Ihmiset    |   60-vuotias

Tuntematon taustavaikuttaja Nils Ittonen valvoo Aatos Erkon perintöä

Nils Ittonen on tuntematon taustavaikuttaja, jonka edessä pankkiirit näyttävät parastaan

Tilaajille

Nils Ittonen. Nimi ei ole suurelle yleisölle tuttu, mutta sitäkin tutumpi raha- ja nykyisin myös tiedepiireissä.

Hän on Jane ja Aatos Erkon säätiön puheenjohtaja. Se on Sanoman suurin omistaja ja yksi Suomen suurimmista säätiöistä, joka jakoi apurahoja viime vuonna 21 miljoonaa euroa. Säätiön varallisuus on tätä nykyä noin 800 miljoonaa euroa.

"Pelin henki on se, että elintavoiltaan vaatimaton henkilö tienasi merkittävän omaisuuden ja lahjoitti sen Suomen kansan hyväksi", Ittonen sanoo.

Henkilöllä hän tarkoittaa ministeri Aatos Erkkoa, vuonna 2012 kuollutta Sanoman pääomistajaa. Ennen Ittosta säätiöllä on ollut vain yksi puheenjohtaja. Hän oli Aatos Erkko.

Ittonen, 60, on tehnyt koko työuransa Sanomassa. Hän on ollut Erkkojen keskeisimpiä luotettuja. Aatos Erkon kuolinilmoituksessa oli vain muutamia nimiä. Yksi niistä oli Nils Ittonen.

Ittonen tutustui Erkkoihin jo opiskelija-aikanaan 1970-luvulla Helsingin jäähallilla, jossa hänen siskonsa harrasti taitoluistelua. Erkot olivat merkittäviä taitoluistelun tukijoita. Jäähallilla he tulivat tutuksi Ittosten perheen kanssa. Opiskelujen jälkeen Ittonen pääsi Sanoma Osakeyhtiöön laskentaekonomiksi. 1980-luvulla hän nousi Sanoman sijoituspäälliköksi ja myöhemmin sijoitusjohtajaksi.

Sijoitusjohtajaa tarvittiin, sillä yhtiö alkoi tehdä oikein kunnolla voittoa 1980-luvulla.

Sanoma jakoi omistajille hyvin vähän osinkoja, joten yhtiön kassa paisui suurista painoinvestoinneista huolimatta. 1990-luvun laman aikana Sanoma teki enemmän rahaa Ittosen hoitamalla sijoitussalkulla kuin yhtiön lehdillä.

"Valitettavasti oli näin. Perusbisneksen tulos oli välillä heikko."

Ittosella on ollut tapana sanoa, että sijoitustoiminnan perustavoite oli turvata päätuotteen eli Helsingin Sanomien journalistinen riippumattomuus.

Sanoma oli jokseenkin ainoa suomalainen iso yritys, jota ei Suomessa saneerattu 1990-luvulla. Markkamiljardikassan hallitsijana Sanoma oli yksi Suomen suurimmista sijoittajista.

Ittonen on ollut kuuluisa herra pankkiiripiireissä jo kolmisenkymmentä vuotta. Ittosen edessä pankkiireilla on tapana ellei nyt ihan pokkuroida niin ainakin pyrkiä näyttämään parhaat puolensa.

Erkkojen säätiön ohella hän on eri tavoin hoitamassa myös Helsingin Sanomain säätiön, Viestinnän keskusliiton ja Föreningen Konstsamfundetin varoja.

Jane ja Aatos Erkon säätiö omistaa 23 prosenttia Sanomasta eli sillä on keskeinen rooli, kun yhtiökokous valitsee hallituksen ja päättää muista kokoukselle kuuluvista asioista.

"Säätiö on finanssisijoittaja, joka hakee hyvää tuottoa pitkällä aikavälillä. Säätiötä ei ole perustettu omistamaan Sanomaa, vaan ensisijaisesti tukemaan korkeatasoista tieteellistä tutkimusta, taidetta ja kulttuuria sekä edistämään hyvinvointia."

Säätiön jakaman tuen määrä ei perustu pelkästään Sanoman osingonmaksukykyyn, sillä säätiön omaisuudesta kaksi kolmannesta on muuta kuin Sanomaa.

Ittonen sanoo, ettei Sanoman osingon suuruus ole määräävä tekijä säätiön apurahoja jaettaessa vaan pikemmin hakemusten taso. Hänen mukaansa säätiöllä on puskurivarantoja, ja se voi maksaa yli 20 miljoonaa euroa apurahoja, vaikka Sanoman osinko pienenisi.

Suomessa on Guggenheimin museohanke ja monia muita taidealan hankkeita, jotka etsivät rahaa säätiöiltä. Ittonen ei sano, aikooko säätiö osallistua näihin.

"Eivät säännöt ainakaan sitä estä, joskin säätiön painopiste on korkeatasoisen tieteellisen tutkimuksen tukeminen."

Ittonen korostaa, että säätiö ei osallistu Sanoman johtamiseen millään tavalla.

"Yhtiössä tehdään paljon hyvää työtä kannattavuuden parantamiseksi, mikä valitettavasti merkitsee ikäviä päätöksiä kuten irtisanomisia. Minusta monet yhtiön uudet palvelut ovat lupaavia", hän sanoo.

"Pitää muistaa, että ei media ole ainoa murroksessa oleva ala, joka kärsii myös suhdanteista."

"Ja on tällä yhtiöllä ollut ennenkin ongelmia. Vuonna 1905 Venäjän tsaari lakkautti Helsingin Sanomien edeltäjän Päivälehden, ja koko porukka sai lähteä."

Nils Ittonen jäi pois Sanomista 56-vuotiaana, jonka jälkeen hän keskittyi Jane ja Aatos Erkon omaisuuden hoitamiseen.

Ittonen on sekä helsinkiläinen että kaksikielinen jo neljännessä polvessa. Vapaa-ajan lempipuuhaa on juokseminen – maratoneja on takana 24. Hän on saanut maratonneuvoksen arvonimen.

Tämän haastattelun jälkeen Ittonen lähti Kansallisoopperaan ensi-iltaan, jossa tähtisopraano Karita Mattila laulaa viimeistä kertaa nimiroolin Leoš JanáčekinJenufa-oopperassa.

Ittonen on nähnyt vakiopaikaltaan lähes kaikki oopperan ja baletin ensi-illat vuodesta 1983, jolloin hän peri isovanhempiensa ensi-iltaliput oopperaan.

Ittoselta on turha pyytää ansioluetteloa.

"Ei sellaista ole, kun ei ole noita töitä tullut sitten vuoden 1977 haettua."

Nils Ittonen

 Syntynyt Helsingissä 27. tammikuuta 1954.

 Hän kirjoitti ylioppilaaksi Nya svenska läroverketistä 1973 ja valmistui diplomiekonomiksi Svenska Handelshögskolanista 1976

 Aloitti Sanoma Osakeyhtiössä 1977 laskentaekonomina.

 Vuosina 1980–1983 hän oli talousjohtaja Sanoman tytäryhtiössä New Yorkissa, jonka jälkeen toimi muun muassa yhtiön sijoitusjohtajana.

 Hän on ollut myös SanomaWSOY:n johtoryhmän jäsenenä.

 Vuodesta 2010 Jane ja Aatos Erkon säätiön hallituksen puheenjohtajana.

 Harrastaa juoksemista, oopperaa, balettia, teatteria, metsänhoitoa, puutarhanviljelylyä ja kalastusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Aatos Erkko
 • Säätiöt
 • Sanoma
 • Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää