Seksi­fantasioihin liittyy turhaa häpeää, sanoo asian­tuntija – Mistä sinä fantasioit? Vastaa HS:n kyselyyn

Seksifantasioiden tarkoituksena on halun lisääminen tai omien rajojen testaaminen ajatusleikin tasolla. Vastaa HS:n seksifantasioita koskevaan kyselyyn ja osallistu samalla tutkimukseen.

Vaikka seksifantasiat ovat tärkeä osa ihmisen seksuaalisuutta, monilla niihin liittyy silti epävarmuutta ja turhaa häpeää, sanoo asiantuntija.

16.11. 9:53

Haaveiletko univormuista, kihelmöivästä alastonuinnista, saavuttamattomasta henkilöstä, valtaleikeistä, kimppakivasta tai siitä, että eroottinen hetki keskeyttää arkisen tiskaamisen keittiössä?

Fantasia on seksuaalisuuden ilmentymä, jossa luodaan mielikuvituksen avulla seksuaalista mielihyvää tuottava kuvitteellinen maailma tai tilanne.

”Seksuaalisuus on useille ihmisille hyvinvoinnin kannalta keskeinen asia, jolla kiinnitytään myös muihin ihmisiin. Ajatusleikkinä fantasiointi on taas seksuaalisuudessa keskeinen asia”, sanoo mediatutkimuksen professori Susanna Paasonen Turun yliopistosta.

”Fantasioissa voi sijoittaa itseään erilaisiin tilanteisiin. Niiden tarkoituksena voi olla seksuaalisen halun lisääminen tai omien seksuaalisten rajojen testaaminen. Sen tutkiminen, mikä kaikki minulle voisi sopia ja mitä voisin olla, ja mitä taas en.”

Seksifantasiat ovat monelle yksityinen asia, joista ei kerrota välttämättä edes omalle kumppanille. Niitä ei ole myöskään Suomessa kovin paljon tutkittu.

HS kysyy nyt verkkokyselyssä, millaisia fantasioita suomalaisilla on. Millaisissa tilanteissa fantasioit ja millainen merkitys fantasioilla sinulle on?

Jutun lopusta löytyvän kyselyn vastausten perusteella on tarkoitus tehdä laaja juttu, ja aineistoa saatetaan käyttää täysin anonymisoituna myös tutkimuskäytössä Turun yliopistossa. Tutkimuksessa vastuuhenkilö on mediatutkimuksen professori Susanna Paasonen.

HS:n periaatteena on pyytää verkkokyselyiden vastaajilta nimi ja yhteystiedot, mutta nämä jäävät ainoastaan jutun kirjoittavan toimittajan tietoon. Jutussa voidaan käyttää sitaatteja vain nämä tiedot jättäneiltä vastaajilta. Tutkimuskäyttöön nimiä ja yhteystietoja ei luovuteta.

Millainen on seksifantasioiden ja todellisuuden välinen suhde?

Joskus oletetaan, että fantasiat ja fantasioijan identiteetti menevät yksiin, mutta näin ei kuitenkaan välttämättä ole, Paasonen huomauttaa. Hänen mukaansa tutkimuksissa on todettu fantasioihin liittyvä joustavuus: se, mikä niissä viehättää, ei mene aina yhteen sen kanssa, miten seksiä haluaa todellisuudessa harrastaa.

Fantasioidessa voidaan esimerkiksi leikitellä sukupuolitettujen, äärimmilleen vietyjen valta-asetelmien kanssa, mutta se ei tarkoita, että ne hyväksyttäisiin tosielämässä.

”Voi hyvin ajatella, että tosielämässä arvoni ovat tällaiset ja fantasioissa ja pornossa minulle toimii tämä. Jotkut kipuilevat ristiriidan kanssa, toiset eivät”, Paasonen sanoo.

Joillekin fantasionti vaatii tuttuja, arkisia elementtejä ja tunnistettavuutta, ja myös omien kokemusten muistelu voi toimia sen lähteenä. Toisille taas ei. Toiset myös etäännyttävät itsensä fantasioimastaan tilanteesta, eivätkä ajattele itseään siihen mukaan.

”Fantasioiden ainekset eivät tule tyhjästä. Ne ovat yhdistelmä kokemuksia ja kulttuurisia aineksia, sitä mitä on kuullut ja nähnyt”, Paasonen sanoo.

”Ne eivät myöskään useinkaan pysy muuttumattomina. Se, mikä toimi jollekin teini-ikäisenä, ei todennäköisesti toimi enää keski-iässä.”

Seksifantasiat ovat myös yksi yleisemmistä syistä, joiden takia ihmiset ottavat yhteyttä Sexpon seksuaalineuvontaan. Seksuaalineuvoja Essi Siljorannan mukaan fantasioihin liittyy epävarmuutta ja turhaa häpeää.

Jotkut miettivät, ovatko omien fantasioiden aiheet sallittuja tai normaaleja. Siljorannan mukaan vastaanotolla käydään paljon läpi sitä, että kaikesta voi fantasioida. Kyse on siitä, mitkä fantasiat ovat toteuttavissa ja mitkä eivät.

Jotkut parisuhteessa olevat taas pohtivat, onko esimerkiksi seksin aikana sallittua fantasioida ja pitääkö omista fantasioista kertoa kumppanille.

Vastaanotolla puhutaan usein myös seksuaalisuuden ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta tai oman parisuhteen laajentamista tai avaamista ulkopuolisille suhteille.

Siljorannan mukaan fantasiat ovat tärkeä osa ihmisten seksuaalisuutta.

”Se voi olla ainutlaatuinen maailma, jolla voi laajentaa omaa seksuaalisuutta tai rikastuttaa esimerkiksi sooloseksiä”, Siljoranta sanoo.

Osa ihmisistä haluaa pitää fantasiansa itsellään ja erillään todellisuudesta. Toiset taas haluavat toteuttaa haaveensa.

”Fantasiat voivat myös liittyä omaan suhteeseen, eikä niihin liity mitään mystistä tai kaukaista haavetta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat