Kun tein juttua piilevästä raudanpuutteesta, yksi asia tuli nopeasti selväksi: aiheesta ei kovin mielellään haluta puhua. Soittopyyntöihin ei vastattu, eikä sähköposteihin reagoitu.
Tiesin kyllä, että aihe herättää tunteita ja asiantuntijat ovat siitä eri mieltä, mutta silti tilanne hämmensi – kyse on sentään ihmisten hyvinvoinnista ja melko helposti hoidettavissa olevasta asiasta.
Piilevällä raudanpuutteella tarkoitetaan tilannetta, jossa hemoglobiini on viitearvojen sisällä, mutta ihminen kärsii silti raudanpuutteesta.
Se voi olla mahdollista, sillä ensin rauta hupenee varastoista ja vasta sen jälkeen raudanpuute alkaa näkyä hemoglobiiniarvossa.
Asiaa voi tutkia mittaamalla ferritiiniarvon, joka kertoo varastoraudan pitoisuuden. Monet piilevää raudanpuutosta itsellään epäilevät kuitenkin kokevat, että ferritiinin mittaamiseen suhtaudutaan terveyskeskuksissa nihkeästi.
Mistä moinen pattitilanne johtuu? Kun sukelsin aiheeseen sisään, erityisesti kaksi asiaa jäi pohdituttamaan.
Ensinnäkin ferritiinin viitearvot ovat varsin laveat. Esimerkiksi Hus-yhtymän laboratorioissa yli 18-vuotiailla naisilla haarukka on 15–125 µg/l.
Ovatko rauta-arvosi siis kunnossa, jos ferritiiniarvosi on 20? Ainakin ne ovat alakantissa, sillä yleisesti lääketieteen kirjallisuudessa jo raja-arvoa 30 on pidetty merkkinä raudanpuutteesta.
Viitearvo ei suinkaan tarkoita sitä, että se olisi ideaali arvo vaan että 95 prosentilla suomalaisista ferritiini asettuu tälle haarukalle, huomautti hematologian dosentti Marjatta Sinisalo jutussani.
Nopea gallup tuttavieni parissa paljasti, että kun heidän ferritiininsä oli mitattu erilaisten raudanpuutteeseen sopivien oireiden jälkeen, se oli lähes poikkeuksetta ollut alle 20.
Ikävintä on se, että moni tuttavistani oli tottunut erilaisiin hähmäisiin oireisiin ja ottanut annettuna sen, että aina vähän väsytti. Veto oli poissa, eikä sen vuoksi jaksanut harrastaa esimerkiksi liikuntaa. Väsymys tuntui erityisen kuormittavalta talven pimeinä kuukausina.
”Voi olla tuurista kiinni, millaista hoitoa onnistuu saamaan.
Toisekseen jäin miettimään, onko tämäntyyppisen oireilun selvittämiseen resurssipulasta ja kiireestä kärsivässä julkisessa terveydenhuollossa aikaa.
Juttuni asiantuntijat korostivat sitä, ettei ferritiiniarvojen tulkitsemisesta tiedetä vielä tarpeeksi. Lisäksi ihminen voi tuntea syvää uupumusta ja alevireisyyttä hyvin monesta eri syystä.
Tämä on totta, ja siksi oireiden juurisyyt on tärkeää selvittää perusteellisesti. Lyhyellä vastaanottoajalla lääkäri ei kuitenkaan välttämättä ehdi sulkea pois yksitellen erilaisia syitä.
Voi olla myös tuurista kiinni, millaista hoitoa onnistuu saamaan. Niiltä tuttaviltani, joilla oli mahdollisuus työterveyshuoltoon, ferritiini mitattiin säännöllisesti. Saattaa olla myös lääkäristä kiinni, millaista hoitoa saa.
On selvää ja totta kai toivottavaa, että lääkärit nojaavat työssään tutkittuun tietoon.
Silti tuntuu liian kepeältä sivuuttaa olankohautuksella monien naisten kokemukset siitä, miten elämässä on tuntunut alkaneen kuin uusi sivu, kun raudanpuutetta on alettu viimein hoitaa. Hoito on kuitenkin verrattain halpaa ja helppoa.
Voisi olla hyödyllistä jakaa täsmätietoa raudasta jo peruskoulussa. Runsaat kuukautiset ovat nuorella naisella tyypillinen raudanpuutoksen syy, mutta jos tietoa ei saa tarpeeksi, tätä ei ehkä osaa epäillä. Kuukautisista voi tuntua liian henkilökohtaiselta puhua terveydenhoitajalle, varsinkin, jos pähkäilee, onko niissä jotain epätavallista.
Laboratoriotutkimukset syövät rahaa ja resursseja, mutten ole ihan varma, kannattaako niistä säästää juuri tässä kohtaa.