Ihmiset

Lapsitähden paluu

Syksyn sävel -voittaja Anja Niskanen joutui teininä levy-yhtiön riepoteltavaksi ja katosi julkisuudesta.

Tilaajille

Postikortteja tuli runsaat 25 000 kappaletta. Ne muuttivat 16-vuotiaan Anja Niskasen elämän vuonna 1984.

Vielä tuolloin Syksyn sävel -laulukilpailun katsojat äänestivät voittajaa lähettämällä postikortin MTV:n studioon. Niskasen esittämä kappale, nuorista rakastuneista kertova diskohitti Ollaan hiljaa vain sai äänivyöryn.

Voittoa juhlittiin levy-yhtiö CBS:n mehukesteissä.

"En ajatellut, mitä voitto tuo mukanaan. Miten joku senikäinen pystyykään ajattelemaan menestystä ja lehtiotsikoita?" Niskanen sanoo nyt, 28 vuotta myöhemmin.

Lapsuuden kokemukset tuntuvat osin ahdistavilta.

"Olin aivan yksin. Joskus mietin, miten selvisin siitä, että minut lähetettiin yksin taksilla haastatteluun ja juoksutettiin paikasta toiseen."

Niskanen muistelee teinitähteyttä helsinkiläisessä merenrantakahvilassa.

Elettiin aikaa ennen Idolsia ja tosi-tv:tä.

Niskanen muuttui yhdessä yössä tavallisesta koulutytöstä pop-prinsessaksi, Suomen ikiomaksi Carola Häggkvistiksi.

Niskasen nimeä kantava esikoislevy myi kultaa.

Levy-yhtiö yritti kontrolloida nuorta tähteä. Niskanen tunsi olevansa enimmäkseen pihalla.

"Muistan, kuinka kerran kuvauksissa minut stailattiin punkkariksi. Sen jälkeen levy-yhtiön edustaja huusi minulle, että mitä helvettiä olet mennyt tekemään. En minä tiennyt, mitä minun olisi pitänyt tehdä."

Laulukilpailua seuraavana kesänä Niskanen kiersi ympäri Suomea Suosikki-lehden järjestämällä Miss ja Mr. Young Finland -kiertueella.

Niskasen kaitsijoina toimivat Suosikin päätoimittaja Jyrki Hämäläinen ja tämän puoliso Arja-Liisa Lehtinen.

Eräällä keikalle meno yltyi niin villiksi, että Niskanen revittiin lavalta.

"Jyrki otti jengiä jaloista kiinni ja heitteli niitä pois. Hän oli aika ronski mutta todella hauska tyyppi."

Muutaman vuoden jälkeen musiikkibisnes alkoi kyllästyttää. Niskanen väsyi määräilevään levy-yhtiöön. Hän halusi omaa rauhaa ja opiskella.

"Tiesin, että en voi jatkaa raakileena. Halusin lisää itseluottamusta. En kuitenkaan missään vaiheessa jättänyt laulamista ja musiikin tekemistä."

Niskanen julkaisi vielä vuonna 1991 toisen levynsä Ikkuna, jossa oli myös Niskasen omia biisejä. Sen jälkeen alkoi hiljaisuus.

Vuosien aikana Niskanen teki liikunnanohjaajan töitä ja hänestä tuli äiti.

Eräänä päivänä hän sai puhelinsoiton.

Viihdetaiteilija ja risteilyisäntä Thommy Fagerlund pyysi Niskasta esiintymään kasariristeilylle.

Kaksikko päätyi esittelemään tekemäänsä musiikkia toisilleen ja lopulta tekemään yhdessä Niskasen kolmannen levyn. Tamperelainen Rocket Records julkaisee sen huomenna perjantaina.

Levy Personligt on tehty pääsosin Niskasen äidinkielellä ruotsiksi.

"Olen aina halunnut tehdä ruotsinkielisen levyn, mutta levy-yhtiöissä on perinteisesti katsottu, että iskelmää voi laulaa vain suomeksi."

Laulaja on säveltänyt ja sanoittanut suurimman osan levyn iskelmistä. Sanat kertovat rakkaudesta, entisistä poikaystävistä ja siitä, kuinka nuorilla on aikaa pysyä nuorina.

"Ei ole kiire minnekään. Nykyään pitäisi tietää jo kovin nuorena, mitä haluaa tehdä isona. Mutta miksei saisi kokeilla eri aloja, harhailla ja vaikka pudotakin välillä, jos on vain joku joka auttaa takaisin ylös."

Näin Niskasellekin on elämänsä varrella käynyt.

Hän täydentää nyt nuorisotyöntekijän opintoja ja työskentelee nuorten asuntolassa.

Toiveissa on myös jatkaa iskelmäuraa. Ensi vuonna Niskaselta pitäisi ilmestyä levy suomeksi.

"Ei minulla ole mitään suunnitelmaa, mihin tämä johtaa. En oikeastaan haluakaan tietää määränpäätäni."

Anja Niskanen

 Muusikko, nuorisotyöntekijä, liikunnanohjaaja.

 Syntyi Espoossa 13. kesäkuuta 1968.

 Osallistui musiikinopettajan kehotuksesta Lahden taidetapahtuman laulukilpailuun vuonna 1983 ja voitti nuorten pop-rock-laulelma-sarjan. Voitti sen jälkeen myös Kyky-84-nimisen laulukilpailun.

 Tuli tunnetuksi voittamalla Syksyn sävelen 1984. Kilpailukappaleen Ollaan hiljaa vain sävelsi Vesa Torppa ja sanoitti Vexi Salmi.

 Asuu Pohjois-Espoossa.

 Perheeseen kuuluu aviomies, kaksi lasta ja saksanpaimenkoira Walentina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää