Ihmiset    |   HS 50 vuotta sitten

Yhteistyötä kulissien takana

Kansallisen Näyttelijäyhdistys 50-vuotias

Tilaajille

Kun Suomen Kansallisteatterin Näyttelijäyhdistys huomenna viettää 50-vuotisjuhlaansa, on juhlassa kunniavieraina kaksi perustavaan kokoukseen osallistunutta jäsentä, näyttelijät Helmi Lindelöf ja Jussi Snellman. Aikakirjat tietävät kertoa, että viimeksi mainittu toimi tuossa 11.5. 1914 pidetyssä kokouksessa kirjurina ja Helmi Lindelöf puolestaan huolehti pöytäkirjan varatarkastajan tehtävistä niin pätevästi, että hänen merkintänsä löytyy sittemmin lukuisista pöytäkirjoista. Molemmat valittiin myös yhdistyksen ensimmäiseen johtokuntaan, jonka puheenjohtajana oli Teuvo Puro.

Jäsenmatrikkeliin ensimmäinen puheenjohtaja on kuitenkin merkitty vasta toisena. Ensimmäinen sija kuului itsestään selvästi Teppo Raikkaalle, joka oli yhdistyksen syntysanojen lausuja. Ensimmäisen johtokunnan – samoin kuin monien myöhempienkin – nimistö on vankinta teatterihistoriaamme. Edellämainittujen lisäksi siihen kuuluivat Aapo Pihlajamäki (sihteeri), Katri Rautio (taloudenhoitaja), Axel Ahlberg, Kirsti Suonio, Mimmi Lähteenoja ja Hilda Pihlajamäki.

 

Yhdeksän lasta ja koti kunniamerkkiäidin työ ja harrastus

Sunilalaisella yhdeksän lapsen äidillä, rouva Laina Hakalalla on tänään suuri päivä: hän tekee ensimmäisen varsinaisen vierailunsa Helsinkiin ja sosiaaliministeri ojentaa hänelle presidentin myöntämän Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan l luokan mitalin kultaristein.

”Kun lapset kertoivat silloin joulukuussa, että meidänkin äidin nimi on kunniamerkkien saajien joukossa, en uskonut, että se tarkoitti minua. Nyt kuukausi sitten rupesin kuitenkin uskomaan, kun kutsukirje tuli sieltä Helsingistä. Minä en vain ymmärrä, että minkä vuoksi minulle, tavalliselle naiselle sellainen annetaan, enhän minä ole tehnyt mitään muuta kuin ollut aina lasteni kanssa kotona.”

Similän Koivuniemessä vanhassa puutalossa kerii rouva Hakala elämänsä vyyhtiä. Häntä ujostuttaa kovasti, koska julkisuuteen joutuminen tuntuu hänestä pelottavalta.

”Minä harkitsin pitkään, että lähdenkö lainkaan Helsinkiin. Mutta päätin kuitenkin, lasteni kehotuksesta ja myös sen vuoksi lähteä että merkki olisi muuten annettu minulle täällä paikallisessa juhlassa ja se olisi ollut vielä nolompaa. Täällä on varmasti paljon ansioituneempia äitejä kuin minä.”

 

Komitea tutkii Pisan tornin pelastamista
Rooma, 9.5. (STT-Reuter)

Kysymys Pisan kaltevan tornin pelastamisesta on nyt tullut niin päivän polttavaksi, että Italian yleisten töiden ministeri Giovanni Pieraccini on asettanut erityisen komitean tutkimaan kysymykseen liittyviä teknillisiä ja rahallisia ongelmia.

Sen jälkeen kun komitea on antanut mietintönsä julistetaan kansainvälinen kilpailu siitä miten torni voidaan pelastaa. Parhaasta suunnitelmasta tulee sitten perusta pelastustoiminnalle.

800 vuoden ikäinen pyöreä marmoritorni on noin 55 m korkea, ja se sijaitsee upottavalla maaperällä. Torni alkoi kallistua jo rakennettaessa, ja mittauksissa on voitu todeta, että kallistuma lisääntyy noin 0,7–l mm vuotta kohti. Vuonna 1934–1957 kallistuma oli kasvanut 27 mm, ja tornin huippu on nykyään yli 5 m vinossa pystysuoraan keskiviivaan nähden.

Sillä vauhdilla, jolla kallistuminen nykyään kasvaa, kestänee vielä parisataa vuotta ennen kuin torni romahtaa. Muutamat arkkitehdit ja insinöörit ottivat asian esille jokin aika sitten ja huomauttivat, että kallistumisvauhti voi yhtäkkiä alkaa kasvaa.

Tornin perustan vahvistaminen sementillä, mikä tehtiin ennen toista maailmansotaa, ei ole hyödyttänyt mitään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää