Syksyn flunssakausi on alkanut, mutta osaamme väistää sitä paremmin kuin koskaan – Pandemia-ajalta kannattaa muistaa nämä keinot

Tänä syksynä yleisimmät hengitystieinfektiot ovat vaarattoman flunssan lisäksi influenssa mutta myös koronavirus. HS kysyi, mitä pandemian aikana opittuja tapoja kannattaa edelleen noudattaa, jotta flunssalta välttyisi.

Aikuinen sairastaa vaarattoman flunssan keskimäärin kahdesta kolmeen kertaan vuodessa. Näin ei välttämättä ole edellisvuosina päässyt käymään, kertoo THL:n tartuntatautilääkäri.

30.8. 11:04 | Päivitetty 30.8. 18:54

Syksyn flunssakausi on tuttuun tapaan alkanut, kun ihmiset ovat vähitellen tehneet paluuta kouluihin ja työpaikoille.

”Ihmiset ovat palanneet normaaliin kanssakäymiseen. Ollaan taas enemmän ryhmissä ja suljetuissa tiloissa. On isompi riski saada flunssa, ja virukset kiertävät helpommin”, kuvailee tartuntatautilääkäri Katja Kotkavaara Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Aikuinen sairastaa vaarattoman flunssan keskimäärin kahdesta kolmeen kertaan vuodessa. Näin ei välttämättä ole edellisvuosina päässyt käymään, Kotkavaara muistuttaa.

”Kontakteja on ollut vähemmän, eivätkä ihmiset ole keränneet suojaa tiettyjä taudin­aiheuttajia vastaan. Taudinaiheuttajista saa vastustuskykyä, joka tosin ei kestä pitkään.”

Yleisimmät hengitystieinfektiot tänä syksynä ovat vaarattoman flunssan lisäksi influenssa mutta myös koronavirus, jota vastaan suomalaiset ovat suojautuneet pari viime vuotta.

HS kysyikin THL:n tartuntatautilääkäriltä, mitä pandemian aikana opittuja tapoja kannattaa edelleen noudattaa, jotta voisi mahdollisesti välttyä flunssatartunnalta tänä syksynä.

THL:n yleinen kasvomaskisuositus koronaviruksen suhteen on poistunut muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Maskia suositellaan käytettäväksi edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä tietyissä tilanteissa, kuten silloin, jos on hakeutumassa koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin.. Kuvassa FFP2-maski.

Näkyvin pandemia-ajan suojautumiskeino on eittämättä ollut katukuvaan ilmestyneet kasvomaskit. Koronaviruksen suhteen THL:n yleinen kasvomaskisuositus on poistunut muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Tärkein käytännön tapa on huolellinen käsienpesu. Kun se ei ole mahdollista, voi käyttää käsihuuhdetta.

Kotkavaaran mukaan maskia voi käyttää oman harkinnan mukaan, mutta flunssalta suojautumiseen sitä ei Suomessa olla yleensä käytetty.

Tärkein käytännön tapa on huolellinen käsienpesu, Kotkavaara kertoo. Kun käsienpesu ei ole mahdollista, voi käyttää käsihuuhdetta.

”Käsien peseminen kunnolla vedellä ja saippualla niin ulkoilun kuin yskimisen tai niistämisenkin jälkeen: tämä on varmasti tuttua kaikille, mutta siitä on hyvä muistuttaa.”

Erityisesti tulisi välttää koskemasta likaisilla käsillä kasvojen aluetta, kuten suuta, nenää tai silmiä. Jos hyvä käsihygienia on tärkeä, niin on myös oikeaoppiminen yskiminen, jolla estetään flunssatartuntojen leviämistä erityisesti julkisissa tiloissa.

”Yskiessä käyttää joko liinaa, jonka heittää sitten pois, tai yskii tarvittaessa kyynär­taipeeseen”, Kotkavaara ohjeistaa.

”Käsien peseminen kunnolla vedellä ja saippualla: tämä on varmasti tuttua kaikille, mutta siitä on hyvä muistuttaa”, sanoo THL:n tartuntatautilääkäri.

Influenssalta sen sijaan voi suojautua myös ottamalla rokotukset.

Vielä influenssatartunnat eivät jyllää Suomessa. Influenssa on kuitenkin syytä pitää mielessä, sillä influenssakausi saattaa alkaa tänä vuonna tavallista varhemmin.

”Tavanomaisesti ensimmäisiä yksittäisiä influenssatartuntoja todetaan loppusyksyn aikana. Epidemia käynnistyy yleensä vuoden vaihteen tienoilla, ja huippuviikot koetaan tavanomaisesti helmi-maaliskuussa. Tässäkin on kausittaisia eroja.”

Hyvä yleisohje on jäädä kotiin, jos itsellä on oireita.

Euroopassa influenssa-aktiivisuus on tilastojen mukaan ollut 2021–2022 kautena korkeampaa kuin 2020–2021, mutta matalampaa kuin ennen koronaviruspandemiaa, Kotkavaara tarkentaa.

Hyvä yleisohje hengitystieinfektioiden leviämisen ehkäisemiseksi on jäädä kotiin, jos itsellä on oireita. Tämäkin tietysti mahdollisuuksien mukaan, Kotkavaara sanoo.

”Yleisvointi, työnkuva ja tilanne ratkaisevat aina. [Flunssan] taudinkuva voi vaihdella paljon: voi olla voimaton olo, nuhaa, yskää ja kuumetta. On myös oireettomia ihmisiä, jotka kantavat flunssaviruksia.”

Muutoin vaarattomalta flunssatartunnalta voi koittaa suojautua pitämällä huolta omasta hyvinvoinnistaan ja terveydestään.

”Terveiden elämäntapojen noudattaminen ja mahdollisten omien pitkäaikaissairauksien hyvä hoito on tärkeää.”

Riskiä saada tartunta on kuitenkin vaikea minimoida tai täysin poistaa.

”Tavanomaiset flunssat eivät ole vaarallisia ja kuuluvat elämään. Niiden täysi välttäminen on vaikeaa.”

”Tavanomaiset flunssat eivät ole vaarallisia ja kuuluvat elämään”, Katja Kotkavaara muistuttaa.

Lue lisää: THL:n tartuntatautilääkäri: Syksyllä voi odottaa ärhäkämpi ja varhaisempi influenssa-aalto

Oikaisu 30.8.2022 kello 18.50: Kuvatekstissä kerrottiin ensin, että Maskia suositellaan käytettäväksi julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä. Tosiasiassa THL suosittaa maskin käyttöä silloin, jos hakeutuu koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin, on hengitystieinfektion oireita tai tietää altistuneensa koronavirukselle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat