Ihmiset    |   Kolumni

Virossa on sisällissota

Virossa on käynnissä sisällissota, jonka yhdellä puolella ovat ne, jotka ovat jääneet maahan, toisella taas ne, jotka ovat lähteneet – etupäässä Suomeen.

Tilaajille

Virossa on käynnissä sisällissota. Yhdellä puolella ovat ne, jotka ovat jääneet maahan, toisella taas ne, jotka ovat lähteneet – etupäässä Suomeen. Vaikuttaa siltä, että Viron virolaiset eivät ymmärrä lähteneitä. Lähes päivittäin virolainen media käsittelee maastamuuttoa, ja usein syyllistävään sävyyn.

Täällä Suomessa me Virosta tulleet taas ihmettelemme, miksi Viron valtio tukee niin vähän Suomeen muuttaneita virolaisuutensa säilyttämisessä. Olemmehan me edelleen enimmäkseen Viron kansalaisia.

Ennen kaikkea Viron valtio voisi järjestää virolaisille lapsille Suomessa paljon kattavampaa viron kielen opetusta kuin nyt, myös verkon kautta.

Omalla kohdallani huomaan yllättäen joutuneeni jälleen historialliseen myllerrykseen. Uskoin Viron vapautumisen jälkeen jättäneeni suuret kansalliset tarinat taakseni. Ajattelin elämäni olevan siitä lähtien omien yksilöllisten toiveideni toteuttamista.

Kun muutin Suomeen vuonna 2005 ennen virolaisten muuttoaaltoa, pidin kodin perustamista toiseen maahan ainoastaan henkilökohtaisena valintanani. Mutta nyt tunnen, että minunkin on kysyttävä itseltäni suuria kysymyksiä: Olenko maanpetturi? Kannanko minäkin vastuun Viron tyhjentyvistä kylistä ja kaupungeista?

Kysyn näitä, koska aistin, miten paljon toisten lähteminen tekee jääjille kipeää, ja olen myös huolissani kotimaastani.

Virossa maastamuuton vaikutuksia on julkisuudessa vertailtu jopa 1940-luvun kyydityksiin, jolloin neuvostomiehittäjät veivät kymmeniä tuhansia virolaisia Siperiaan. Maailmanpolitiikka – tällä kertaa liikkuminen työn perässä – kohdistuu aina myös Viroon.

Mutta virolaistenkin on katsottava peiliin. Viron tasaverotus ja hyväosaisia suosiva perhepolitiikka ajavat pienempituloisia etsimään parempia olosuhteita. Viron poliitikot ovat nyt kokeneet, miten myös jaloilla voi äänestää.

Virolaisen yhteisön Suomessa kannattaisi järjestäytyä ja luoda oma identiteettinsä. Olen saanut kuulla, kuinka passiivisia virolaiset ovat järjestötoiminnassa verrattuna muihin kansallisuuksiin Suomessa.

Luulisi Viron saavan positiivista energiaa, jos Helsingin ja Tallinnan kaksoiskaupunkihanketta vietäisiin lujasti eteenpäin.

Tiina Hakman hs.ihmiset@hs.fi
Kirjoittaja on Helsingissä asuva virolainen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää