Jos näkö tuntuu äkisti huonontuneen, taustalta voi löytyä yllättävä selitys – Silmälääkäri kertoo, mitä asialle voi tehdä

Kuivat silmät voivat tehdä normaalinäköisestä hetkeksi heikkonäköisen, sanoo silmälääkäri Henrik Rintala Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Kuivasilmäisyyden hoitoon käytetään silmätippoja, joita on lisättävä useita kertoja päivässä.

11.5. 19:00

Juttu on osa Minä väitän -sarjaa, jossa yksi asiantuntija kertoo näkemyksensä omaan alaansa liittyvästä kiinnostavasta aiheesta.

Silmätautien erikoislääkäri Henrik Rintala Tampereen yliopistollisesta sairaalasta:

”Näöntarkkuutta eli silmän kykyä erottaa yksityiskohtia kuvataan visus-arvolla, jossa 1,0 on normaali näöntarkkuuden raja. Kun arvo on 0,3 tai matalampi, henkilö määritellään heikkonäköiseksi.

Olen hoitanut potilasta, jonka näöntarkkuus oli ensimmäisessä tutkimuksessa 0,1. Kun silmään laitettiin kostutustippa, potilaan näöntarkkuus nousi 1,0:aan eli normaalin näöntarkkuuden rajalle. Syy potilaan näön sumenemiseen oli kuivasilmäisyydessä.

Silmätautien erikoislääkäri Henrik Rintala

Kuiva­silmäisyydessä kyynel­nestettä erittyy liian vähän tai sitä haihtuu tavallista nopeammin, kuten valtaosalla potilaista tapahtuu.

Silmän kyynelneste koostuu vesimäisistä, limaisista ja rasvaisista ainesosista, ja nesteen koostumus vaikuttaa sen haihtumis­nopeuteen. Mitä vähemmän kyynel­nesteessä on rasvaisia komponentteja, sitä nopeammin se poistuu silmän pinnalta. Tällöin silmän sarveis­kalvon pinnasta tulee epätasainen ja sen kyky taittaa valoa heikkenee, ja näkö sumenee.

Tulehdukset heikentävät kyynelnesteen laatua. Nesteen rasvainen, voiteleva osa tulee luomen reunaan avautuvista Meibomin rauhasista. Kun ne tulehtuvat, silmiä voiteleva erite paksuuntuu ja tukkii rauhasen suuaukon. Kun voiteluaineesta yksi osa on poissa, kyynelneste muuttuu liian vetiseksi.

Viima, pöly ja talvikaudella kuiva ilma pahentavat oireita.

Kuiva silmä koettaa korjata tilannetta itse lisäämällä kyynelnesteen eritystä, ja siksi kuivat silmät vetistävät ja vuotavat. Ne voivat olla valonarat, niitä voi poltella ja niissä voi olla roskantunne. Viima, pöly ja talvikaudella kuiva ilma pahentavat oireita.

Tarkkaa näkemistä vaativat asiat kuivattavat silmiä: kun keskitymme katsomaan pitkään kohdetta, kyynelnestettä silmien pintaan levittävä räpyttely jää vähiin. Silmiä kannattaakin välillä tietoisesti sulkea ja räpytellä.

Kuivasilmäisyys yleistyy naisilla vaihdevuosissa, kun elimistön hormonitasapaino muuttuu. Moni luopuu tässä vaiheessa piilolinssien käytöstä, sillä niiden käyttö yleensä pahentaa oireita. Osalla silmät ovat kuivat vain kesällä siitepölyaikaan, koska lääkkeistä esimerkiksi allergian hoidossa käytetyt antihistamiinit kuivattavat silmiä.

Silmän taittovirheen hoito laserleikkauksella vaurioittaa sarveiskalvon hermotusta ja sitä kautta vähentää kyyneleritystä. Tämän paranemiseen voi kulua kuukausia. Kuivasilmäisyys voi liittyä myös yleissairauteen, kuten kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Kuivia silmiä hoidetaan apteekista ilman reseptiä saatavilla kostutustipoilla. Ne tekevät silmän pintaan suojaavan kalvon. Tippoja pitää laittaa riittävän usein, jopa toista kymmentä kertaa päivässä.

Hankala kuivasilmäisyys voi vaarantaa silmien terveyden.

Osa tipoista on paksumpia geelejä, osa vesimäisiä. Moni käyttää päivällä juoksevampaa ja yöllä hoitavampaa, paksumpaa tippaa, sillä geelimäinen tippa sumentaa hetkeksi näköä. Tippoja kannattaa käyttää ennakoiden, jo ennen kuin avaa työaamuna älylaitteen tai astuu tuulisella säällä ovesta ulos.

Tukkeutuneet Meibomin rauhaset tunnistaa punaisista, ärtyneistä luomenreunoista. Tukkeumia voi avata painelemalla luomen reunoja sormella lämpimässä suihkussa tai puhtaalla vanulapulla lämpöhoidon jälkeen. Lämpöhoidossa silmille asetetaan lämmin kostea pyyhe noin viideksi minuutiksi. Lopuksi luomireunat on hyvä puhdistaa esimerkiksi vanutikuilla.

Ellei omahoito auta, kannattaa hakeutua silmälääkäriin: hankala kuivasilmäisyys voi vaarantaa silmien terveyden. Normaali kyynelneste toimii liukasteena luomien ja silmän sarveiskalvon välillä. Kun sen suoja heikkenee, silmän sarveiskalvon pinta vaurioituu ja siihen voi tulla pieniä haavaumia.

Vaikeaan kuivasilmäisyyteen liittyy tulehdus, jota hoidetaan kortikosteroidi- ja tarvittaessa siklosporiinitipoilla. Tulehtuneeseen luomireunaan on omat lääkevoiteensa.

Jos oma kyynelnesteen eritys on hyvin vähäistä, kyyneltiehyeisiin voidaan laittaa tulpat, jotka estävät kosteuden valumista pois silmän pinnasta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat