Ihmiset

Tivolipellestä tuli ilotulitemies

Hannu Aulamo on Suomen ilotulitusmaailman kummisetä, jolta ampuminen vei joskus yöunet

Tilaajille

Kerran Hannu "Hanski" Aulamolle, 62, kävi ilotulitushommissa hassusti. Jos rehellisiä ollaan, hassusti on käynyt useammankin kerran. Kun on touhunnut ilotulitteiden kanssa työkseen nelisenkymmentä vuotta, vyölle on kertynyt yksi jos toinenkin onnettomuus.

Mutta tämä jäi erityisesti mieleen. Se tapahtui loppukesällä Suomenlinnassa vuonna 2005 ilotulittamisen Suomenmestaruuskilpailuissa. Esityksen tiimellyksessä nurmikko roihahti. Paikalle kutsuttiin pelastuslaitoksen laiva.

"Iso, hieno laiva tuli täyttä vauhtia saareen ja ajoi suoraan kiville. Kauhea ääni kuului, kun metallinen laiva ajaa karille", Aulamo kertoo.

Suomenlinnassa oli vanha paloauto, jonka avulla heinikkopalo sammuteltiin. "Sitten oltiin vaan, että 'Jahas, seuraava kilpailija.' Show must go on!" Aulamo sanoo ja nauraa röhähtää.

Aulamo on epävirallinen Suomen Mr. Ilotulittaja. Alalla aikoinaan puuhailleen tuttavan Anssi Toivon mukaan "Hanski on ampunut eniten kiloja".

Nykyään lahtelainen Aulamo ampuu harvemmin, koska sokeritauti on vetänyt jalat huonoon kuntoon. Into ei silti ole hävinnyt.

Aulamo on sirkusväki Sarioloiden sukua äitinsä puolelta, ja sirkuksessa tai pikemminkin tivolissa nuori Aulamo vietti kaikki kesät. Hän oli komiikan ammattilainen, Pelle Hanski.

"Se oli vaiherikasta aikaa. 50-luvulla Suomi ei ollut kansainvälinen maa, mutta tivolissa tapasi paljon ulkomaalaisia ja oppi kieliäkin. Talvet olin koulussa."

Tivolissa Aulamo oli armeijaan asti. Sen jälkeen hän lavasti esityksiä teattereissa, kunnes valomies houkutteli hänet ilotulitusalalle. Elettiin 80-luvun alkua.

Aulamo hankki e-luokan räjäyttäjän paperit, jotta sai laillisesti paukutella. Sitten hän työskenteli Pyrostarilla, Skystarilla, Tähtiraketilla ja Suomen Ilotulitus Oy:llä. Leipätyönä homma oli lähinnä maahantuontia ja kuluttajamyyntiä. Näistä ilotuliteala pääosin elää.

"Meillä oli Skystarilla paljon sellaisia puolisalaisia pyroteknisiä kokeiluja, joista en nyt sen enempää pysty kertomaan. Armeija oli kovasti innostunut pyrotekniikasta."

Sen verran Aulamo uskaltaa sanoa, että muun muassa hävittäjälentokoneissa heittoistuimet toimivat usein pyroteknisesti. Tällaisia asioita hän tutki ja testaili. Lisätienestiä sai pitämällä silloin tällöin ilotulitusesityksiä.

Aulamo on tehnyt paljon sisäilotulitusesityksiä esimerkiksi jäähalleissa ja kauppakeskuksissa. Tällaisissa esityksissä raketit lennätetään vaijereita pitkin.

"Siinä on jumalaton homma virittää ne vaijeriradat. Muutaman minuutin show jäähallissa vie viideltä mieheltä koko päivän esivalmistelut."

Sisäilotulittaminen on hiipunut Myyrmannin pommiräjähdyksen jälkeen tyystin.

Aulamo on järjestänyt useita ulko-ohjelmiakin aina suomenmestaruuskisoista kansainvälisiin kilpailuihin. Hän oli esiintymässä esimerkiksi Shangaissa kansainvälisillä ilotulitusfestivaaleilla vuonna 2005.

Ohjelma pitää aina miettiä tarkkaan. Pitää olla dramaattinen käsikirjoitus ja usein myös musiikkia. Valmistelu on tietokoneiden ansiosta nykyään helpompaa kuin ennen. Koneelle ohjelmoidaan jokaisen pommin lähtöaika millisekunnilleen. Kun on esityksen aika, painetaan "play", ja kone pommittaa automaattisesti kaiken.

"Toista se oli ennen, kun pää kolmantena jalkana juostiin useamman tyypin voimin tikku kädessä sytyttelemässä. Se oli kuin tanssia."

Koskaan Aulamon lähipiirissä kukaan ei ole kuollut tai loukkaantunut vakavasti. Muille, etenkin tavallisille tallaajille, on sattunut kyllä. Esimerkiksi vuonna 1996 Comet Bomb -nimiset pommit aiheuttivat paljon loukkaantumisia.

"Töölön tapaturmakeskus oli kuin sodan jäljiltä. Se oli katastrofi. Ainakin yksi syy tapaturmiin oli se, että ihmiset eivät tajunneet poistaa tulilangan suojusta, vaikka ohjeissa käsittääkseni sanottiin niin."

Aikoinaan etenkin sisäilotulituksia tehdessään Aulamo nukkui joskus yönsä huonosti, koska pelkäsi onnettomuuksia. "Siinä on hirveä vastuu", hän sanoo.

Mutta silti se vain lumoaa.

"Tuli kiehtoo. Sehän on ihan perusvietti."

Hannu Aulamo

 Syntynyt 25. joulukuuta 1951 Hämeenlinnassa.

 Perheeseen kuuluvat vaimo ja tytär, joka asuu ulkomailla.

 Suomen ilotulituskulttuurin "kummisetä", jonka lähes kaikki alalla tuntevat. Työskennellyt ilotulitteiden parissa yli neljäkymmentä vuotta.

 Pommittaa nykyään harvakseltaan, koska on sairauseläkkeellä.

 Voittanut ilotulittamisen Suomenmestaruuden Tähtiraketti-tiimissä viisi kertaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilotulitteet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää