Ihmiset

Ex-narkkari auttoi Aku Louhimiestä uutuuselokuvan huumekohtauksissa

Taiteilija Lucky Hellin ansiosta 8-pallo-elokuvan huumekohtaukset ovat realistisia.

Tilaajille

Miekannielijänaista haastattelu jännittää. Vaikka hänen takanaan on ulkomaisten tatuointilehtien kansikuvauksia ja esiintymisiä Cirque Du Soleilia johtaneen miehen projekteissa, Lucky Hell -taiteilijanimellä esiintyvän naisen osallistuminen Aku Louhimiehen elokuvaan 8-pallo ei olisi toteutunut ilman hänen menneisyyttään, ja aihe on arka.

Australian Perthistä kotoisin oleva Hell, 28, käytti huumeita 15-vuotiaasta 23-vuotiaaksi.

Eipä arvaisi. Edes Luckyn tatuoinnit eivät näytä klassisilta "narkkarikuvilta".

Ääni on varma, katse suora.

"Perth on maailman eristynein paikka. En koskaan tuntenut kuuluvani sinne", hän kertoo.

"Äitini oli Britanniasta ja isäni Kroatiasta. He kuolivat, kun olin nuori ja vaikeassa iässä. Minua kiusattiin rankasti, eikä ystäviäkään oikein ollut ennen kuin täytin neljätoista."

Lapsuudessa vanhemmat saavat lapsen uskomaan, että tämä on ainutlaatuinen. Murrosiässä todellisuus lyö vasten kasvoja ja muistuttaa omasta keskinkertaisuudesta, Lucky Hell kuvailee. Lopputulos: "Kun ympäristö tarpeeksi usein kertoo, että olet erilainen ja paha, siihen alkaa uskoa itsekin. Ja päättää sitten näyttää, että hitto, vielä näette, kuinka paha olenkaan."

Pahat tytöt käyttävät huumeita, uskotaan. Lucky Hell aloitti 13-vuotiaana kannabiksella ja siirtyi 15-vuotiaana koviin huumeisiin.

"Halusin paeta todellisuutta, koska se on yksinkertaisesti kivaa. Metamfetamiini oli silloin Australiassa sosiaalisesti melko hyväksyttävä bilehuume."

Lempipäihteeksi muodostui kuitenkin heroiini.

"Australia on eristynyt paikka, ja metamfetamiinia liikkuu eniten. Heroiinin löytämiseen meni monta vuotta. Joten käytin kyllä kaikkea, mitä käsiini sain."

Jopa huumeidenkäyttäjien kesken heroinisteihin liittyy voimakas stigma. Heroiini on oma kulttuurinsa alakulttuurien sisällä, ja metamfetamiinin viihdekäyttäjälle heroiinin käyttäjä on "joku muu".

Lucky Hell jätti koulunkäynnin 14-vuotiaana. 23-vuotiaana hän muutti Lontooseen.

"Vähensin käyttöä aika paljon ja yritin tehdä puhelinmyyntitöitä", Lucky huokaa. Arvaahan tuon, mitä siitä seurasi: lisää huumeita. Onneksi Lucky osasi tanssia ja esiintyä.

Vuonna 2007 Luckyn kolme vuotta aiemmin tapaama suomalainen Jussi kutsui tanssijan Suomeen viettämään uutta vuotta.

 

Eräs lääkäri väitti, että en ole voinut olla huumeaddikti, koska en ole käynyt läpi klassista vieroitushoitoa. Hän mitätöi kokemani.

"Suomessa vietin ensimmäisen uudenvuoden selvin päin ties kuinka pitkään aikaan.

Olin ihmeissäni. Kaikki oli puhdasta ja valkoista ja minä olin selvä."

Jussi on absolutisti. Lucky Hell teki valinnan ja jäi Suomeen.

"Ensimmäiset viikot voin tosi huonosti. Mitään klassisia vieroitusoirekokemuksia minulla ei ole koskaan ollut, mutta palautuminen kesti."

Jussi ja Lucky avioituivat vuonna 2010. Paluu menneeseen ei kiinnosta, sillä se tarkoittaisi nykyisen, tasapainoisen elämän riskeeraamista. Päihteidenkäyttö rajoittuu viinilasilliseen.

"Alkoholi on huume siinä missä heroiini tai jotkut reseptilääkkeetkin. Ja minun on vaikeampi kestää krapulaa kuin viikon valvomista."

Lucky Hell on ollut avoin menneisyytensä suhteen, välillä surullisin tuloksin.

"Eräs lääkäri väitti, että en ole voinut olla huumeaddikti, koska en ole käynyt läpi klassista vieroitushoitoa. Hän mitätöi kokemani, koska se ei sopinut siihen, mitä hän on koulussa oppinut."

Paradoksaalista kyllä, siksi Lucky Hell on avoin. Eivät ennakkoluulot muuten murene.

"Siksi olinkin niin iloinen, että saatoin auttaa Akua (Louhimies). Pahana pidetystä asiasta seurasi hyvää."

"Lopulta mikään ei ole mustavalkoista, vaan harmaan eri sävyjä. Kaikki on suhteellista."

8-pallo-elokuvan arvio Nyt-liitteessä, sivu 14.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää