Ihmiset

Ilkeyskirjailija tuntee herjat ja pilat

Professori Pirkko Muikku-Werner tietää, miten pahasti suomalaiset osaavat huomaamattaan sanoa.

Tilaajille

Sano jotakin ilkeää!

Suomen kielen professori Pirkko Muikku-Werner mykistyy. Ei, hän ei saa sanottua mitään tahallisen ilkeää satunnaiselle kahvittelukumppanilleen.

Keksi nyt jotakin vaikka harmaista hiuksista.

"Ai onko sulla harmaita", hän yrittää. "No, jos olisin oikein ilkeä, voisin sanoa vaikka, että värjää hyvä nainen nuo harmaat piiloon, ne vanhentaa sinua."

"Mutta jos olisimme hyviä tuttuja, voisin kiusoitella sinua sanomalla, että kylläpä tuo harmaa pusero käy tukkasi väriin."

Suomen kielen tutkijaa Pirkko Werner-Muikkua kiinnostaa ihmisten vuorovaikutus ja se, miten kieli liittyy ihmisten elämään sen eri vaiheissa. Hän on tutkinut sanontoja ja kohteliaisuuksia, analysoinut syntymäilmoituksia, tutkinut parisuhteen kieltä ja perannut kuolinuutisia.

"Eli tutkinut kielen käyttöä kattavasti elämän varrelta syntymästä kuolemaan", hän naurahtaa.

Nyt häntä kiinnostaa, miten suomalaiset ilkeilevät toisilleen. Hän keräsi aiheesta kokemuksia ja tarinoita.

Suomalaiset ovat ilmeisen taitavia ja ahkeria ilkeilijöitä, kiusoittelijoita, letkauttajia, piikittelijöitä, nälvijöitä, häijyilijöitä ja pottuilijoita.

"Minä en sanonut tuota, mutta . . . Olin kyllä järkyttynyt, kun luin kertomuksia ilkeyksistä, joita ihmisille on sanottu. Välillä itketti."

Ilkeilyllä on kahdet kasvot, professori analysoi tarinoiden antia. On suoraa, pahansuopaa ilkeyttä ja toisaalta hyväntahtoista kiusoittelua – joka sekin voi satuttaa kohdetta, jos möläyttää väärälle ihmiselle väärällä hetkellä.

Silkasta ilkeydestä on kyse, kun joku sanoo, että "Sulla on uusi pusero. Se ei käy sulle." Tai jos kerrotaan, että esitelmässä ei ollut muuta hyvää kuin oikeinkirjoitus.

Suora ilkeys kukoistaa jopa perheen sisällä ja läheisten kesken, Muikku-Werner sai huomata.

"Perheen voisi kuvitella suhteeksi, jossa saa turvaa ja tukea. Olin järkyttynyt, miten paljon ilkeyttä perheen sisällä tuli ilmi."

"Äidit saattoivat sanoa hyvin pahansuovasti murrosikäiselle tyttärelle esimerkiksi ulkonäöstä."

Ilkeilyä liittyy myös muihin suhteisiin, joihin sisältyy valtaa. Ihmiset kertoivat muun muassa lääkärin, opettajan tai esimiehen tölväisyistä. Entistä useammin sanotaan pahasti myös aiheista, joita ennen on kaihdettu: ulkonäöstä, köyhyydestä, lapsettomuudesta tai jopa kuolemasta.

Työnantaja sanoi alaiselleen, että kun et ole selvinnyt lapsesi kuolemasta, et tule selviämään minun yrityksessäni. Työkaverit pyyhkäisivät rätillä lapsettoman miehen kengänkärjet. Se oli viittaus tuhkamunaan.

"Tuntuu, että miten kukaan voi olla näin paha", Pirkko Muikku-Werner sanoo paperilla kohtaamistaan ilkeilijöistä.

Ilkeilyn toiset kasvot ovat kiusoittelu, hän linjaa. Hyvä herja voi luoda me-henkeä, mutta väärin osunut murjaisu voi satuttaa kohdetta syvästi, hän varottaa. Siksi herjaaminen onnistuu parhaiten tuttujen kesken.

"Pitää muistaa, että oma huumori ei aina pure toiseen. Ei voi olettaa, että samat asiat naurattavat muita. Jos toinen loukkaantuu, tilannetta ei pelasta, jos sanoo, ettei ollut tosissaan."

Takavuosien kikkelikortti on Muikku-Wernerin mielestä esimerkki huonosti osuneesta huumorista.

"Ensin loukataan, ja sitten väitetään, ettei toisella ole huumorintajua."

Joskus sammakoita tulee suusta ulos ilman pahaa aietta. Myös Pirkko Muikku-Wernerille on möläytetty. Tuttava oli kerran tulossa kylään vaimonsa kanssa.

"Sanoin, että tulkaa ja kerroin, että olen juuri eronnut. Ystävä sanoi, että no ei me sitten tulla kun tarkoitus oli tulla kunnolla kylään."

"Tiesin, ettei hän tarkoittanut pahaa. Kyllä se silti kolahti arassa tilanteessa."

Tutkija kokosi suomalaisten ilkeilykeinoista kirjan Ilkeilyn kahdet kasvot. Kirja julkaistaan tänä syksynä. Teos on tarkoitettu kaikille ilkeilijöille, nälvijöille, kiusoittelijoille ja möläyttelijöille, olipa tarkoitus hyvä tai paha.

"Ajattelin, että siitä voisi oikeasti olla apua. Haluan herättää ihmisiä tajuamaan, mitä suustaan voi päästää."

Ilkeilystä puheen ollen tätä on pakko kysyä: saitko lapsena kuulla pilkkaa Muikku-nimestä?

"Olin välillä hauki ja joskus lohi. En pannut sitä pahakseni."

"Vitsailin itsekin, että muikku etsii kukkoa."

Pirkko Muikku-Werner

 Suomen kielen professori Itä-Suomen yliopistossa vuodesta 2005.

 Valmistunut Jyväskylän yliopistosta.

 Syntynyt Oulussa, käynyt koulut Savonlinnassa.

 Teoksia muun muassa Suurella sydämellä ihan sikana – suomen kielen kuvaileva fraasisanakirja ja Tositarkoituksella – näkökulmia kontakti-ilmoituksiin.

 Vapaa-aikana lukee ja katsoo elokuvia. "Samaa tekee kaikki, minulla ei ole kiinnostavia harrastuksia."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää