Moni sortuu aika­tauluttamaan lomaansa yhtä tiukasti kuin arkena – Työ­psykologi kertoo, millainen loma palauttaa parhaiten

Aloita ja lopeta kesälomasi keskellä viikkoa, vinkkaa työterveyspsykologi tietotyöläiselle.

Kesälomalla tarvitsee usein sopivassa suhteessa sekä lepoa, henkisiä virikkeitä sekä kevyttä liikuntaa.

21.6. 15:25

Kesäloma on monilla vielä edessä tai se on juuri alkanut.

Lomalla on tarkoitus palautua ja latautua pitkästä työrupeamasta. Kesän alussa hiihtolomasta alkaa jo olla aikaa, ja ympäri vuoden työskentelevillä on tavallisesti jo palautumistarvetta.

Lomalatautumiseen ei kuitenkaan kannata ladata kuitenkaan liikaa odotuksia, sanoo työterveyspsykologi Mari Laari Heltti Oy:stä.

Tarve palautumiselle ja lomalle on yksilöllinen, eikä ole yhtä oikeaa tapaa kerätä voimia tai rentoutua.

”Suurimmalla osalla ihmisistä on tarve vähän pidempään lomapätkään tässä vaiheessa vuotta”, Laari sanoo.

On myös ihmisiä, jotka vieraantuvat arjesta liikaa lomaillessaan viikkokausia putkeen. Heille sopii Laarin mukaan paremmin loma viikon tai parin pätkissä.

”Jotkut kaipaavat rutiineja. Työelämä yleensä tarjoaa niitä enemmän kuin loma-aika”, Laari sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että mitä enemmän on työstä kertynyttä kuormitusta, sitä pidempi lomapätkä on kesällä tarpeen.

Ei ole kovin rentouttava lomanaloitus, jos tiukin kuormituspiikki on juuri viimeisellä viikolla ennen lomaa.

Laari antaa hyvän vinkin toimistossa asiantuntijatyötä tekevälle lomalle lähtijälle. Monella kun on tapana paahtaa töitä viimeiseen minuuttiin ja aloittaa loma niin, että ajattelee edelleen kaikkia niitä työasioita, jotka jäivät tekemättä.

Ei ole kovin rentouttava lomanaloitus, jos tiukin kuormituspiikki on juuri viimeisellä viikolla ennen lomaa.

”Aloita loma keskellä viikkoa. Se voi olla hyvä tapa rauhoittaa työsumaa lähtiessä”, Laari neuvoo.

Loman voi järjestellä esimerkiksi niin, että ensimmäinen lomapäivä on tiistai, jolloin voi vielä maanantaina tulla tekemään viimeiset hommat toimistolle. Laari vielä vinkkaa, että sähköpostiin kannattaa ulkopuolisille kontakteille ilmoittaa silti, että loma alkaa jo edellisen viikon perjantaina.

Työn luonteellakin on merkitystä siinä, miten parhaiten palautuu.

”Jos tekee esimerkiksi fyysistä työtä, kannattaa kuunnella kehoaan eli kysyä itseltään, tarvitseeko lomallaan lepoa, henkisiä virikkeitä tai kevyttä liikuntaa”, Laari kertoo.

Fyysisestä työstä palautuminen riippuu siitä, miten kehonhuolto on työn arjessa hoidettu. Jos vaikkapa liikunnanohjaaja osaa palautua ja rauhoittua myös työn ja arjen keskellä, ei hänen tarvitse varata siihen erikseen aikaa lomalla.

Liikunta on monien mielestä yksi parhaita keinoja päästä irti työasioista ja palautua.

”Toisaalta moni tietotyöläinen sanoo, että lomalla on enemmän aikaa harrastaa liikuntaa”, Laari sanoo.

Liikunta on myös monien mielestä yksi parhaita keinoja päästä irti työasioista ja palautua. Tosin Laari ei suosittele todella kovaa kuntokuuria heti loman alkuun, varsinkaan jos takana on kuormittava alkuvuosi. Stressi kuormittaa kehoa siinä missä rankka liikuntakin.

Pidempään lomapätkään kannattaa suunnitella monenlaisia asioita. On hyvä vain levätä, tehdä jotain fyysistä ja lisäksi jotain ajatuksia haastavaa. Ei kukaan määrättömästi vain lepoa tarvitse, vaan vähän erilaisia virikkeitä.

”On kuitenkin tärkeää, ettei aikatauluta lomaansa yhtä tiukasti kuin arkena tekee”, Laari sanoo.

Lomaan kannattaa myös Laarin mukaan suunnitella jotain kivaa tekemistä, jota voi etukäteen vähän odotella.

Elämässä voi tietysti olla muitakin kuormittavia asioita kuin työ. Esimerkiksi lapsiperheissä vanhemmat voivat joutua jossain määrin vuorottelemaan lomien pitämisessä, että lapsilla on koko ajan hoitaja.

”Perheen sisällä olisi hyvä sopia, että kaikilla on mahdollisuus pieneen irtiottoon vaikkapa lapsiperhearjesta niin, että molemmat vanhemmat voivat viettää vaikkapa pari päivää omien kavereidensa kanssa tai niin, että pariskunta pääsee viikonloppulomalle ilman lapsia”, Laari sanoo.

Miniloma omassa kotikaupungissa voi hyvin riittää pieneksi irtiotoksi, jonka jälkeen jaksaa taas.

Yksityiselämässä voi olla jotakin erityisen stressaavaa meneillään lomasta huolimatta.

Laarin mukaan omia huolia ja murheita ei voi tietenkään kytkeä pois päältä, mutta itselleen voi silti antaa luvan olla vähän aikaa ajattelematta kaikkia ongelmia.

”Myös omiin ajatuksiin voi suhtautua myötätuntoisesti”, Laari sanoo.

Omaa stressinsietoaan ja palautumistaan stressistä kannattaa tarkkailla ja kirjata kokemuksiaan ylös, jotta tietää, miten loma kannattaa viettää niin, että on töihin palatessaan loman jälkeen riittävän levännyt.

Laarin mukaan ihmiset usein kyllä huomaavat oman kuormittuneisuutensa, mutta eivät reagoi tilanteeseen ennen kuin vointi alkaa olla häiritsevän huono.

Hän kehottaa käyttämään liikennevalomallia stressioireiden huomaamiseksi. Vihreä valo tarkoittaa, että nukkuu hyvin, on pääasiallisesti positiivinen ja ratkaisukeskeinen sekä suhtautuu asioihin asioina ja jaksaa olla sosiaalinen.

Jos työ on niin stressaavaa, ettei jaksa muuta, olisi hyvä pysähtyä miettimään, mikä oikein kuormittaa.

Keltainen valo kuvaa, että uni on jonkin verran häiriintynyt ja esimerkiksi heräilee aikaisin aamulla. Lisäksi ihmisellä on usein keskittymisvaikeuksia, hän ei saa aikaiseksi asioita niin hyvin kuin tavallisesti ja asioiden aloittaminen vaikeutuu.

Punainen valo tarkoittaa jo sitä, että herää niin, ettei saa enää unta, jaksaa työpäivän, muttei mitään muuta ja vetäytyy sosiaalisista suhteista. Tunnekontrolli saattaa myös heikentyä niin, että ärsyyntyy todella herkästi.

Jos työ on niin stressaavaa, ettei jaksa oikein muuta, olisi hyvä pysähtyä miettimään, mikä oikein kuormittaa. Ja jutella asiasta jonkun ystävän tai jopa ammatti-ihmisen, kuten työterveyspsykologin kanssa.

Arjessa pitää Laarin mukaan olla muutakin kuin työ. Moni jättää harrastukset, jos väsyttää, vaikka juuri harrastuksista saisi lopulta kaivattua irtiottoa, vaihtelua ja energiaa.

Laari antaa tietotyöläiselle lomalta paluuseen saman vinkin kuin lähtiessä.

”Palaa lomalta keskellä viikkoa”, hän sanoo.

Torstai voi olla hyvä päivä palata toimistolle, jolloin voi pari päivää perata loman aikana kertyneet viestin ja asiat pois alta. Sitten on taas viikonloppu, jonka jälkeen voi aloittaa työarjen täysillä. Silloinkin kannattaa sähköposti-ilmoituksiin ulkopuolisille kertoa, että palaa lomalta vasta maanantaina.

Lue lisää: Moni tekee lomalle lähtiessään aina saman virheen – Tässä ovat lomailijan kymmenen käskyä, joiden avulla työasiat todella katoavat mielestä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat