Ihmiset

Arman Alizad suuttui rasistisia asenteita mittaavassa testissä – "Järjetön tulos"

Mediapersoona Alizad teki piiloasenteita paljastavan assosiaatiotestin – ja suuttui.

Tilaajille
Palstalla tehdään testi ja puidaan sen tulokset.

Mediapersoona Alizad teki piiloasenteita paljastavan assosiaatiotestin – ja suuttui.

MediapersoonaArman Alizad julistaa helsinkiläiskahvilassa olevansa ennakkoluuloton ihminen. Ne, jotka ovat katsoneet hänen tv-ohjelmaansa Viimeinen Ristiretki, ovat luultavasti samaa mieltä.

Palkitussa sarjassa Alizad on tutustuttanut yleisöä maailman syrjäkujien ihmisiin, joita nähdessämme käännämme yleensä katseemme pois. Hän on yrittänyt ymmärtää esimerkiksi brasilialaisen rikollisjengin palkkamurhaajaa.

"Sohvalla on muuten liian mukavaa", Alizad selittää.

Maaliskuun lopussa hän aloittaa Yle Puheessa uuden radio-ohjelman, jossa hän lupaa ravistella jälleen ihmisten asenteita. Mutta sitä ennen on testattava, olisiko Alizadilla sittenkin ennakkoluuloja, joista hän ei ole tietoinen.

Alizad valitsee tietokoneen ruudulta kansainvälisen tutkijaryhmän nettitestin, joka mittaa sitä, assosioiko hän aseet ja mustat ihmiset toisiinsa ja vaarattomat esineet ja valkoiset ihmiset toisiinsa.

"Tulen Lähi-Idästä. Minuun on geneettisesti koodattu se, että kaikki sotilaallinen on hienoa", hän selittää pokkana valintaansa.

Pian ruudulle alkaa putkahdella miesten kasvokuvia. Alizadin pitää valita mahdollisimman nopeasti, onko kyseessä musta vai valkoinen henkilö. Miettimään ei saa jäädä.

Sitten ruudulle ilmestyy kuvia aseista ja harmittomista esineistä: jäätelö, miekka, käsikranaatti, kännykkä. Taas Alizadin täytyy valita, kumpaan kategoriaan esine kuuluu.

Kaikki sujuu hyvin, kunnes ruudulle ilmestyy kameran kuva.

"Kamera voi periaatteessa olla ase! Voinko mä laittaa tän aseeksi", Alizad miettii, ja klikkaa sen sitten ase-kategoriaan.

Väärä vastaus, ohjelma ilmoittaa. Alizad protestoi, mutta jatkaa testiä. Hän saa vielä pari väärää vastausta, koska on ohjelman kanssa eri mieltä aseen määritelmästä.

Sitten testi vaikeutuu. Alizadin pitää luokitella ruudulle ilmestyvät miesten ja esineiden kuvat siten, että aseet ja valkoiset miehet klikataan yhteen ja harmittomat esineet ja mustat miehet yhteen. Arman klikkailee virheettömästi – kunnes kategoriat vaihtavat paikkaa. Nyt Alizadin pitääkin yhdistää mustien miesten kuvat ja aseet sekä valkoisten miesten kuvat ja harmittomat esineet, mutta hän ei huomaa muutosta. Ensimmäinen vastaus menee väärin.

Alizad hiiltyy. "Tämähän on ihan paska testi!", hän huudahtaa, mutta loppu sujuu virheittä.

Sitten onkin aika tarkastaa tulos. Testi väittää Alizadin assosioivan helpommin mustat ihmiset ja aseet verrattuna valkoisiin ja aseisiin, mutta heikommin kuin keskiverto amerikkalainen.

"Järjetön testitulos." Hän huomauttaa tehneensä vain muutaman virheen.

Mutta todellisuudessa virheillä ei ole väliä. Testi mittaa sitä, kuinka kauan Alizadilla kului aikaa testin eri osien suorittamisessa. Oletus on, että assosiaatio on sitä vahvempi, mitä nopeammin mieli yhdistää kategoriat.

Alizad pudistelee päätään. Lopuksi hän tekee kuitenkin vielä testin, joka mittaa, miten hän assosioi eri sukupuolet, uran ja perheen. Liittääkö hän naiset ja kotiin liittyvät asiat toisiinsa ja miehet ja uraan toisiinsa, kuten useimmat testin tekijät?

Klik, klik. Testi on paketissa muutamassa minuutissa. Tulos: Alizadilla ei ole sukupuoleen liittyviä asenteita.

Mediapersoona on silti tyytymätön. "Olipas naurettava testi!"

Tee testi netissä: https://implicit.harvard.edu/implicit/

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ihmiskoe
 • Asenteet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää