Ihmiset    |   Kuolleet

Suomen Television filmilaitehuollon kehittäjä

Martti Salin 1923–2012

Tilaajille

Suomen Television entinen huoltomestari Martti Viljami Salin kuoli 20. joulukuuta 2012 Helsingissä 89 vuoden iässä. Hän oli syntynyt Tampereella 26. kesäkuuta 1923.

Martti Salin oli kotoisin köyhistä oloista. Myös sota-aika vaikeutti koulunkäyntiä vuosina 1942–44, jolloin Salin osallistui sekä jatkosotaan Uhtuan suunnalla että Lapin sotaan.

Salin ei koskaan opiskellut mitään teknistä ylempää tutkintoa, mutta opetteli tarvitsemansa tekniset asiat omatoimisesti ja oli suosittu työntekijä alallaan.

Erilaisten teknisten työpaikkojen jälkeen Salin kutsuttiin Filmistudio Oy:n palvelukseen vuonna 1954. Filmistudio muun muassa kehitti ja kavensi 32 millimetrin elokuvafilmejä, jonka jälkeen elokuvat voitiin esittää kevyemmällä 16 millimetrin kalustolla esimerkiksi työväentaloilla ja seuraintaloilla.

Salinin tehtävä oli rakentaa kehitys- ja kavennuskoneet. Työnsä ohessa hän keksi, että kehitysprosessista on mahdollista ottaa hopea talteen. Salin kehitti siihen laitteen, jota kutsuttiin hopeanerottimeksi. Patentti laitteeseen jäi hakematta.

Myöhemmin Salin perusti yrityksen, joka vastasi filmialan laitteiden korjauksista ja muutostöistä. Hänellä oli tuolloin ideoita ja yritystä myös filmialan ulkopuolelle. Salin keksi jääkiekkopelin ja teki siitä prototyypin vuonna 1958. Hanke jäi ideaksi, ja pelit tulivat muiden toimesta markkinoille viisi vuotta myöhemmin.

Salin palasi Suomen Televisioon vuonna 1965 filmihuollon vetäjäksi ja kehittäjäksi. Hän rakensi järjestelmän, joka mahdollisti nopeitten alueuutiskatsauksien esittämisen televisiossa.

Salin joutui sukkuloimaan lentokoneella etäyksiköissä. Alueellisia filmintuotantoyksiköitä oli siihen aikaan ainakin Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Vaasassa ja Oulussa.

Vuonna 1985 eläkkeelle jäänyt Salin ei ollut esimiehenä käskijä, vaan tiimin vetäjä ja opettaja, joka etsi aina sinnikkäästi ratkaisuja teknisiin ongelmiin.

1990-luvulla videonauhatekniikka teki filmien kehityksen ja kopioinnin tarpeettomaksi. Suomen Televisio järjesti filmilaitehuollon "hautajaiset", jonne myös Salin kutsuttiin.

Salin oli teknisesti ja taiteellisesti lahjakas. Hän oli myös ahkera ja aikaansaava.

Salinin intohimoina olivat kalastus eri muodoissaan, kuntourheilu, puutarhanhoito ja sienestys. Eläkkeellä ollessaankin hän lähti innokkaasti Ylen kalakerhon pilkkiretkille. Hän harrasti myös maalaustaidetta.

Salin toimi vaimonsa Pulmu Salinin omaishoitajana vuosina 2005–07.

Jouko Salin
Kirjoittaja on Martti Salinin poika.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää