällisyys laskee?

Naisen kohtu säilyy Porasen mukaan hyvinkin pitkään terveenä, jos se on rakenteeltaan normaali eikä siellä ole esimerkiksi isoja myoomia eli hyvänlaatuisia kasvaimia.

Munasoluun tulee iän myötä dna-häiriöitä eli kromosomivikoja. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että vaikka raskaus alkaisikin, on iso todennäköisyys, että se menee kesken.

”Alkioita voidaan viljellä koeputkihedelmöityksen aikana laboratoriossa jopa kuusi vuorokautta ennen siirtoa kohtuun. Hyvin usein yli 40-vuotiailla naisilla alkion jakaantuminen pysähtyy jo ennen kuin se voisi kiinnittyä kohtuun. Syynä on alkion kromosomivika”, Poranen kertoo.

Mitkä asiat naisen hedelmällisyyteen vaikuttavat?

Yksilölliset erot hedelmällisyydessä voivat olla suuriakin, mutta tilastollisesti ikä vaikuttaa hedelmällisyyteen eniten. Kun munasolujen määrä vähenee, vähenee myös estrogeenituotanto. Ikääntymiseen liittyy myös ovulaatioiden harveneminen, jolloin kuukautiskierto muuttuu epäsäännölliseksi ja keltarauhashormonin tuotanto vähenee.

Jonkin verran perimä voi vaikuttaa asiaan. Jos suvussa on ollut ennenaikaisia vaihdevuosia, jotka voivat alkaa jo alle 40-vuotiaana, se saattaa periytyä, Poranen sanoo.

”Se on kuitenkin harvinaista, eikä aina periydy”, Poranen sanoo.

Hedelmällisyyttä heikentää myös esimerkiksi ylipaino, mutta vaikutus on yhtä suuri nuorella kuin vanhemmallakin naisella. Terveellisillä elämäntavoilla, kuten tupakoimattomuudella voi myös vaalia hedelmällisyyttään, mutta nekään eivät auta siihen, että munasolut alkavat vääjäämättä heikentyä ja vähentyä, kun ikää karttuu.

Voiko ihminen itse päätellä elimistöstään, että hedelmällisyys on laskenut?

Porasen mukaan on yleistä, että yli 40-vuotiaana naisen kuukautiskierto lyhenee.

”Jos se on ollut esimerkiksi 28 päivää, se alkaa iän karttuessa helposti olla noin 22–25 päivää, mikä on yksi merkki hedelmällisyyden laskusta ”, Poranen sanoo.

Onko joillekin naisille yllätys, että hedelmällisyys laskee iän mukana?

Porasen mukaan joillekin on. Hänen mukaansa suurin osa naisista ei enää tule raskaaksi yli 43-vuotiaana.

”On hyvä asia että lapsen saamiseksi on monenlaisia vaihtoehtoja, ja joillekin raskaaksi tulo onnistuu vielä yli 40-vuotiaana”, Poranen muotoilee.

Hän kuitenkin muistuttaa, että julkisuudessa olevista iloisista esimerkeistä huolimatta lapsen saanti yli 40-vuotiaana ei ole läheskään kaikille mahdollista.

”Se kannattaa ottaa huomioon, varsinkin, jos haaveilee useammasta kuin yhdestä lapsesta”, Poranen sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat