Tuomas Nurmela oli lapsena niin allerginen, että joutui käymään kylmässä suihkussa – Aikuisena hän sai tietää, että allergia­listalla onkin vain yksi ruoka

Tuomas Nurmela oli lapsena testien mukaan allerginen lukuisille ruoka-aineille. Tietämys allergioista on 30 vuoden aikana lisääntynyt ja allergioiden hoito muuttunut.

Tuomas Nurmela syö elämänsä toisen kala-aterian ravintola Elitessä.

5.11. 11:00 | Päivitetty 5.11. 11:33

Tuomas Nurmela, 41, muistelee olleensa lapsena niin allerginen, että meni yöllä jääkylmään suihkuun, koska ei muuten vain voinut olla.

”Vain suihku helpotti oloani, sillä allergialääkkeet eivät aina tehonneet siitepölyallergiaani”, Nurmela sanoo.

Jo alle kouluikäisenä Nurmela kävi allergiatesteissä, joissa selvisi hänen olevan allerginen lukuisille hedelmille ja vihanneksille sekä pähkinöille. Myös kala ja äyriäiset olivat kiellettyjen ruoka-aineiden listalla.

Hänellä on täti, joka on pahasti allerginen pähkinöille ja siksikin Nurmelan vanhemmat noudattivat allergiatestejä ja niiden tulkintoja tarkkaan. Lapsena se harmitti esimerkiksi silloin, kun Nurmela kävi edesmenneen mummonsa kanssa vapaongella.

”Saatiin usein ahvenia, mutta en itse niitä pystynyt syömään ja harmittihan se”, Nurmela sanoo.

Testit tehtiin aikanaan Allergiasairaalassa ihopistokokeina, jossa iholle tiputetaan pieni määrä allergeenia ja ihoon tehdään pieni pistos. Allergisella iho reagoi turpoamalla vähän.

"Vuosien varrella olen alkanut syödä esimerkiksi sitrushedelmiä, kun olen huomannut ettei niistä ole tullut oireita. Myös paprikaa ja tomaattia huomasin jossain vaiheessa voivani syödä”, Nurmela kertoo.

Nurmela siis tiesi, että osa lapsuusajan ruoka-allergioista voi hävitä aikuiseksi tultaessa ja asia mietitytti aina välillä.

”Kerran olin Taiwanissa ravintolassa, jossa eteeni kannettiin erilaisia kaloja ja hedelmiä. Vaikka yritin kertoa olevani allerginen mereneläville, pähkinöille, manteleille ja useille hedelmillekin, se oli turhaa”, Nurmela kertoo.

Ateria jäi syömättä.

Hän on työssään matkustellut paljon ja ollut töissä myös ravintola-alan yrityksessä, jossa ruokaili usein eri ravintoloissa. Joskus hän unohti etukäteen toimittaa ravintolaan listan 7–9 ruoka-aineesta, joita ei voinut syödä.

Allergiat siis rasittivat vähän väliä.

”Halusin selvittää, mille kaikelle olen oikeasti allerginen”, Nurmela kertoo.

Hän varasi työterveyslääkärin kautta ajan allergiatesteihin. Nyt testit tehtiin verikokeista otettavalla näytteellä. Tulokset tulivat noin viikkoa ennen haastatteluhetkeä. Nurmela on vieläkin hämmentynyt.

”En ole allerginen millekään muulle ruoalle kuin hasselpähkinälle”, hän kertoo.

”Tietämys allergioista on 30 vuoden aikana lisääntynyt”, kertoo osastonylilääkäri Hilkka Viitanen Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus).

Viitasen mukaan mahdollisuudet testata esimerkiksi ristiallergiaa ovat kehittyneet.

”Pähkinäallergia on useimmiten koivun siitepölyn ristiallergiaa ja nykyään on mahdollisuus testata, onko potilaalla todellinen pähkinäallergia vai onko kyseessä siitepölyallergian ristireaktio”, Viitanen kertoo.

Noin kymmenen viime vuoden aikana mahdollisuudet tarkempiin allergiatutkimuksiin ovat parantuneet. Viitasen mukaan koivun siitepöly sisältää useita eri proteiineja, ja osa niistä on hyvin samankaltaisia kuin kasvisten ja vihannesten proteiinit. Elimistö tunnistaa ne väärin.

Vielä 1970–80-luvuilla tehtiin Viitasen mukaan testisarjoja, joissa ihopistokokeissa koivuallergikot saivat valtavan määrän vääriä positiivisia testituloksia monista kasviksista ja vihanneksista ja pähkinöistä.

”Väestötasolla en osaa sanoa, paljonko tämmöisiä ihmisiä on”, Viitanen sanoo.

Ristiallergiasta koivulle allerginen voi saada lievän reaktion, kuten suun kutinaa. Tyypillisiä ristiallergioita aiheuttavia ruokia ovat pähkinän lisäksi ainakin omena ja porkkana.

”Jos taas on allerginen pähkinän tietyille proteiinille, kuten varastoproteiineille, voi olettaa vaikeita allergisia reaktioita”, Viitanen kertoo.

Ristiallergiassa ruoka-aineita ei ehdottomasti kielletä, koska reaktiot ovat lieviä ja ohimeneviä. Lisäksi esimerkiksi kuumennettuna ruoka-aine ei silloin aiheuta reaktiota. Jos ihminen on allerginen vaikkapa pähkinän varastoproteiineille, kuumentamisella ei ole merkitystä, vaan oireita tulee siitä huolimatta.

Tuomas Nurmela maistaa hiillostettua taimenta ravintola Elitessä.

Kun Tuomas Nurmela sai tietää, ettei ole kalalle allerginen, hän päätti heti kokeilla kala-ateriaa. Hän kyseli tutuiltaan, mikä kala olisi hyvää ja päätyi tekemään itselleen muikku- ja lohiaterian. Muikut hän osti perattuina ja leivitti ne korppujauhoilla, lohifileen hän paistoi uunissa. Kalan kanssa hän valmisti perunamuusin.

”Pyysin ystäväni syömään ja asetin Epipen-kynän lautastemme väliin”, Nurmela kertoo.

Epipen on adrenaliinikynä, jonka voi pistää lihakseen mahdollisen vakavan anafylaktisen allergisen reaktion alkaessa itse tai jonkun lähellä olevan avustamana.

Viitasen mukaan siedättäminen on ylipäätään nykyään tärkeä osa allergioiden hoitoa, eikä nykyään kehoteta välttämään allergiaa aiheuttavia ruokia samaan tapaan kuin vuosia sitten.

”Turha välttäminen vaikuttaa usein elämänlaatuun, ravinnon monipuolisuuteen ja vaikuttaa esimerkiksi kouluruokailujen järjestämiseen”, Viitanen sanoo.

Jos ruoka-aineallergiaa ei allergiatestissä näy tai kyse on ristiallergiasta, voi Viitasen mukaan kokeilla sen syömistä kotona. Aiemmin allergisen voi olla hyvä keskustella asiasta lääkärin kanssa, sillä tarvittaessa kokeilun voi tehdä myös lääkärin valvonnassa.

Kokeiluun kannattaa Viitasen mielestä ainakin ryhtyä, jos kyseessä on jokin keskeinen ruoka-aine, kuten maito tai muna. Allergiatesteihinkin voi hyvin mennä, mutta todellisen tarpeen arvioi allergialääkäri.

”Jos on koko elämänsä ollut syömättä kalaa, on periaatteessa mahdollista, ettei veressä ole allergiatestissä testattavia vasta-aineita ollenkaan”, Viitanen sanoo.

Ei ollut siis aivan varmaa, saisiko Nurmela kalasta allergiaoireita.

”Minua kyllä jännitti, mutta reaktiota ei tullut”, Nurmela kertoo.

Muikut eivät hänen mielestään maistuneet oikein miltään, mutta lohi oli hyvää. Hän odottaa kovasti voivansa osallistua rapujuhliin, sillä aiemmin hän on vain autellut muita kuorimaan rapuja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat