Ihmiset    |   Kuolleet

Kansalaisaktivisti pelasti puistoja

Elma Lindroos 1914–2014

Tilaajille

Josafatin puistoliikkeen perustajana ja kansalaisaktivistina tunnettu Elma Lindroos kuoli Haartmanin sairaalassa Helsingissä 6. tammikuuta 2014. Hän oli 99-vuotias, syntynyt Raumalla 20. kesäkuuta 1914.

Elma Lindroos muutti nuorena Raumalta Helsingin Kallioon, kävi kauppakoulun ja rahoitti opintonsa ompelutöillä. Ansiotyötä hän oli tehnyt lapsesta saakka, ja työskenteli aikuiseksi vartuttuaan sekä myyjänä että ompelijana.

Josafatin kalliot, joiden puolustamiselle Elma Lindroos omistautui vuosikymmeniksi, tulivat osaksi hänen elämäänsä jo 1930-luvulla.

"Nuorena kallioille kokoonnuttiin. Istuttiin ringissä, ja joku soitti kitaraa", Lindroos kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2011. Tuolloin Helsingin kaupunginosayhdistykset ry palkitsi hänet kunniakirjalla aktiivisesta toiminnasta Josafatin puistoliikkeessä.

Kaikki alkoi, kun Helsinginkadun ja Josafatinkadun välissä sijaitsevat kalliot aiottiin 1970-luvun alussa räjäyttää rakennusten tieltä.

"Minun kallioitani ette vie", Lindroos päätti, ja lähti siltä istumalta keräämään nimiä hanketta vastustavaan adressiin.

Lindroos asui Josafatinkadulla ja näki uhatut kalliot ikkunastaan. "Kallioilla nautittiin auringosta. Anopin kanssa ripustettiin sinne pyykkejäkin."

Hän arveli kirjoittaneensa puiston puolesta yli sata vetoomusta. Yksi kirjeistä lähti presidentti Kekkoselle, jonka kansliapäällikkö kirjoitti vastauksen. Adressiin hän keräsi 500 nimeä.

Puistoliike järjesti vuosittain puistonsiivoustalkoita, joissa esiintyi Rauli Badding Somerjoen ja Jussi Raittisen kaltaisia kuuluisuuksia. M. A. Numminen kirjoitti Josafatin jenkan.

"Kun on tarpeeksi voimakas kiintymys johonkin asiaan, se ajaa väkisin toimiin. Pitää olla kova tahto sisällä", Lindroos tiivisti aktivisminsa perustan.

Puistoliike voitti vastustajansa: Helsingin kaupunki päätti lopulta kaavoittaa alueen puistoksi, ja Josafatin puisto avattiin vuonna 1991. Lindroos muutti jo seuraavana vuonna palvelutaloon, mutta oli jo ehtinyt saada puistosta paljon iloa.

Puistoliike pelasti Elma Lindroosin tyttären mukaan 20-vuotisen toimintansa aikana kolme muutakin puistoa: Diakoniapuiston, Saimaankadun kalliot ja Linnanmäen rinteessä sijaitsevan kirsikkapuiston.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää