Hinnat ovat nousseet niin paljon, että tänä kesänä ei mennä edes päiväksi Tukholmaan

Jos voin vielä joskus viedä perheeni kämäiseen sushibuffettiin tsekkaamatta ensin tilin saldoa verkkopankista, lupaan olla kiitollinen, kirjoittaa Laura Friman kolumnissaan.

”Äiti, ollaanko me nykyään köyhiä?”

Jos saisin euron joka kerta, kun lapseni ovat esittäneet tänä keväänä minulle tämän kysymyksen, rahahuoleni eivät olisi niin suuria. Lasten kysymys on kummunnut vakio­vastauksestani melkein kaikkeen viime kuukausina: ei, ei osteta, ei ole rahaa. Ja ei, ei mennä, ei ole varaa.

Vastaan kaikesta huolimatta lapsilleni kerta toisensa jälkeen, että emme silti ole köyhiä.

Meillä on yhä kiva koti, tilava auto, kaikin mukavuuksin varustettu vapaa-ajan asunto ja aivan liian monta suoratoisto­palvelu­tilausta. Silti taloudellinen tilanteemme on tiukempi ja ihan erilainen kuin koskaan aiemmin.

Mökin sähkölaskujen summaa en kehtaa edes sanoa ääneen.

Kaikki on kallistunut kertaheitolla. Asuntolainan korot ovat pompsahtaneet prosenttitolkulla, yhtiövastike lähes tuplaantunut ja mökin sähkölaskujen summaa en kehtaa edes sanoa ääneen, vaikka pytinkiä on pyöritetty koko talvi vain peruslämmöllä. Ruuan hinnan nousun tietävät kaikki.

Kaiken kaikkiaan käytettävissämme on yhtäkkiä kuukausittain vähintään 500 euroa, pahimmillaan tonni, vähemmän kuin aiemmin.

Se on iso summa ja karsii kaiken ylimääräisen luksuksen: spontaanit ravintolakäynnit, viikonloppu­leffat teatterissa, kaiken sen ihanan ja ylellisen, johon olemme tottuneet.

Tänä kesänä ei lähdetä matkalle edes päiväksi Tukholmaan, sillä kuusihenkiseltä perheeltä siihenkin uppoaa puolivahingossa tonni. Harmittaa, mutta hengissä selvitään.

Eksotisoin törkeästi hetkellistä niukkuutta.

Seuraa paljastus, joka taatusti ärsyttää monia: jollain kierolla tavalla jopa nautin vähän siitä, että joudun leipomaan marttaillen sämpylöitä, myymään kaupunginosa­kirppiksellä turhimmat paljettimekkoni seitsemällä eurolla (sillä rahalla saa aivan hemmetisti makaronia) ja hakemaan Lidlin etukupongilla ilmaisen pakaste­pinaattikeiton lounaaksi.

Eksotisoin törkeästi hetkellistä niukkuutta. Asenteeni perustuu tietysti vain optimismiin: kohta kaikki on taas paremmin ja vien perheen artesaani­pizzalle.

En osaa kuvitella sitä ahdistuksen määrää, jos tilanne tuntuisi pysyvältä.

Otan tämän myös oppimis­kokemuksena ja herätyksenä. Jos voin vielä joskus viedä perheeni kämäiseen sushibuffettiin tsekkaamatta ensin tilin saldoa verkkopankista, lupaan olla kiitollinen.

Aika kauan tässä eleltiinkin vapaa­matkustajina nollakoroilla.

Toimittaja Tuija Siltamäki kirjoitti keväällä Ylen kolumnissaan pistämättömästi siitä, miten keskiluokka uhriutuu tällä hetkellä urakalla kaiken kallistumisesta.

Minä en jaksa. Aika kauan tässä eleltiinkin vapaa­matkustajina nollakoroilla. En kaipaa sääliä, sillä monelle köyhyys­larppimme on ollut arkea jo iät ja ajat.

Tilanteeni ei muutenkaan ole kenenkään syytä, paitsi korkeintaan erään Vladimir Putinin. Olen melko varma, että uhriutumiseni ei häntä hetkauta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat