Närästys vaivaa monia suomalaisia – Lääkäri kertoo, milloin oireista pitää huolestua

Paljon käytettyihin happosalpaaja­lääkkeisiin liitetään myös monenlaisia riskejä. Asiantuntija pitää riskejä yksittäisen ihmisen kohdalla hyvin pienenä eikä suosittele lääkkeen lopettamista, jos se auttaa närästykseen.

Rinnan polttelu ja mahahappojen nousu ruokatorveen vaivaavat monia suomalaisia.

10.3. 12:24

Ylävatsavaivat ja närästys ovat hyvin yleisiä. Ruokailun jälkeen rinnan alla tuntuu polttelua tai suuhun nousee karvasta nestettä. Tuhti ateria painaa vatsassa tavattoman raskaana, vatsa turpoaa ja röyhtäilyttää. Yleisin syy näille oireille on refluksitauti.

”Refluksitaudista kärsii 9–26 prosenttia ihmisistä”, sanoo apulais­ylilääkäri Teppo Stenholm Turun yliopistollisen keskussairaalan gastro­enterologian poliklinikasta.

Närästys on refluksitaudin tyypillinen oire, johon pahimmillaan liittyy vatsahappojen nousu suuhun asti.

”Yleisin refluksitaudille altistava tekijä on palleatyrä, jossa kudosten venyttymisen seurauksena ruokatorven alasulkijan toiminta häiriintyy ja mahan sisältö karkaa helpommin ruokatorven puolelle”, Stenholm sanoo.

Palleatyrä yleistyy iän mukana ja sellainen on Stenholmin mukaan todettavissa enemmistöllä yli 70-vuotiaista.

Lievää närästystä voi hoitaa elämäntapa­muutoksilla. Esimerkiksi suklaan ja kahvin vähentäminen voivat auttaa. Närästysoireet saattavat helpottua myös korottamalla sängyn päätyä, laihduttamalla, välttämällä raskaita ilta-aterioita ja lopettamalla tupakoinnin. Oireita voivat pahentaa myös hiilihappo­pitoiset juomat, alkoholi ja rasvainen ruoka.

Protonipumpun estäjät eli happosalpaajat ovat refluksitaudin lääkkeistä tehokkaimpia ja Stenholmin mukaan yleensä hyvin siedettyjä. Niitä käyttävät kymmenet- tai jopa sadattuhannet potilaat Suomessa. Näitä lääkkeitä on saatavana apteekista myös ilman reseptiä ja niitä käytetään paljon itsehoidossa.

Lääkäriä tarvitaan närästysoireen hoidossa, jos ei lääke ei auta oireeseen tai jos oire on yli 55-vuotiaalle uusi ja aiemmin tutkimaton. Kiireellinen lääkärin arvio tarvitaan, jos oireeseen liittyy oksentelua, laihtumista, mustia ulosteita tai nielemis­vaikeuksia. Näissä tapauksissa on tehtävä tähystys muun vakavamman sairauden poissulkemiseksi.

Uutispalvelu Duodecim kirjoitti helmikuun lopussa JAMA Network Open -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan protonipumpun estäjät saattavat altistaa niiden käyttäjiä antibiooteille vastustus­kykyisille suolisto­bakteereille.

Tunnetuimpia esimerkkejä näistä ovat antibiootteja pilkkovaa esbl (extended spectrum betalactamase) ja entsyymiä tuottavat kolibakteerit. Mrsa (metisilliini­resistentti Staphylococcus aureus) ei ole suolisto­bakteeri, mutta sitä tavataan iholla ja nenänielussa.

Happosalpaajien käyttäjillä riski tällaisten bakteerien oireettomalle kantajuudelle oli noin 1,5-kertainen, eikä tulehduksen riskin todettu suurentuneen. Samassa tutkimuksessa sekä antibioottien että laksatiivien käyttöön liittyvä moni­resistenttien suolisto­bakteerien kantajuuden riski oli vielä suurempi.

Stenholm on tutustunut tutkimukseen ja sanoo, että kenenkään ei pelkästään tämän tutkimustuloksen takia pitäisi lopettaa lääkärin määräämän lääkkeen käyttöä.

Hänen mukaansa löydöksellä voi olla merkitystä esimerkiksi pitkä­aikaisessa laitoshoidossa vastustus­kykyisille suolisto­bakteereille altistuvien potilaiden hoito­käytännöille.

Happosalpaajien käytön lisääntyminen on vähentänyt refluksi­taudin leikkaus­hoitojen tarvetta dramaattisesti.

Vastustuskykyisten suolisto­bakteerien kantajuus kehittyy suun kautta tapahtuvan mikrobi­altistuksen seurauksena.

”Hapan mahaneste toimii luonnollisena suojana ulkoisia uhkia vastaan, eikä bakteerin vastustuskyky antibiooteille heikennä tätä. Happosalpaajat vähentävät mahanesteen happamuutta, mikä heikentää suojan tehoa”, Stenholm sanoo.

Hän painottaa, että jo aiemmin on tiedetty, että antibioottihoidot vähentävät suoliston tervettä bakteeri­massaa ja tarjoavat siten moni­resistenteille suolisto­bakteereille otolliset olosuhteet.

Happosalpaajia voidaan lääkärin harkinnan mukaan käyttää myös pitkäaikaisesti, jos potilaalla on esimerkiksi palleatyrä ja hankalia refluksioireita. Happosalpaajien käytön lisääntyminen on vähentänyt refluksitaudin leikkaushoitojen tarvetta dramaattisesti.

Lääkkeiden käyttöön liittyy Stenholmin mukaan aina myös haittoja ja riskejä. Happosalpaajien pitkäaikaiseen ja suuriannoksiseen käyttöön on tuoreen havainnon lisäksi liitetty aiemmin myös esimerkiksi luun tiheyden alenemisen ja keuhkokuumeen suurentunut riski. Leikkaushoitoihin vakavia riskejä liittyy kuitenkin lääkkeiden käyttöä enemmän.

Happosalpaajia myös määrätään nykyään herkästi hyvinkin epämääräisiin oireisiin hoitokokeiluina. Lyhyestä kuurista ei ole haittaa, mutta hoitokokeiluja tehtäessä on muistettava myös monet muut ylävatsalle paikantuvia oireita aiheuttavat vakavatkin sairaudet, kuten sydäntaudit.

Pitkäaikaiseen refluksivaivaan liittyy myös riskejä.

Ruokatorven alaosan limakalvo muuttuu muutamalla prosentilla potilaista pitkäaikaisen happoaltistuksen seurauksena ohutsuolen limakalvoa muistuttavaksi Barretin ruokatorveksi. Siihen voi sen koosta riippuen liittyä ruokatorven syövän riski. Suuren riskin potilaat ohjataan tähystysseurantaan.

Refluksitauti voi harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa myös ruokatorven ahtaumaa, mutta sen riski on promillen luokkaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat