”Merkittävä epidemia on edelleen käynnissä” – Korona­tilanne ei osoita laantumisen merkkejä, sanoo asian­tuntija

Myös vakavia tautimuotoja ilmaantuu. Rajoituksiin ei silti olla palaamassa.

Koronapotilasta hoidettiin Seinäjoen keskussairaalan teho-osastolla joulukuussa.

18.3. 15:05

On aivan ennenaikaista tehdä johtopäätös, että koronahuolet olisivat menneen talven lumia. Näin sanoo anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

”Merkittävä epidemia on edelleen käynnissä, ja myös vakavia tautimuotoja ilmaantuu vielä”, Reinikainen sanoi torstaina.

Hän arvioi maskien osuutta infektion hallinnassa melko vähäiseksi, mutta ei merkityksettömäksi. Hän pitää kuitenkin maskisuositusten säilyttämistä oikeana ratkaisuna.

”Maskisuosituksista luopumisella olisi ollut vahva symbolinen viesti, että koronaviruksesta ei enää tarvitse kantaa huolta.”

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa kootaan päivittäin tiedot koko maan teho-osastojen potilasmääristä. Reinikaisen mukaan tehohoidon kapasiteetti on nykytilanteeseen nähden riittävä.

”Selviämme varsin hyvin. Tällä hetkellä potilaat ovat kohtuullisen tasaisesti jakaantuneet eri puolille maata. Aika ajoin yksittäisissä sairaaloissa on kova kuormitus, mutta kokonaisuutena ei ole sellaista ongelmaa, etteikö tällaisesta potilasmäärästä selvittäisi.”

Maan teho-osastoilla oli torstaina hoidossa yhteensä 36 koronapositiivista potilasta. Heistä 27:llä koronavirusinfektion aiheuttama covid-19-tauti on myös tehohoidon tarpeen syy, kertoo Reinikainen.

Yhdeksällä eli neljänneksellä tehohoidossa olevista potilaista on korona, mutta heillä on jokin muu syy tehohoidon tarpeeseen.

Perjantaina THL kertoi, että tehohoidossa on 40 koronapositiivista potilasta.

”Mitään selkeää laskusuuntaa ei ole viime päivinä näkynyt”, professori Reinikainen sanoo.

”Tammikuulta alkaen nähtiin melko lailla johdonmukainen laskusuunta pääkaupunkiseudulla, mutta vastaavasti muualla maassa tehohoidon tarve on jopa hieman kasvanut. Näin ollen tehohoidon tarpeessa olevien kokonaisluku on pysynyt aika lailla ennallaan.”

Tammikuun loppupuolelta näihin päiviin koronapositiivisten tehohoitopotilaiden määrä on pysytellyt 30–40:n välillä. Tehohoitopotilaiden ikärakenteessa ei ole muutoksia.

”Mediaani on pysytellyt alle 60 vuodessa, eli puolet potilaista on alle ja puolet yli 60-vuotiaita”, Reinikainen kertoo.

Hoitojaksot teho-osastoilla ovat edelleen pitkiä. Tyypillisesti hoitojakso kestää kymmenkunta päivää.

Lue lisää: Sairaalahoidossa nyt 907 potilasta – HS:n päivittyvät grafiikat kertovat uusimmat tiedot korona­virus­­tilanteesta

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) sanoo, että koronarajoituksiin ei olla palaamassa.

”Totta kai rajoituksilla päästäisiin parempiin tuloksiin. Ilmapiiri yhteiskunnassa on sellainen, että rajoitusten aiheuttamat myötävaikutukset ovat monimutkaiset ja laajat.”

Ministeri sanoo olevansa huolissaan koronatilanteesta. Hän viittaa Tanskaan, missä koronarajoitukset purettiin helmikuun alussa. Siellä sairaalassa olevien koronapositiivisten potilaiden määrä lähes kaksinkertaistui 900:sta 1 700:aan.

”Meillä tämä ei ole äkisti ryöstäytynyt korkeisiin lukuihin. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä oli noin 650 pari-kolme viikkoa sitten. Nyt se on 850”, Lindén sanoi torstaina.

Perjantaina sairaalahoidossa oli yhteensä 907 koronapositiivista potilasta.

Ministerin mukaan rajoitusten haittavaikutukset talouteen ja työssäkäynnin edellytyksiin painavat arvioita tehtäessä enemmän vaa'assa.

”Kokonaispunninnan pohjalta tietyllä riskillä tässä mennään.”

Rajoitusten sijaan Lindén vetoaa ihmisten omaan toimintaan.

”Josko me ihmisiin ja heidän käyttäytymiseen vetoamalla kuitenkin sitten jatkamme. Maskeista luopumista ei ole nyt myöskään THL vielä suositellut.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat