Oletko jättänyt äänestämättä edus­kunta­vaaleissa? Vastaa kyselyyn

Todennäköisesti iso joukko ääni­oikeutetuista jättää kevään edus­kunta­vaaleissa äänestämättä. HS kerää aiheesta lukijoiden kokemuksia.

Äänestystä eduskuntavaaleissa Kalasatamassa vuonna 2019.

13.3. 9:29

Viime eduskuntavaaleissa suomalaiset olivat tavallista aktiivisempia äänestämään. Koko maan äänestys­prosentti kipusi yli 72 prosentin. Viimeksi sama rajapyykki ylitettiin vuoden 1991 vaaleissa.

Vuoden 2019 äänestys­prosentti kuitenkin kertoo, että yli neljännes ääni­oikeutetuista jätti äänestämättä.

Tämä niin sanottu nukkuvien puolue on puolueille arvokas: se sisältää lukuisia potentiaalisia kansalaisia, jotka voidaan herättää äänestämään. He voivat vaikuttaa merkittävästi kevään vaalitulokseen.

Julkisessa keskustelussa äänestämättömyys mielletään helposti laiskuudeksi, mutta tutkimusten mukaan kyse on ihan muusta. Äänioikeutettu voi olla hyvinkin valveutunut ja kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista mutta pitäytyy silti lähtemästä vaaliuurnille.

Helsingin Sanomat tekee juttua suomalaisista, jotka saisivat äänestää kevään eduskuntavaaleissa mutta eivät aio niin tehdä. Alla olevassa kyselyssä voit kertoa, vaalihistoriastasi: kuinka monta kertaa olet jättänyt äänestämättä, miksi et ole niin tehnyt ja mitä ajattelet kevään vaaleista yleisesti.

Yhteystietonsa jättäneiden vastaajien kommentteja saatetaan käyttää artikkelissa tunnistamattomina. Lisäksi toimittaja voi ottaa yhteyttä niihin vastaajiin, jotka ovat antaneet siihen luvan.

Emme julkaise yhteystietoja, mutta HS:n periaate on, että jutussa siteerattujen ihmisten henkilöllisyyden tulee olla toimituksen tiedossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat