Yhä useampi suomalainen käyttää iltaisin melatoniinia – Yliannostusta siitä ei voi saada, mutta joitain haittavaikutuksia on havaittu, asiantuntija sanoo

Melatoniini on noussut lääketilaston mukaan jo Suomen käytetyimmäksi unilääkkeeksi. Todellisuudessa suosio on vieläkin suurempaa, sillä tilastojen ulkopuolelle jäävät ravintolisiksi luokitellut melatoniinituotteet, joita voi ostaa ilman reseptiä.

Melatoniinia on Suomessa on saatavilla sekä reseptin vaativina unilääkkeinä että ravintolisiksi tulkittuina valmisteina. Ravintolisiä voi ostaa ilman reseptiä apteekeista ja päivittäistavarakaupoista.

Yhä useampien ihmisten iltarutiineihin on vakiintunut melatoniinipillerin nielaisu. Tuoreen tutkimuksen mukaan nukahtamisen jouduttaminen tällä tavoin on yleistynyt vauhdilla Yhdysvalloissa, ja sama ilmiö tunnistetaan Suomessakin.

Journal of American Medical Association (JAMA) -julkaisussa esitellystä tutkimuksesta uutisoi muun muassa uutiskanava CNN verkkosivuillaan. Tutkijoiden mukaan aikuiset käyttävät melatoniinia Yhdysvalloissa yli kaksi kertaa enemmän kuin vuosikymmen sitten, ja osa käyttäjistä ottaa selvästi suurempia annoksia kuin käyttöohjeissa neuvotaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat